CZKD

petak 8. mart u 19 časova
„Ova zemlja, sestro moja, jeste žena”
Filmovi savremenih palestinskih umetnica
Gaza

Slika iz filma “Electrical Gaza”, 2015, 16mm film  prebačen u HD, trajanje 17 minuta.

Specijalna projekcija na Međunarodni dan žena pozajmljuje naslov iz pesme palestinske pesnikinje Fedve Tukan i predstaviće beogradskoj publici izbor filmova savremenih palestinskih umetnica.

Palestina, a Gaza je njena metonimija, javlja se kao aktuelno mesto, sećanje i projekcija budućnosti, formirajući centralnu sliku u interesovanjima palestinskih umetnica ovog programa. Palestina je pejzaž sačinjen od njene istorije, otpora, savremenog iskustva i predstavlja višedecenijsku borbu za slobodu i identitet. Iako su estetski registri filmova različiti, svaka od umetnica utiskuje deo u reprezentaciju prostora koja poput građevine treba da ispriča priču o Palestini i napravi red u kolektivnom sećanju. U svetlu trenutnih fizičkih razanja Gaze, ove slike postaju dokument i svedočanstvo o svetu koji ne dozvoljava brisanje.

Izbor filmova je uredila Isidora Ilić (Doplgenger).

Program:

Reem Shilleh – Perpetual Recurrences (izvodi, 2016, 10 min)
Basma Alsharif – Home Movies Gaza (2013, 25 mins)
Larissa Sansour – Nation Estate (2012, 10 min)
Rosalind Nashashibi – Electrical Gaza (2015, 18 min)
Oraib Toukan – Via Dolorosa (2021, 28 mins)

Umetnice su dozvolile prikazivanje svojih filmova ovom prilikom kako bi doprinele prikupljanju humanitarne pomoći.

Projekcija filmova u CZKD-u deo je donatorskog događaja koje se 8. Marta, na više lokacija u Beogradu, organizuje u okviru pokreta “Umetnici/ce protiv aparthejda (AAA)”, koji predstavlja globalnu inicijativu posvećenu podršci palestinskim glasovima. Ovaj pokret inspiriše umetnike/ce širom sveta da se pridruže, organizuju događaje pod vizuelnim identitetom AAA i povežu s lokalnim zajednicama kako bi zajedno izrazili hitan poziv za momentalnim i potpunim prekidom vatre putem umetnosti i kulturne mobilizacije.

Prikupljene donacije biće uplaćene PCRF-u (Palestine Children’s Relief Fund).

otvaranje-martovskih-izlozbi-u-kulturnom-centru-beograda-3-kcb

Otvaranje: KCB, Podrum galerija,  četvrtak, 7. mart, 19 sati

Učesnice i učesnici: Milica Erkić, Nastasja Puhalo, Mina Jovović, Saša Pavlović, Vuk Mandušić, Bojana Branković, Viktor Cvejić, Jovana Simanić, Lila Jezdović, Luka Joksimović, Mateja Marković, Olga Stanojević, Mina Simendić, Ivanja Todorović, Angelina Pajković, Jelena Rendulić

Izbor radova: Zoran Todorović, Vladimir Nikolić i Žarko Aleksić

Problemski  okvir ovogodišnje studentske izložbe inFLUenca mladih umetnika i studenata Novih medija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu baziran je na propitivanju kontekstualnih praksi savremene umetnosti. U ovom izdanju, pod nazivom Mišljenja prekida i preloma, biće predstavljeni studentski radovi po izboru nastavnika Zorana Todorovića, Vladimira Nikolića i Žarka Aleksića.

Ne bi li podstakao studente da misle o umetnosti izvan ustaljenih obrazaca reprezentacije određenih tema, fenomena ili problema, nastavni tim opredelio se da kustoskim konceptom usmeri grupnu izložbu ka artikulaciji onog što prepoznaju kao mišljenja prekida i preloma.

*Projekat inFLUenca zamišljen je kao dugoročna saradnja između profesora i studenata sa Odseka za Nove medije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i galerije Podroom Kulturnog centra Beograda. Reč je o projektovanom nizu bijenalnih izložbi kao rezultata umetničkih i pedagoških praksi na Odseku za Nove medije na Fakultetu likovnih umetonsti u Beogradu. Izložba predstavlja radove studenata od prve godine osnovnih do završne godine master studija.

16. KONDENZ

393638556_698385802313289_1879245705080549329_n

Počinje 16. izdanje Kondenz Festivala savremenog plesa i performansa koji se, pod sloganom „Feminističke budućnosti“, održava od 27. oktobra do 3. novembra u Beogradu u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples. PROGRAM FESTIVALA JE BESPLATAN!
Ovaj festival će pokušati da, kroz rad gostiju koji dolaze sa različitih kontinenata i iz sredina koje su snažno obeležene posledicama imperijalističke i kolonijalne prošlosti, ispita forme neokolonijalizma koje oblikuju društva u kojima danas živimo. Kroz različite umetničke i istraživačke forme i teme pogledaćemo u izazove sadašnjice koja još uvek pruža mogućnost za bolju, feminističku budućnost.
Ovaj festival radili smo u saradnji sa dva partnerska festivala savremenog plesa, Plesnim festivalom Rejkjavik sa Islanda i festivalom Meteor iz Bergena u Norveškoj, te sa mrežom apap – Feminist Futures. Kroz dvogodišnju razmenu, zajednička putovanja, razgovore i zabrinutosti za svet koji se pred našim očima ruši pod silama kapitalističke surovosti, mapirali smo umetničke odgovore na fenomene koje danas prepoznajemo kao forme neokolonijalizma u našim različitim, ipak perifernim evropskim društvima: od ekstrakcije prirodnih resursa (minerala, nafte, gasa…), preko uništenja lokalne poljoprivrede i proizvodnje hrane, rasprodaje voda i reka, do kulturnog kolonijalizma koji onemogućava prepoznavanje izvorišta savremenih društvenih problema i sukoba. U vezi sa takvim uvidima, festival takođe skreće pažnju na naš prostor i region i na izuzetno važno stvaralaštvo u polju koreografije i plesa koje nastaje u okvirima naše mreže Nomad Dance Academy i naše inicijative (Non)Aligned Movements.
Festival se realizuje i kroz projekat “Dance Survivors” koji podržavaju Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Hartefakt i program Culture for Democracy.
Zahvaljujemo se svim partnerima projekta koji su nam pomogli da festival bude održan: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Kulturni centar Magacin, Bitef Teatar, Malo pozorište “Duško Radović”, Kulturni centar Beograda, Muzej afričke umetnosti, KomunikArt, Nomad Dance Academy, Reykjavik Dance Festival, BIT Teatergarsjen, Bergen.
Za finansijsku podršku zahvalni smo Programu Kreativna Evropa Evropske unije, Ministarstvu kulture Republike Srbije, Gradu Beogradu, kao i Ambasadi Brazila u Beogradu.
P R O G R A M
27. OKTOBAR
Terra Nullius | audio-šetnja
Paula Diogo
17:30h | Javni prostor, obala Save
28. OKTOBAR
I need a new body | predstava
Viktorija Ilioska
20h | Centar za kulturnu dekontaminaciju
Dostupno za invalidska kolica
Feministička škola: Feminist Pornscapes, radionica feminističke dramaturgije
Ana Dubljević
12h – 15h | Magacin
Dostupno za invalidska kolica
29. OKTOBAR
Es un no parar | predstava
Dario Barreto Damas i Zrinka Užbinec
20h | Malo pozorište “Duško Radović”
Dostupno za invalidska kolica
Feministička škola: Predavanje Kretanje u vreme statusa quo
Nebojša Milikić
17h | Magacin
Dostupno za invalidska kolica
30. OKTOBAR
Omni Toxica | predstava
Paula Chavez Bonilla
21h | Centar za kulturnu dekontaminaciju
Dostupno za invalidska kolica
Feministička škola: Systering: radionica i predstavljanje knjige
Critical Practice (Made in Yugoslavia), grupa 4
17h – 19.30h | Magacin
Dostupno za invalidska kolica
31. OKTOBAR
Hiljadu i druga noć | predstava
Plesna grupa NEUT
20h | Galerija ArtGet, Kulturni centar Beograda
Feministička škola: Koreografije slatkosti–nasilja, radionica
Zrinka Užbinec
12h – 14h | Magacin
Dostupno za invalidska kolica
1. NOVEMBAR
Necropolis | predstava
Arkadi Zaides
20h | Centar za kulturnu dekontaminaciju
Dostupno za invalidska kolica
2. NOVEMBAR
Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom | predstava
Igor Koruga
20h | Bitef Teatar
3. NOVEMBAR
Repertorio No.2 | predstava
Davi Pontes i Wallace Ferreira
20h | Bitef Teatar
Prezentacija i razgovor: Nekada davno u plesnoj biblioteci: poetika i kontekst između Srbije i Brazila
Neto Machado i Jorge Alencar
17h | Bitef Art Caffe
4. NOVEMBAR
Feminist School: ARUS FEMIA — diskusija:
Uloga žena u ruralnim predelima u očuvanju genetskog, botaničkog, ljudskog i kulturnog nasleđa
Zia Soares, Adenike Oladosu, Saša Petrović, Predrag Momčilović
18h | Muzej afričke umetnosti
Dostupno za invalidska kolica
P A R T Y!!!
21h | Caffe Bar Leposava

STAVOVI I FORME:
Umetnost kao forma mišljenja

Vreme:08.07.–08.10.2022.
Otvaranje:08.07.2022.
18 časova
Mesto:Galerija – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića
Rodoljuba Čolakovića 2

Uzimajući za polazište neke od teza čuvene, istorijske izložbe Živiš u svojoj glavi: Kada stavovi postanu forme Haralda Zemana iz 1969, svakako najslavnije izložbe umetnosti kakvu danas poznajemo – postavka Stavovi i forme želi da odgovori na pitanje/dilemu da li su, i u kojoj meri, iskustva novih umetničkih praksi 1960-ih i 1970-ih prisutna u shvatanju umetnosti autora mlađe generacije (starosti do 30 godina).

Izabrani radovi Pavla Banovića, Milice Bilanović, Viktora Cvejića, Katarine Jovanović Allfe, Luke Ličine, Nemanje Milenkovića, Konstantinosa Patelisa Milićevića, Tijane Petrović i Adrienn Újházi fokusirani su, pre svega, na mentalne propozicije dela. Bilo da je reč o video-radovima  (Bilanović, Jovanović Allfa, Banović, Petrović), radovima zasnovanim na autorskim stejtmentima (Cvejić, Milenković, Ličina, Jovanović Allfa, Petrović), instalacijama u ili sa materijalom (Pantelis Milićević, Bilanović, Újházi, Milenković, Jovanović Allfa), kretanjima u domenu imaterijalnog (Cvejić) te radovima konstituisanim u međuodnosu sa samim prostorom Galerije – legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića i njegovim učitanim predistorijama (Banović, Újházi, Pantelis Milićević), izabrani umetnici i umetnice su, u formalnim istraživanjima jezika umetnosti, često u dijalogu sa sobom i vlastitim prethodno ostvarenim radovima ali i sa mogućim kontekstima umetnosti, prirode i društva današnjice – njihovim opsesijama, nametnutim vrednostima, jednako koliko i limitima, ograničenjima i anomalijama.

Artikulisanjem pitanja i(li) odgovora o poziciji umetnosti i umetnika danas, kao i  njihovom pretpostavljenom društvenom statusu – izloženi radovi, pored samog stvaranja, akcenat stavljaju na proces mišljenja umetnosti.
Izložba Stavovi i forme u premijernom izdanju otuda ima podnaslov Umetnost kao forma mišljenja.

Osvrćući se na prakse prisutne u vlastitim institucijama – vezane za kontinuirana praćenja mlađe i najmlađe scene, koje takođe sežu u rane sedamdesete – autori izložbe Miroslav Karić i Nebojša Milenković nameravaju da ona postane tradicionalna, tako što bi se jedne godine održavala u produkciji MSU Beograd a sledeće u MSUV u Novom Sadu.
Umesto puke prezentacije, postavkom ali i kroz prateća dešavanja, kustosi će pokušati da kreiraju izložbu-događaj. Platforma za razmenu mišljenja i energija gde, u konačnom ishodu, sama izložba funkcioniše kao autonoman umetnički entitet čijim sastavnim elementima postaju vreme, okolnosti, vrednosti, frustracije, iskoraci, granice…

STAVOVI I FORME:Umetnost kao forma mišljenja

InFLUenca 2 – New Media FFA

03.03.2022-07.04.2022, 12:00-20:00
Podroom Gallery, Republic Square 5/-1
InFLUenca 2– New Media FFA
March 3 – April 7, 2022

Participants: Bogdan Pađen, Veljko Stanojević and Lola Petrović, Viktor Cvejić, Danilo Bursać, Dea Dženković, Jovana Simanić, Katarina Babarogić, Lila Jezdović, Luka Joksimović, Milica Bilanović, Mina Jovović, Pavle Banović and Vanja Žunić, Robin Koztle, Sofija Milošević, Tijana Petrović

Curators: Zoran Todorović, Vladimir Nikolić and Vladan Joler

The InFLUenca Project is conceived as a long-term cooperation between teachers and students from the New Media Department, the Faculty of Fine Arts, and the Podroom Gallery, the Cultural Centre of Belgrade. The cooperation is realized through a planned series of biennial exhibitions, giving an overview of artistic and pedagogical practices at the New Media Department of the Faculty of Fine Arts in Belgrade, curated by teachers Zoran Todorović and Vladimir Nikolić and, this year, also Vladan Joler, professor of new art media at the Academy of Arts in Novi Sad.

The exhibition includes works by students from the first year of undergraduate studies to the final year of master’s studies. This year’s, second, edition of InFLUenca presents 16 works by students of all years and levels of study, created in the past two years.

inFLUenca2_800x600-kcb

Horizontalna rasprostiranja

Kondenz Festival savremenog plesa i performansa

23 – 31. oktobar 2021.

Dragon-aka-Phoenix-Sonja-Stavrova-1000x560

dragON aka PHOENIX

KONDENZ brošura programa srp /LINK

Role of Amateurs in the world and aesthetic revolution

Poslednji dani. Poslednji 4. deo programa ” Experimentation of everyone” produzen je jos nedelju dana. Program posvećen jugoslovenskom amaterskom eksperimentalnom filmu od kraja 50-ih do danas ( ukupno 20 filmova), započet prošle jeseni u Centru za savremenu umetnost u Ženevi, završava se ostvarenjima Miroslava Bate Petrovića, Tatjane Ivančić, Bojane Vujanović, Nikole Đurića i umetničkog dua Doplgenger. Hvala svima koji su ucestvovali, pomogli mi i bez kojih ovaj program ne bi bio moguc! Među filmovima u završnici programa nacicemo i “Samoglasnike” (1973) Nikole Đurića, dugogodišnjeg arhivara Kino-kluba Beograd, ali i aktivnog filmskog amatera. U filmu “Samoglasnici”, nastalom prema istoimenom sonetu Artura Remboa (1871/72), Đurić koristi sinestetički i gotovo psihodelični potencijal tog poetskog dela, prevodeći ga u istinsku vizuelnu poemu sa novim jezikom i gramatikom, zajedno sa konstrukcijom novog socijalističkog društva. Film ima dvostruku strukturu – crno-bele snimke i deo found-footidza u boji. Završava se pronađenim sloganom snimka “Socijalizam je mladost sveta”. Svako novo čitanje Remboove pesme već je vežba stvaranja sopstvene inicijacije u amatersku kinematografiju oka, stvaranje sopstvenog kinematografskog jezika. Fotogram po fotogram, 20 filmova snimljenih između 1958-2012, prikazanih od septembra 2020. do aprila 2021. godine u ženevskom Centru savremene umetnosti, komponuju paralelnu prošlost Jugoslavije, zauvek snimljenu na celuloidnim trakama. Za razliku od savršene prošlosti istorije koja se završava hladnim akademskim objektivizmom, jugoslovenska prošlost emancipatorskog i modernističkog iskustva amaterske kinematografije, nastavlja da se nadograđuje i raste kroz eksperimentalnu poeziju svakog subjektivnog okvira, svakog ponovo otkrivenog amaterskog fotograma.
MONDAY, APRIL 5, 2021 AT 4 PM UTC+02

The future of (artistic) education: art and an inclusive university

ovo je link na FB event

Seoba kulture na internet u dobu telesnih virusa

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/3898829/seoba-kulture-na-internet-u-dobu-telesnih-virusa.html?fbclid=IwAR1hzn8VW0W7cGeTsgRBKhDCwmIdmfLo5UHAGXVtWAsyZrBt0NyIEU2qUJ4

Ann Arbor Film Festival

https://www.aafilmfest.org/

12. Kondenz – Njujork, rad, queer..

Festival savremenog plesa i performansa Kondenz biće održan od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu, u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples, a i u 12. izdanju u fokus interesovanja stavlja nekoliko ključnih tema, obrađenih kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore.

Festival će otvoriti 23. oktobra u Kulturnom centru Grad predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”, post-kabaretski muzički igrokaz koji se opire kanonima, kategorijama, šablonima i paternima.

Šta je aktuelno u svetu perfomansa na najuticajnijoj savremenoj plesnoj sceni na svetu? Koje su to skorašnje, a koje buduće plesne inicijative u Njujorku? Jedan od ciljeva ovogodišnjeg programskog koncepta Kondenza jeste predstavljanje njujorške savremene plesne scene, te će na ova i druga slična pitanja odgovoriti Lidija Bel, programska direktorka i kustoskinja u organizaciji Danspace Project, kroz predavanje “Razglednica iz Njujorka” u Ostavinskoj galeriji, zakazano za 27. oktobar.

Istog dana u Bitef teatru na programu je njujorška plesna predstava “Yugoslavia” Mariane Valensije, koja istražuje teme transmisije, prevoda, relacija, blizine i mešanja iz različitih uglova posmatranih anegdotskih, istorijskih, čudnih i opservacijskih tekstova.

Kustoskinja Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku Ana Janevski održaće dva predavanja – 2. novembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti i 3. novembra u Magacinu u Kraljevića Marka na temu muzealizacije plesa i performansa, kao i o muzejskom kontekstu za produkciju, proučavanje i čuvanje plesa i performansa kao nematerijalnog nasleđa.

Jedna od tema u fokusu 12. Kondenza je i pitanje radnih odnosa i ženskog rada, koje će biti obrađeno kroz niz prezentacija, razgovora i predstava – “Neću dugo ostati ovde” Ide Daniel (CZKD, 2. novembar), “Izvan radnog vremena” Dejana Srhoja (Ostavinska galerija, 2. novembar, kao i kroz javno slušanje audio performansa “Radovi na sceni” (Ostavinska galerija, 29. oktobar) nacionalne postavke Srbije na 14. Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. Iste večeri, u Magacinu, Nina Gojić i Tajana Josimović predstaviće istraživanje na temu “Kako žive umetnice”.

Povodom 35 godina Teatra Mimart, 30. oktobra u CZKD-u biće priređena projekcija video intervjua koje je napravio Marko Milić sa Nelom Antonović, uz razgovor sa publikom.

“Queer & performance” je programska celina koju, uz predstavu “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”, čine i “Mesečina” Aleksandra Georgieva i Daria Barreta Damasa (CZKD, 30. oktobar), “Exploded Goo” Zrinke Užbinec (Magacin, 1. novembar), kao i projekcija filma “Pogled” Marka Pejovića 31. oktobra u Slikarnici Narodnog pozorišta u Beogradu.

Vlasta Delimar – performans „Magda“

CZKD  01.10.2019. | 19:00

Retrospektivna izložba „Čistač” Marine Abramović / MSUB

21.09.2019 / 20.01.2020.

TELEPATSKA  INTERNACIONALNA GRUPA  T.I.G.

U Ustanovi kulture ‘’ Stari grad’’ (Parobrod),  K.Mišina 6a, u subotu, 20. aprila od 20 časova održaće se  prvi koncertni  nastup u Beogradu  TELEPATSKE  INTERNACIONALNE GRUPE  T.I.G.  koju čini trio:   Zlatko Burić Kićo,  Henning Frimann i Jørgen Rasmussen.

Multimedijalna grupa T.I.G.  postoji od 1994. godine. Tada je u Danskoj Zlatko Burić, kostimiran u  voće i povrće, okićen jabukama i krastavcima, koristio brašno, griz i alevu papriku kao sredstvo umetničkog izraza. Jørgen  Rasmussen, pevao popularne punk pesme, a Henning je stvarao zvučne skulpture od metalnih kolica iz supermarketa i sudopera. Vremenom, T.I.G. nastupi  sve više podsećali su na muzički teatar-kabare, nalik rock koncertima. Mešajući elemente popularne kulture i tzv. visoke umetnosti, iz godine u godinu, T.I.G. danas  otvara oči i ulazi u srca publike, zbog onoga sa čim se njihova pojava izjednačava : avangardni teatar, underground film, eksperimentalna muzika i dadaizam.

T.I.G. je do sada nastupao u Skandinaviji i zemljama Beneluksa  i bivšoj Jugoslaviji : u Ljubljani, u organizacaciji MSC iz Kopra ( Marko Brecelj)  i Zagrebu, u organizaciji Kluba ‘’Močvara”, Istri i Slavoniji.

Gost T.I.G.-a  biće P.O. Jorgens,  sa kojim su Zlatko Burić Kićo i Henning Frimann do sada muzički  sarađivali, u radu u pozorištu i na projektima Damira Bartole D.B.Indoš.  Prijatelj Zlatka Burića, Dušan Kojić Koja iz rok grupe Disciplin A Kitschme ( Disciplina kičme)  ugovorio je ovo beogradsko gostovanje T.I.G. u UK Stari grad.

Zlatko Burić Kićo, pozorišni ,filmski glumac i performer,  jedan od osnivača Kugla Glumišta- kultne pozorišne, interdisciplinarne i multimedijalne družine bivše SFRJ, koja je delovala u periodu od 1975. do 1982. godine. Kugla glumište poznato je po novoj koncepciji promišljanja teatra, u kome je predstava akcija, a gledalac postaje akter predstave.  Od 1983. godine nastupa na sceni muzičkih performansa Danske, u saradnji sa Damirom Bartolom ( ex-Kugla) na različitim projektima.

Burić je dobitnik  nagrade za debitantsku ulogu u filmu “Pusher” Nicolasa W. Refena, ali on snima filmove ne samo u  Danskoj, nego i u Engleskoj i USA, u novije vreme u Hrvatskoj. Glumi u institucionalnim pozorištima Danske, od sredine 90-tih prošlog veka. Pet godina zaredom je na svetskoj turneji zahvaljujući predstavi “Tiger Lillies perform Hamlet”.

Izložba “Porno disonanca” Mirze Dedaća

Poigravajući se sa percepcijom posmatrača, Mirza Dedać rekreira vizuelni konstrukt i izmešta ga iz okvira prepoznatljivog. Kroz prisvajanje narativnih elemenata već postojećih video radova, autor ističe potragu za asocijativnim vrednostima preko kojih delimično isključuje bazični narativni tok. Korišćenjem populističkih elemenata iz onlajn filmova za odrasle, promišljeno im oduzimajući eksplicitni sadržaj, Dedać ih transponuje u drugi oblik, koji ukazuje na poznati sadržaj, ali se u isto vreme i udaljava od njega. Ova izložba je doktorski umetnički projekat Mirze Dedaća.

Napuštanje bezbednog režima

Otvaranje 28.06.2018. u 19:30h
Ovu izložbu čini izbor studentskih radova nastalih tokom školske 2017-2018. godine u okviru predmeta „Transmedijska istraživanja“ i „Diskurzivne prakse umetnosti i medija“ na odseku za Nove medije Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Odabrano je ukupno 20 radova 12 autorki i 2 autora. Njihove zajedničke crte su problemski pristup, istraživački postupak koji je do njih doveo, i to da su putem njih skazani jasno profilisani stavovi spram današnjeg postmedijskog stanja, nastalog nakon digitalne revolucije (kao treće industrijske revolucije), kao i postkonceptualnog uslova savremene umetnosti, koji pored transmedijalnosti umetničkog iskazivanja podrazumeva i to da se umetnička praksa oblikuje na diskurzivan način. Bitno je pritom da ti radovi nisu ni neki puki medjski eskperimenti, niti ilustracije teorijskih teza. Uglavnom su vrlo jednostavni, duhoviti, komunikativni i shvativi na osnovu običnog svakodnevnog iskustva, koje ne podrazumeva poznavanje tokova savremene umetnosti, ali pritom na praktičan način otvaraju i mnoga pitanja društvenom statusu i ulogama koje danas umetnici preuzimaju. Radovi su praćeni tekstualnim eksplikacijama kojima su autori opisali način nastanka svakog pojedinačnog rada, njegovu tematsku osnovu, odnos prema mediju u kome je izveden, kao i kontekste na koje referiše i značenja koje ima za cilj da proizvede. U katalogu je svaki od tih testova postavljen u odnos spram eksplikacije istog rada koju je pisao neko drugi od koleginica i kolega iz ove grupe izlagača. Na taj način je svaki rad predstavljen kroz iniciranje dijaloga različitih interpretacija.

Izložba se organizuje u saradnji sa Fakultetom likovnih umetnosti u Beogradu.

Radove izlažu: Anastasija Pavić, Anđelija Ranđelov, Aleksandrina Bošnjak, Irena Đukanović, Isidora Pejović, Jovana Radić, Kristina Janjić, Kristina Nikolić, Milica Bilanović, Pavle Banović, Petar Kovačević, Tamara Spalajković, Tijana Petrović i Vanja Žunić.

Koordinacija projekta: Stevan Vuković i Zoran Todorović

Prezentacija: ARTTERROR – profil video produkcije

Kulturni centar Beograda,
26.04.2018, 19h
Prateći program izlože Fragmenti dualnosti:
Prezentacija
ARTTERROR – profil video produkcije
Umetnička asocijacija ARTTERROR, koji čine istoričarka umetnosti i lingvistkinja Milica Lapčević i filmski i video producent Vladimir Šojat, osnovana je 1989. godine i zasnovana je na principu nezavisne, otvorene platforme sklone multidisciplinarnosti, umrežavanju i eksperimentu. Opus produkcije ARTTERROR –a obuhvata niz kratkih, eksperimentalnih formi u kojima su obrađene različite teme i motive. Autori u tim video radovima razmatraju savremene teme sa ironijskom distancom, koristeći kao polazište modele mišljenja iz istorije filozofije i civilizacije iz kojih nastaju slojeviti, kodirani, fragmentarni prizori, čija se provokativnost ogleda u odbacivanju prihvaćenih modela mišljenja.
Pet referentnih tačaka koje definišu stavaralaštvo ARTERROR-a i provlače se kroz tekuću izložbu jesu odnos prema prošlosti (totalitarni režimi), veza sa avangardnim pokretima, montažerski postupak (avangardna matrica), zatim veza sa filmom, muzika, i konačno poezija i reprezentacija tela (veštačko telo- generisana slika ili ljudsko telo – limitirano). Upravo ove teme predstavljaće okvir razgovora sa autorima odnosno prezentacije, što će dodatno rasvetliti različite segmente njihove prakse.

NACRT: Orijentisanje u savremenoj novomedijskoj umetnosti

 

Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14

od 30. marta do 28. maja 2018.
Otvraranje u petak, 30. marta 2018. u 19 časova

Autori izložbe: Dejan Grba (Srbija), Ana Novakov (SAD) i Ivon Senuf (Španija), članovi međunarodnog konzorcijuma kustosa i umetnika Provisional Art Spaces [PAS].

Umetnici: Jin-Đu Čen (Tajvan) i Džejms T. Hong (SAD, Tajvan), Bedfejt VR [Šon Gledvel (Australija, Velika Britanija) i Leo Fejber (Australija)], Dejan Grba (Srbija), Džonatan Haris (SAD) i Greg Hohmat (SAD), Ron Hat (SAD), Nikola Megre (Francuska) i Brendan Hauel (SAD), Keli Mark (Kanada), Julijan Palač (Austrija), Aleksander Šelov (Nemačka) i Sintfarm [Vladimir Todorović (Singapur) i Andreas Šlegel (Singapur)].

Od aplikacija za mobilne uređaje do eksperimentalnih postrojenja i globalnih infrastruktura, savremena nauka i tehnologija nam omogućavaju da sagledamo i nebesku mehaniku i zemaljska kretanja materije, energije i ljudi u različitim razmerama i uslovima: kratke rute od kuće do posla, duge putanje transkontinentalnih letova ili dugotrajne migracije naslednih osobina na osnovu analize DNK. Kombinujući mnoštvo postupaka i sredstava, stvaramo skupove hibridnog, višedimenzionog znanja kao što su atlasi biodiverziteta i mape promena životne sredine na površini Zemlje, ali i duboko u njenoj unutrašnjosti.

Saznajno motivisano sagledavanje okruženja je jedna od važnih zajedničkih odlika nauke i umetnosti, pri čemu u umetničkom stvaralaštvu često nosi i izrazit estetski, emotivni i etički zamah. Kao postupak za određivanje položaja i predviđanje daljeg kretanja, orijentisanje omogućava konstrukciju umetničkog dela, ali ujedno nudi i putokaz za njegovo doživljavanje i odražava materijalne, istorijske, društvene i političke okolnosti njegovog nastanka.

Izložba „NACRT“ prikazuje izbor novomedijskih umetnika koji istražuju različite idejne aspekte orijentisanja, pretvarajući ih u nove platforme za razmišljanje i diskurs: od utopijsko-apokaliptične društvene alegorije (Jin-Đu Čen i Džejms T. Hong, „Krajnji prenos“), međuplanetarnog oprostorenja prolaznosti (Bedfejt VR, „Orbitalni vanitas“) i kritike internet kulture (Džonatan Haris, „Mrežni efekat“) preko indeksiranja stvaralačkog postupka (Ron Hat, „Sort“), praćenja ilegalne razmene fajlova (Nikola Megre i Brendan Hauel, „Piratski bioskop“) i sažimanja medijske konzumacije (Keli Mark, „REM“) do mašinskog nadziranja svakodnevnog života (Julijan Palač, „Vizuelizacije nadgledanja“), narativnog rekonstruisanja urbanog pejzaža (Aleksandar Šelov, „Kifisos“), generativnog satelitskog mapiranja (Sintfarm, „Formacije“) i animiranja nepreciznosti globalnog pozicioniranja (Dejan Grba, „Studija 7/0“).

Izložba „NACRT“ se premijerno prikazuje u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od 30. marta do 28. maja, zatim putuje u galeriju Pro Arts u Ouklendu, Kalifornija od 20. jula do 31. avgusta, a tokom 2019. godine u Muzej evolucije u Burgosu, Španija.

U svakoj iteraciji izložba se oblikuje kao autonomna, prostorno specifična konfiguracija radova sa pratećim obrazovnim aktivnostima, onlajn i štampanom dokumentacijom, a knjiga ​u izdanju Mek Neli Džeksona, Nju Jork obuhvata kompletan projekat.

Projects » EKSTRAVAGANTNA TELA: ZLOČIN I KAZNA » PROGRAM FESTIVALA EKSTRAVAGANTNA TELA: ZLOČIN I KAZNA, DOM OMLADINE BEOGRAD, 20. i 20. NOVEMBAR 2016. GODINE

PROGRAM FESTIVALA EKSTRAVAGANTNA TELA: ZLOČIN I KAZNA, DOM OMLADINE BEOGRAD, 20. i 20. NOVEMBAR 2016. GODINE

Nedelja 20. novembar 2016, Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV

16-20h – Hol ispred sale Amerikane – Critical Art Ensemble (US), True Crime, 1997, participativni projekat

Većina ljudi je, u nekom periodu svog života, učestvovala u ilegalnim aktivnostima, koliko god one bile minorne. U okviru projekta True Crime, Critical Art Ensemble se nada da će učiniti vidljivim tajne strukture svakodnevnog života, i u nekim slučajevima, čak i slaviti trenutke otpora autoritetu.  Rad se kreira donacijama publike koja je pozvana da donese slike predmeta ili situacije koja se vezuje za ilegalnu aktivnost donatora. Svi radovi se predaju anonimno.

(fotografije sa objašnjenima se primaju od 16 do 20h)

 16 – 19.30h – Hol ispred sale Amerikane – Karen Finley (US), Sext Me If You Can, 2012-2016, performans

Karen Finley, čuvena američka performans umetnica, aktivistkinja i profesorka, kreira serije crteže inspirisanih sext porukama. Serija Sext Me If You Can nastaje kroz razmenu publike i umetnice i to tako što umetnica slika prizore koje joj u vidu sext poruke pošalju “klijenti” t.j. publika koja se prijavi za učešće u performansu.

16-17h  – Sala Amerikana – Marko Marković (HR) – Tko je Marko Marković?, 2016, javni razgovor – učestvuju Marko Marković (HR) i Marko Marković (RS)

Marko Marković zamenio je identitet svoga imenjaka Marka Markovića i otišao na Moskovski bijenale umjesto njega. Tokom celokupnog procesa Marko Marković se zatiče u zanimljivim situacijama, u kojima manipuliše digitalnom obradom dokumenata, komunicira s institucionalnom administracijom i organima upravne vlasti, posećuje znamenitosti te kreira događaje koji iz performativne prakse prelaze u stvarno vremensko i prostorno okruženje u interakciji s ljudima koji se pitaju: Tko je Marko Marković? U kontekstu kulturnog kriminala Marko Marković pozicionira svoje iskustvo zamene identiteta u područje sveta umetnosti – marketinške mašine koja drobi sve pred sobom – gde je autor mrtvo slovo na papiru ili samo još jedno ime u nizu.

16-22h – Hol ispred sale Amerikane – Heartefact (RS), WakEUp!, 2016, dokumentarni video

Dokumentarni video WakEUp! nastao je nakon godinu dana iskustva s 48 sati budnosti, neprekinutog dvodnevnog performansa koji se izvodi u kontinuitetu od decembra 2015. godine i do sada je organizovan u Beogradu, Berlinu, Parizu i Sarajevu. Performans 48 sati budnosti sastoji se od neprekinutog javnog čitanja stotina stranica teksta: ličnih priča i tekstova o sudbini izbeglica, prikupljenih u Crvenu knjigu, od antike do danas, koji prikazuju nesreću onih koji su bili primorani napustiti svoje domove. Publika je pozvana da aktivno sluša, ali i da direktno učestvuje – da sedne pred kameru, uzme mikrofon i pročita priču. WakEUp! je retrospektiva dosadašnjeg iskustva. Montaža je to 192 sata performansa snimljenih do danas u četiri grada. Projekat je prvi put izveden u decembru 2015. godine u Beogradu, kao potreba da se reaguje na najveću humanitarnu krizu u Evropi od početka veka.

17-19.30h – Velika sala – Branko Milisković (RS), Appointed, 2016, performans – živa slika u trajanju

Želeći da uputi jasnu kritiku protiv pravila koja važe na teritoriji UN, protiv velikih mera bezbednosti i duple čelične konstrukcije koja brani glavnu kapiju protiv mogućih napada civila, protiv koncepta Tajnog društva koje paralelno ima epitet globalnog mirotvorca, Branko Milisković je odlučio da konstruiše i inauguriše novo telo kao budućeg fiktivnog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija sa neograničenim mandatom. U dvočasovnom javnom performansu Branko Milisković iznosi osam inauguracionih govora prethodnih sekretara Ujedinjenih nacija od 1949. godine do danas.

17.45-19h – Klub DOB – ZatvorskoPesničenjePredstavlja: ĐorđeVasiljević (RS) Hronike jednog Ovna, 2016, knjige poezije i performans

Pesničenje je gostovalo dva puta u Okružnom zatvoru u Beogradu  i kao rezultat tada ostvarene saradnje sa pesnikom Đorđem Vasiljevićem nastaje knjiga poezije Hronike jednog Ovna.  Đorđe Vasiljević, pesnik sa iskustvom iz Beograda, izvešće jednočasovni performans u ovkiru koga će sa publikom podeliti svoja iskustva sa zatvorskim sistemom u Srbiji.

20 – 22h – Sala Amerikana – Omen teatar (RS), Tri lica ogledala – pozorišno istraživanje ektremizma, 2015, predstava

Tri lica ogledala je predstava koja je nastala kroz dijalog, razmenu mišljenja i iskustva svih uključenih u rad. Ona je počela kao ideja i želja da to ne bude još jedna klasična priča o ekstremnom ponašanju. Baš zato je postala ekstremno ponašanje samo po sebi, onako kako ono postoji svuda oko nas. Onako kako ga svakodnevno vidimo i doživljavamo. Publika u ovakvom pozorišnom eksperimentu ima priliku da se prepusti, da aktivno učestvuje, da kreira i pravi izbore.

Ponedeljak  21. novembar 2016, Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV

10-12h – Sala Amerikana i od 12h – 13h na putu od Doma omladine Beograda do obale Save – Richard DeDomenici (UK), Smrt Socijalnog Stanovanja, 2015-2016, radionica – performans

Londonski umetnik Richard DeDomenici Vas poziva da zajedno oplakujemo gubitak prakse društvenog stanovanja tako što ćete sastaviti svoju maketu kule Balfron iz Istočnog Londona, koju je dizajnirao mađarski arhitekta Erno Goldfinger, i iz koje su trenutno izbačeni stanari sa stanarskim pravom. Učesnici su, zatim, pozvani da se, u tišini, priključe ožalošćenoj povorci koja će se kretati od Doma omladine do obale reke Save, što će biti prilika da svi zajedno ožalimo ove krupne promene. Po dolasku na obalu, ožalošćeni  će bit pozvani da održe posmrtni govor nakon puštanja svoje makete u reku. Ožalošćeni su pozvani da dođu u crnini.

10-20h – Hol ispred sale Amerikane – Critical Art Ensemble (US), True Crime, 1997, participativni projekat

(fotografije sa objašnjenima se primaju od 15 do 20h)

 10-22h – Hol ispred sale Amerikane – Heartefact (RS), WakEUp!, 2016, dokumentarni video

13.15 – 14.15h – na putu od Biblioteke grada Beograda do Trga Republike – Josip Pino Ivančić (HR), Ostaci ostataka, 2016, performans

Budući  da je raspeće vekovni simbol ljudske patnje sveprisutan od rimskog carstva i osnivanja hrišćanstva do danas, izabran je krst i čovek na krstu kao okosnica poruke performansa. Taj prizor je u teatrima, verskim blagdanima (Uskrs), performansima, filmovima i uopšte u likovnoj umetnosti često korišćen i ne izaziva sablazan ni u zemljama gdje je hrišćanstvo ukorenjeno u svim porama društva.Na drugom nivou performans želi podvrgnuti kritici trgovinu predmetima poštovanja, bogaćenje na račun lakovernosti, kriminalne tajkunizacije – privatizacije na zakulisne načine, a da to više nije greh već vrlo unosan i razvijen posao koji „nije“ u suprotnosti s etikom, već zaštićen od nepredvidivih situacija „posao cveta“.

16 – 20h – Hol ispred sale Amerikane – Karen Finley (US), Sext Me If You Can, 2012-2016, performans

16 – 17h – Hol ispred sale Amerikane – Stahl Stenslie (NO), Artguns – Criminal Aesthetics, 2016, 3D modeling: Zane Cerpina, performativna skulptura i 3D štampa funkcionalnog oružja

Projekat prikazuje performativno štampanje funkcionalnog oružja, proizvedenog u realnom vremenu na 3D štampaču. Posetioci se mogu naoružati tako što će preuzeti sa internet besplatni 3D model za ličnu kućnu štampu. Bilo koji jeftini 3D štampač se može koristiti. Artguns su open source i besplatno se mogu preuzeti sa  www.artgun.me.

Napomena: privatna produkcija oružja je ilegalna. Preuzimanjem, 3D štampom i montažom Artweapons –a,  učesnik podlaže zakonima o vatrenom oružju zemlje u kojoj se realizuje štampa.

17-17.30h – Klub DOB – Dada Jihad kolektiv: Mario Kovač i Nikša Marinović (HR), Iz pakla u pakao, 2016, Autor teksta: Branko Šestak, predstava /performans

Mario Kovač, pozorišni reditelj i performer,  u saradnji s Nikšom Marinovićem, u okviru projekta Skribonauta Pisce u zatvore održao je nekoliko dramskih radionica te radionica kreativnog pisanja u zatvoru Lipovica i na jednoj od njih upoznao Branka Šestaka koji je svoja zatvorska iskustva pretočio u dramsku monodramu Iz pakla u pakao. Iz zajedničke saradnje rodila se ideja o uprizorenju Brankovih zapisa koji na direktan, sirov i necenzurirani način opisuju svet iza rešetaka. Brankova upornost u umetničkom stvaranju inspiriše, nadahnjuje i podseća na stih “Katkad i u mraku nikne divan cvijet”.

18-19h – Sala Amerikana – Siniša Labrović (HR), Intervju, 2016, Saradnik: Nenad Stipanić, performans

Prvi zakon svake drevne mudrosti je ukorenjenost u Sada, a moda kao naša drevna mudrost sledi to znanje. Zato Sada vlada našim životom, a kako Sada ima nezgodnu osobinu prolaznosti, rezultat je naše stalno zaostajanje za Modom, ispadanje iz trenda i posledični osećaj krivice. Intervju je performans koji slavi ljepotu, estetizaciju i opresivnu normativizaciju u savremenom društvu. Dobar ukus je dobro, a loš je zlo. Moda je, naravno, sve.

19-20h – Sala Amerikana – Marta Jovanović (RS), The Beauty of Tight Binding, 2016, performans

Koristeći se metodom erotske prakse poznate kao Shibari (“vezati” na Japanskom) Jovanović kreira svoj rad  istražujući prostor između performans umetnosti, krivice, seksualnosti, osude, morala, estetike, zločina i kazne kao i mogućnost da ekstaza sve ove elemente spoji u jedno. U saradnji sa čuvenim domaćim majstorom vezivanja (u jeziku BDSM Top), Jovanović (model, u jeziku BDSM Bottom) će biti vezana da visi u prostoru u nameri da doživi “pojačani nivo endorfina i drugih hormona koji kreiraju iskustvo nalik transu za onog ko je Bottom i adrenalinski udar za onoga ko je Top”. Publika je pozvana da učestvuje u performansu.

 19-20h – Klub DOB – Božidar Katić (HR), Serum istine, 2016, performans

Serum istine je naziv za bilo koji psihoaktivni preparat koji se koristi kako bi se od subjekta izvukla informacija koju nije moguće dobiti drugim načinima ispitivanja. Obično ga koriste vojni operativci širom sveta, kada se naziva «narko-analiza». Pod uticajem seruma razmišljanje ispitanika se krajnje pojednostavljuje, tako da je osoba u nemogućnosti da stvori lažne informacije te većinom govori istinu. Laž pritom postaje prekomplikovani proces za mozak pa je istina (kao vrlo jednostavan proces za obradu) najčešći odgovor. Performer sedi na stolici u polumračnoj prostoriji, a u telo mu se ubrizgava serum istine. Posetioci ulaze jedan po jedan i imaju pravo na po jedno pitanje, na koje ispitanik odgovara istinom.

20-21h – Sala Amerikana – Simona Ognjanović  i Stevan Vuković (RS), izložba Pred sudom, 2016, prezentacija i razgovor o autorskoj  izložbi u okviru 28. Memorijala Nadežde Petrović

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku održana je autorska izložba Simone Ognjanović i Stevana Vukovića pod nazivom Pred sudom. U podeli uloga koje su na ovoj izložbi preuzeli, umetnici se pojavljuju kao forenzičari, istražitelji, svedoci, optuženici i tužioci, ili uzbunjivači koji pred sud javnosti iznose slučajeve zloupotrebe statusnih pozicija u polju umetnosti. Na prezentaciji izložbe kustosi će kroz dokumentarnu i video i foto-građu predstaviti njenu tematsku i prostornu organizaciju, uz detaljnije osvrte na pojedinačne radove.

21-22.15h – Velika sala – Lynn Hershman Leeson (US)  – Strange culture, 2007, film

Film Nepoznata kultura prikazuje slučaj umetnika i profesora Stevea Kurtza, člana organizacije Critical Art Ensemble (CAE) čiji je rad fokusiran na genetski modifikovanu hranu i druga pitanja nauke i javne politike. Nakon smrti supruge Hope od srčanog udara, bolničari hitne pomoći uočavaju petrijeve šolje i drugu laboratorijsku opremu u Kurtzovom domu. Zovu FBI koji hapsi Kurtza u roku od par sati pod sumnjom na bioterorističke delatnosti.  S obzirom da sam Kurtz nije bio u mogućnosti govoriti o svom slučaju, u filmu se koriste glumci koji interpretiraju priču, zajedno s intervjuima s Kurtzom i drugima koji su bili uključeni u njegov slučaj. Kombinacijom dramatične rekonstrukcije, snimaka upotrebljavanih u vestima, animacije i svedočenja film detaljno analizira paranoju u svetu nakon 11. septembra 2001. te sugeriše namerni napad na Kurtza zbog njegovog delovanja u kritikovanju vladine politike.

—————————————————————————

Milena Pešut

Izložba

Tačka pogleda

Kvaka 22

07.10.2016    20 – 23 h

Ruzveltova br. 39

——————————

Hyenaz u ITS-Z1

Berlinski elektronski duo Hyenaz, posvećen razotkrivanju emancipatorskog potencijala muzike, pokreta i fizičkog kontakta, nastupiće 8. juna u ITS-Z1 u Ritopeku, a predstaviće se audio-vizuelnim performansom “Probability Praxis” – eksperimentom grupne transformacije, koji podrazumeva aktivno učešće publike.

Prezentacija je zamišljena kao grupni performans u kojem svako može da doprinese ličnoj i političkoj transformaciji, što je cilj tog queer/feminističkog dua koji čine Mad Kate(alfabus.us) i Adrienne Teicher.

Ritual dua Hyenaz zasnovan je primarno na kontaktu, zvuku i pokretu, kojima prekida fizičku i mentalnu izolovanost i inicira diskurs koji je i kritički, i utopijski. U tom okviru, Hyenaz vidi svoju ulogu u strukturama koje povezuju ljude i nada se da im prenosi poruku o procesu, a ne o gotovom proizvodu – poruku težnje za dostizanjem, a ne postajanjem.

Performans dua Hyenas u ITS-Z1, eksperimentalno-izlagačkom prostoru beogradskog umetnika Dragana Ilića, počinje 8. juna u 20.30.


International Video Festival
VIDEOMEDEJA
October 21 – 23  2016 | Museum of Contemporary Art of Vojvodina, Novi Sad, Serbia

June 30th  2016
Like previous years we are looking for new video art works and short films, media installations, live audiovisual performances, network based projects. In addition, we are very glad to receive proposals from curators and producers/distributors for the non-competitive special screenings.

Categories: Video/Film | Media installations | Network and Software projects | Live AV performances

Entry forms are online and artists can easily provide their video previews directly by web form. Terms and conditions: videomedeja.org20.

Međunarodni video festivalVIDEOMEDEJA
23. oktobar  2016 | Muzej savremene umetnosti Vojvodine , Novi Sad , Srbija
ROK ZA PRIJAVE:
30. jun 2016.
Kao i prethodnih godina tražimo nove umetničke video radove, kratke filmove, medijske instalacije, audio-vizuelne nastupe , url projekate, open source aplikacije . Pored toga, bilo bi nam veoma drago da primimo predloge od urednika i producenata / distributera za netakmičarski revijalni deo programa .
Kategorije : Video / Film | Medijske instalacije | Url projekti / Open source aplikacije | Audio-vizuelni nastupi

Prijave su postavljene na sajtu i umetnici mogu lako da pošalju svoje umetničke radove direktno preko internet formulara.

—————————————————————————————————-

Resonate is a platform for networking, information, knowledge sharing and education.

Held each year in Belgrade, Serbia, the festival lasts for six days and provides an overview of current situation in the fields of music, visual arts and digital culture. Guest artists, lecturers and other participants are chosen to represent the cutting edge of the contemporary creative industry in the world.

Photos from Resonate 2015

Resonate brings together distinguished, world class artists, researchers and educators, with an opportunity of participating in a forward-looking debate on the position of technology in art and culture.


RESONATE CONFERENCE
14-16 April 2016

8 x Workshops
20+ Lectures
10+ Project Talks (Q&A)
Panel Discussions
Screenings
Closing party

RESONATE LIVE
12-16 April 2016

15+ Music Performances
10+ Lectures
5+ Workshops
Panel Discussions
Closing party

INTENSIVE WORKSHOPS
11-13 April 2016

The aim of these workshops is to provide participants with deep understanding of the subject which could be transferred directly to applicable skill in both professional practice and personal artistic endeavour.

—————————————————————————————————————————————————————————

Remont nezavisna umetnička asocijacija
Maršala Biirjuzova 7

Četvrtak 29. oktobar 2015. godine u 19.00

Predavanje Tanje Ostojić „Missplaced Women?“

Predavanje Tanje Ostojić, naše poznate interdisciplinarne i performans umetnice koja već duže vreme živi i radi u Berlinu bavi se iz dijasporične umetničke perspektive temama migracije i egzodusa. Tokom predavanja će biti reči o Tanjinom dugogodišnjem projektu „Missplaced Women?“, seriji performansa i delegiranih performansa izvedenih u Evropi i SAD-u na lokacijama koje su značajne za migracije. Deo predavanja će obuhvatiti prezentaciju rezultata radionice koja će održati istog dana sa učesnicama iz Beograda.

https://misplacedwomen.wordpress.com/

Predavanje se organizuje u okviru projekta „From diaspora to diversities“ koji se realizuje u saradnji Remont – nezavisne umetničke asocijacije (Beograd), Kulturnog centra Esperanza (Skoplje) i Kunst Ost (Grac), a bavi se redefinisanjem pojma dijaspore u širim savremenim kontekstima globalizacije, mobilnosti, kulturnog nomadizma i drugih vidova iskustva privremenih i trajnih izmeštanja iz matičnih sredina, značaja kulturnih razlika, kao i problema integracije u nove društvene okolnosti.

O autorki:

Tanja Ostojić (r. 1972.) je studirala umetnost u Beogradu, Nantu i Berlinu. Od 2003. godine živi i radi u Berlinu. Interdisciplinarna umetnica i kulturna aktivistknija Tanja Ostojić u svojim umetničkim istraživanjima koristi različite medije kroz koje kritički preispituje relevantne teme vezane za društvene i političke procese i njihove uticaje na pojedinca/ku. Ostojićeva predominantno deluje iz perspektive migrantkinje, a njen pristup u radovima karakterišu političko pozicioniranje, humor i aktivno uključivanje publike. Od 1994. godine Tanja je svoje radove predstavila na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi i performans- video- filmskih- pozorišnih festivala i festivala digitalnih medija širom sveta. Ostojićeva je takođe autorka brojnih predavanja, seminara i radionica na akademskim konferencijama i umetničkim univerzitetima u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi. Opus Tanje Ostojić uvršten je u brojne antologije i predmet je mnogih teoretskih tekstova i istraživanja u oblasti istorije umetnosti, teorije, feminizma, sociologije i dekolonijanih studija. Ostojić je izdala i nekoliko knjiga među kojima su: “Strategije Uspeha/ Serijal sa Kuratorima”, La Box Burz/SKC Beograd 2004. “Integration Impossible?: Politics of Migration in the Artwork of Tanja Ostojić”, argobooks Berlin 2009, “Lexicon of Tanja Ostojić”, UdK Berlin 2014.

Dodatni linkovi:

http://www.van.at/see/tanja/
Tanja Ostojić at Directors Cut, University of Aberdeen, 2015:
http://cdnapi.kaltura.com/index.php/extwidget/openGraph/wid/1_hdyspejd
Tanja Ostojić, books orders: https://tanjaostojicshop.wordpress.com/category/books/
Tanja Ostojić, poster orders: https://tanjaostojicshop.wordpress.com/category/poster/
Tanja Ostojić, Lični Prostor: http://www.medienkunstnetz.de/werke/perspace/

——————————————————————————————————————————————————————————————-

Utorak / 27.10.2015. / 21:00
Kondenz Festival savremenog plesa i performansa

  1. oktobar: Predstava Nastavak za budućnost // Ples 2043. // Ples 2044.
    Koncept, koreografija i izvođenje: Willy Prager (Bugarska) i Sonja Pregrad (Hrvatska) 

Ovaj rad je pionirski plesni performans u dva čina koji se bavi pitanjem kako će savremeni ples izgledati za 30 godina i kako će se izvoditi. Umetnici vode same sebe i publiku u vreme između 2043. i 2044. godine kako bi predstavili putovanje kroz svoje priče i lična isksutva, kao i kroz anegdote drugih plesnih umetnika iz različitih kultura i generacija.

  1. oktobar: Predstava Fluid Landscapes

Koreografija: Mirko Guido (Italija)
Izvođači: Lisa Schåman and Alberto Franceschini
Produkcija: Alberto Franceschini
Kompozitor: Lisa Stenberg
Dizajn svetla: Jens Sethzman

Fluid Landscapes je refleksija o percepciji identiteta. To je fizička pojavnost stalne transformacije koja vodi ka preispitivanju onoga što se čini kao već utvrđeno. U radu, dva tela istražuju temporalnost i konstantni pokret koji leži ispod onoga što se čini da je statično. Skidanjem slojeva onoga što otkriva ono što jeste, oni istražuju svaki put novu percepciju samih sebe i nove odnose sa okolinom.

Predstava gura publiku u bezvremeno stanje hipnoze, gde su senzacije povišene i gde svest o zajedničkom iskustvu tera posmatrača da aktivno preispita svoja opažanja.

Kondenz Festival savremenog plesa i performansa u svom osmom izdanju predstavlja izbor najnovijih radova autora iz Srbije i Evrope koji preispituju politike, jezike i aktere savremene plesne scene, njihove strategije i komunikativnost. Iznad svega, Kondenz ističe angažovanost plesne scene na promišljanju uslova rada umetnika i posledice njihovog rada u društvenom kontekstu. Zato istupa pred publikom sa motom dance at work.

Više o čitavom programu može se naći na www.facebook.com/dancestation.org
Više o CZKD programima na www.czkd.org
———————————————————————————————————————————————————————-

LEV MANOVIČ | Predavanje: Kako gledati 10 miliona slika? Vizuelizacija mnoštva podataka kao umetnički i istraživački alat

Ponedeljak 25  maj u 13 h.

Lev Manovič je profesor u Fakultetskom centru Gradskog univerziteta Njujorka, (The Graduate Center, City University of New York) i dugogodišnji ugledni profesor na Odeljenju za vizuelne umetnosti Kalifornija Univerziteta u San Dijegu (UCSD). Autor je čuvene knjige Jezik novih medija (The Language of New Media) 2001. koja se smatra najiscrpnijom istorijom medija posle MekLuana. Centar za savremenu umetnost u Beogradu izdao je zbornik njegovih tekstova „Metamediji“ 2001. Rođen je u Moskvi gde je studirao slikarstvo, arhitekturu i računarsko programiranje. Jedan je od vodećih teoretičara novih medija. Od 1981. živi u Njujorku gde je magistrirao na studijama eksperimentalne psihologije. Osnivač je i direktor Inicijative za softverske studije (Software Studies Initiative).

Predavanje prof. Manoviča organizuje se kao deo edukativnog programa Media Art, koji obuhvata predavanja, radionice i prezentacije iz oblasti digitalnih medija i video umetnosti, u koproduciji Kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta “Singidunum” u Beogradu (april-maj-jun 2015. godine), uz saradnju i podršku: Fondа Elysee, Gete institutа i Frаncuskog institutа u Beogrаdu, Ministаrstvа kulture i medijа Republike Srbije, Pokrаjinskog sekretаrijаtа zа kulturu i javno informisanje Vojvodine, Grаdа Beogrаdа-Sekretаrijаtа zа kulturu

Cilj Media Art programa je da publici u Srbiji omogući uvid u stavove i mišljenja istaknutih teoretičara medija, kustosa i distributera umetnosti na digitalnim medijima, kao i da predstavi primere umetnika koji su ostvarili značajne radove na novim medijima, kao što je Lev Manovič.

———————————————————————————————————————————————————————
Izložbu Zahari Formvolta TRI BERZE možete da pogledate do 22. marta u Salonu MSU.
Exhibition “Three Exchanges” can be seen till April 6 at Salon of the MoCA, Belgrade.
———————————————————————————————————————————————————————-
11.12.2014.
Otvoreni seminar prof. Rastka Močnika na FMK

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na otvoreni seminar »Teorija simboličkih formacija«, koji će prof. dr Rastko Močnik  održati tokom februara 2015. godine na FMK u Beogradu. Učešće na seminaru je besplatno i otvoreno za sve zainteresovane studente, a prijavu možete poslati do 30. januara na mejl fmk@singidunum.ac.rs. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, godinu studija i fakultet na kome studirate. Seminar nosi 6 ESPB i otvoren je za prvih 30 prijavljenih učesnika.

TEORIJA SIMBOLIČKIH FORMACIJA
Predavači: prof. dr Rastko Močnik, dr Rade Pantić
prolećni semestar školske 2014/2015. godine

Studentkinje i studenti na seminaru upoznaju teorijski aparat koji se u poslednjim decenijama koristi u analizi simboličkih formacija. Uz predavanja na kojima ćemo predstaviti i komentarisati najznačajnije problematike i koncepte, studenti i studentkinje moći će na fakultativnim seminarima da čitaju najznačajnije tekstove koji praktikuju taj teorijski aparat. Spisak tekstova koji će se obrađivati na seminarima moći će se dopunjavati i menjati. U konkretnim analizama diskurzivnih i vizuelnih formacija pokazaćemo kako te simboličke formacije pridonose istorijskom konstruisanju društvenih odnosa, njihovoj reprodukciji, transformaciji ili subverziji. Tako ćemo analizom „školskih“ književnih tekstova 19. veka i početka 20. veka pokazati njihov doprinos stvaranju nacije i njihov udeo u istorijskim transformacijama nacionalne kulture. Na slikarstvu i književnosti 17. veka ćemo prikazati procese i prakse koji su pridoneli istorijskom nastanku moderne individue, moderne kulturne sfere i, uporedno sa time, kapitalističke privrede. Na savremenim artefaktima i teorijskim tekstovima ćemo izučavati postupke u izučavanju savremenih umetničkih praksi, kulturnih situacija i društvenih procesa.

Program predavanja:

  1. 1. Uvodno predavanje
    Šta je teorija? Šta su simboličke formacije?
  2. 2. Strukturalni metod
    Ferdinad de Sosir, Roman Jakobson; analize studija slučaja
  3. 3. Semiotika
    Rolan Bart, A. Ž. Greimas
  4. 4. Teorija govornih činova
    Džon Ostin, Džon Serl; analize studija slučaja: semiotički metod
  5. 5. Polifonija
    Mihail M. Bahtin; analize studija slučaja
  6. 6. Diskurzivne formacije Vs. vizuelne formacije
    Gothold Efraim Lesing; analize studija slučaja
  7. 7. Vizuelna semiotika
    Luj Maren; analize studija slučaja
  8. 8. Estetske prakse i ideologija
    teorijska nastava i analize studija slučaja

Detaljan program predavanja sa satnicom, kao i literaturu za seminar dobićete na mejl nakon potvrde učešća na seminaru profesora Močnika.

Profesor Rastko Močnik je jedan od najuglednijih, politički angažovanih intelektualaca na prostorima bivše Jugoslavije. Poslednjih godina se bavi pitanjima globalizacije, političkog i socijalnog diskursa, teorijom kognitivnog kapitalizma, teorijom ideologije i problematikom Evrope. Profesor je na predmetima „Teorije Diskursa“ i „Epistemologija humanističkih i društvenih nauka“ na  Univerzitetu u Ljubljani, Slovenija, kao i gostujući predavač na postdiplomskim studijama Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Profesor Močnik će u školskoj 2015./2016. godini uz brojne saradnike iz regiona i Evrope na FMK voditi master program TEORIJE SAVREMENOSTI: STUDIJE KAPITALIZMA.

———————————————————————————————————————

Akademski filmski centar
ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2014
Festival Novog Filma i Videa

9 – 13. decembar 2014.

PROGRAM

9.12. | Utorak | Tuesday

15:00 | Mala sala | Small Theatre
Retrospektiva / Retrospective
ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2013
Lista značajnih ostvarenja Festivala / List of Important Works of the Festival

Buffalo Death Mask, Mike Hoolboom, Canada, 23 min.
Ellen, Davorin Marc, Slovenia, 2 min.
Le jour a vaincu la nuit / The Day Has Conquered the Night, Jean-Gabriel Périot, France, 28 min.
Petite histoire des plateaux abandonnés / Short History of Abandoned Sets, Rä di Martino, Italy, 8 min.
The Residency, Ioannis Savvidis, Germany / Ireland, 25 min.
Schneesturm / Snowstorm, Julia Weißenberg, Germany, 11 min.
M. Tomazo okrvavljena / Bloody M. Tomazo, Krasimir Dobrev, Bulgaria, 14 min.

17:00 | Mala sala | Small Theatre  
Retrospektiva / Retrospective
OD FILMA KA VIDEU / FROM FILM TO VIDEO
Beogradski filmski autori susreću video / Belgrade film authors meets video
Uvodna reč / Introduction by Miodrag Milošević
Bojan Jovanović, TELEVIZOR JE BIOSKOP U KOJI ODLAZIM SEDEĆI U DVORIŠTU, 1974, 8 mm, 5:00
Ivan Kaljević, DRUŠTVO ZA ZAŠTITU ŠAŠAVIH DOGAĐAJA, 1975, Super 8 mm 24:00
Ljubomir Šimunić, GERDY, ZLOČESTA VJEŠTICA, 1976, 8 mm, 10:00
Radoslav Vladić, TAJNA I MELANHOLIJA ULICE, 1978, 16 mm, 8:00
Miodrag Milošević, POSLEDNJI TANGO U PARIZU, 1983, 16 mm, 20 min (Ver. 6:00 min)
Bojan Jovanović, PRIZORI KOJI SU POJELI SEBE, 1984, 16 mm, 13:00
Dejan Vlaisavljević, MADE IN JUGOSLAVIJA, 1986, Super 8 mm, 15:00
Miloje Radaković, RAY CHARLES U BIOSKOPU, 1987, U-matic, 10:00
Ukupno: 91 min

19:00 | Galerija | Gallery
Filmska instalacija / Film installation
REVOLUCIJA / REVOLUTION
autor / author Vladimir Nikolić

19:45 | Velika Galerija | Main Theatre Gallery
Izložba / Exhibition
ALTERNATIVE FILM/VIDEO 1985/6, dokumentarna izložba / documentary exhibition
Izložbu pripremili / Exhibition prepared by Miodrag Milošević & Nikola Đurić

20:00 | Velika sala | Main Theatre
Audio vizuelni performans / Audio Visual Performance
Ivan Marušić Klif, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Miroslav Piškulić
343rd DAY OF THE YEAR

21:00 | Velika sala | Main Theatre
Konkurencija / Competition
PROGRAM #1

Saturday Night in Mansfield Ohio, Kevin Jerome Everson, 2015, United States, 2 min.
Time Gap, Cláudia Cárdenas & Rafael Schlichting, 2014, Brazil, 11 min.
Passing Through, Liliana Resnick, 2013, Croatia, 8 min.
Moya Sestra / My Sister, Bryan Konefsky, 2014, United States, 2 min.
Rettungsgriffe / Rescue Grips, Nina Kreuzinger, 2014, Austria, 8 min.
Spin Off, Izvanredni Bob, 2014, Slovenia, 2 min.
Cost-Benefit-Love, Igor Simić, 2014, Serbia, 10 min.
Livepan, Sasha Pirker, 2013, Austria, 2 min.
(, Davorin Marc, 2014, Slovenia, 8 min.
Punctured, Michelle Mellor, 2014, United States, 4 min.
Camino Negro, Arata Mori, 2013, United Kingdom, 15 min.

10.12. | Sreda | Wednesday  

15:00 | Mala sala | Small Theater
Konkurencija / Competition
PROGRAM #1

17:00 | Mala sala | Small Theatre
Hrvatski eksperimentalni film i video / Croatian Experimental Film and Video
MEDIJSKI PING-PONG / MEDIA PING-PONG
Uvodna reč / Introduction by Diana Nenadić
TV PING PONG, Ivan Ladislav Galeta, U-matic, c/b-b/w, 2′, 1978.
MRTVA PRIRODA/ STILL LIFE, Dalibor Martinis, open reel/Umatic, cb/ bw, 20′, 1974
OSOBNI REZOVI / PERSONAL CUTS, Sanja Iveković, U-matic, boja/colour, 4′, 1982
PRVI PROGRAM / THE FIRST PROGRAMME, Ivan Faktor, 16 mm, boja/colour, 12′, 1978.
CHANOYU, Sanja Iveković & Dalibor Martinis, VIDEO CD’83, U-matic, boja/color, 11′, 1983
VELO MISTO / BIG TOWN, Branko Karabatić, Kinoklub Split; S8, boja/ colour, 9′ 15”, 1985
ZAPPING, Milan Bukovac, Autorski studio fotografija-film-video; SVHS, boja/colour, 6′, 1993
UNITED COLOURS OF UPSIDE DOWN, Vlado Zrnić, Hrvatski filmski savez; Betacam, boja/colour, 1′, 1995.
TV 31-1 MINIRAMA (uključivanje-isključivanje) / TV 31-1 MINIRAMA (TURN ON – TURN OFF), Ivan Faktor, 16 mm, boja/colour, 12′, 1982.
Ukupno: 77 min

19:00 | Mala sala | Small Theatre
Autorska prezentacija / Author’s presentation
8MM EKSPERIMENTI KARPA GODINE I DAVORINA MARCA / 8MM EXPERIMENTS BY KARPO GODINA AND DAVORIN MARC
Predstavljaju / Presented by Karpo Godina and Davorin Marc
PES, Karpo Godina, Mario Uršić, Jugoslavija, 1965, Blu-ray (posneto na 8mm), 1.37, čb, 8′ (18fps)
DIVJAD, Karpo Godina, Jure Pervanje, Jugoslavija, 1965, Blu-ray (posneto na 8mm), 1.37, čb, 6′ (18fps)
A.P. (Anno Passato), Karpo Godina, Jugoslavija, 1966, Blu-ray (posneto na 8mm), 1.37, čb, 5′ (18fps)
PAURA IN CITTA (1191 dni pozneje ali Vonj po podganah), Davorin Marc, Slovenija (Jugoslavija), 1984, 35mm (posneto na super8mm), 1.37, barvni, 23′, bd
FILM ZA DVA/MOVIE FOR TWO, Davorin Marc, Slovenija, 2014, 3.08, DV

21:00 | Velika sala | Main Theatre
Konkurencija / Competition
PROGRAM #2

Im Wiener Prater, Friedl vom Gröller, 2013, Austria, 2 min.
Wildcard Character, Janina Arendt, 2013, Austria, 12 min.
Carole, Carole Luby, 2014, United Kingdom, 9 min.
Hiding in the Lights, Katrina Daschner, 2013, Austria, 14 min.
In the Same Room, Kamila Kuc, 2014, United Kingdom, 5 min.
Field Notes, Vashti Harrison, 2014, United States, 18 min.
Home in Mind, Tami Libermann, 2013, Germany, 10 min.
Завтра Совершенного Человека / The Perfect Human’s Tomorrow, Julia Lisova, 2014, Russian Federation, 5 min.
Inversion, Linda Fenstermaker, 2013, United States, 13 min.
The House, Roshanak Elmendorf, 2012, United States, 3 min.
Pen up the Pigs, Kelly Gallagher, 2014, United States, 12 min.    

22:30 | Velika sala | Main Theatre
Prezentacija festivala / Festival presentation
L’ALTERNATIVA, Barselona / L’ALTERNATIVA, Barcelona
A Family Portrait Joseph Pierce (2009, United Kingdom, 5 min.)
Bu Sahilde (On the Coast) Merve Kayan, Zeynep Dadak (2009, Turkey, 22 min.)
Twelve Sketches on the Impossibility of Being Still Magali Charrier (2010, United Kingdom, 8 min.)
Sárga Labda (Yellow Ball) Dániel Béres (2009, Hungary, 9 min.)
J’attends une femme (Waiting for a Woman) Chiara Malta (2010, France, 20 min.)
A Game of String Magda Boreysza (2010, United Kingdom, 8 min.)
Ghosts Jan Ijäs (2009, Finland, 15 min.)

11.12. | Četvrtak | Thursday

10:00 | Sala za sastanke | Conference Hall
3. Alternative film-video istraživački forum / 3rd Alternative Film-Video Research Forum
VIDEO UMETNOST / VIDEO ART

15:00 | Mala sala | Small Theatre
Konkurencija / Competition
PROGRAM #2

17:00 | Mala sala | Small Theatre
Retrospektiva / Retrospective
MEĐUNARODNA VIDEO KOLONIJA OHRID 1989. / INTERNATIONAL VIDEO COLONY OHRID 1989
Uvodna reč / Introduction by Gena Teodosievska

19:00 | Mala sala | Small Theatre
Autorska prezentacija / Author’s presentation
TAKO MLADI / SO YOUNG, video radovi iz 80ih i  90ih godina / video works from 80-ies and 90-ies
Neven and Zemira (Zemira Pečovnik Alajbegović and Neven Korda Andrič)
THE SAND COLLECTORS, Ljubljana, 1995, director: Neven Korda, screenplay: Zemira Alajbegović, production: Forum Ljubljana, TV Slovenija, Betacam SP, D3 mastering, 12 min.
AUTOBUS , Ljubljana, 1993, director: Neven Korda , screenplay: Zemira Alajbegović, production: TV Slovenija, Betacam SP, 11 min.
INTOLERANCE, Ljubljana, 1991, director: Neven Korda, screenplay: Lela B. Njatin and Zemira Alajbegović, production: TV Slovenija, BRUT film, Studio MI, E-Motion film, Betacam SP, 33 min.
SO YOUNG, Ljubljana, 1985, Made by Borghesia: Zemira Alajbegoviæ, Goran Devide, Aldo Ivanèiæ, Neven Korda and Dario Seraval, production: FV Video/ŠKD Forum, Cankarjev dom, SOFT video – Rome, videocassette, U-matic, 30 min.

21:00 | Velika sala | Main Theatre
Konkurencija / Competition
PROGRAM #3

Paisaje con perro roto / Landscape with Broken Dog, Orazio Leogrande, 2014, Argentina, 14 min.
Portraying A’dam, Paula Albuquerque, 2014, The Netherlands, 4 min.
The Death of Place, Dirk de Bruyn, 2014, Australia, 13 min.
Friedrichsfelde Ost, Milica Jovčić & Nenad Ćosić, 2014, Serbia/Croatia, 4 min.
In Light, In!, Ken Paul Rosenthal, 2013, United States, 12 min.
The Stream 2, Hiroya Sakurai, 2012, Japan, 6 min.
A.D.A.M., Vladislav Knežević, 2014, Croatia, 13 min.
Look Inside the Ghost Machine, Péter Lichter, 2012, Hungary, 4 min.
Yugoslavian Home Movies, Salise Hughes, 2014, Serbia/United States, 10 min.
Seventh Submarine, Allan Brown, 2014, Canada, 5 min.
Urschrift, Julia Dogra-Brazell, 2013, United Kingdom, 2 min.
We Are Become Death, Jean-Gabriel Periot, 2014, France, 4 min.

22:30 | Velika sala | Main Theatre
REGIONALNI TOKOVI / REGIONAL CURRENTS

Ona, to sam ja! / She Is I!, Aleksandar Tokin, 2013, Serbia, 10 min.
A Moment Ago, Miodrag Manojlović, 2014, Bosnia & Herzegovina, 7 min.
State, Ksenija Jurišić, 2013, Croatia, 3 min.
The Runner, Nataša Čiča & Peter Cerovšek & Toma Zidić, 2014, Slovenia, 6 min.
Radio, Marko Crnogorski, 2013, Macedonia, 10 min.
Miriše na dobro / Smells Good, Petar Dositej Aranđelović, 2014, Serbia,
Divna budućnost ljubavi moja / Bright Future My Love, Marko Žunić, 2014, Serbia, 29 min.

12.12. | Petak | Friday

10:00 | Sala za sastanke | Conference Hall
Okrugli sto / Round Table Discussion
EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO U REGIONU 80-TIH / REGIONAL EXPERIMENTAL FILM AND VIDEO IN 80-ies

15:00 | Mala sala | Small Theatre
Konkurencija / Competition
PROGRAM #3

17:00 | Mala sala | Small Theatre
PUTOVANJA GABORA BODIJA, od reprodukcije do produkcije / THE JOURNEYS OF GÁBOR BÓDY, from reproduction to production
Predstavlja / Presented by Sebestyén Kodolányi
Four Bagatelles / Négy bagatelle, 28’, bw., 35mm, /1975/
Film School 1 / Filmiskola 1, TV-series, excerpts 8’ /1976/
Latest Fashion (’78 Spring-Summer) / Ez a divat, 14’ col., 35mm, /1978/
Conversation with Gábor Bódy / Beszélgetés Bódy Gáborral , dir: Zoltán Bonta, excerpts 8’ /1985/
De Occulta Philosophia, 3’, col., video, /1983/
Waltz / Walzer, 3’, col., video, /1983/
The Hostage / Die Geisel / A túsz, 22’, col., video, /1982/

19:00 | Mala sala | Small Theatre
NOVI ŠVAJCARSKI FILM / NEW SWISS WORKS
Uvodna reč / Introduction by Patrick Huber (VIDEOEX, Zürich)
ERSATZ, Elodie Pong, CH 2011, Digibeta, 03:15
1.-14. NOVEMBER, Sami Eschmann, CH 2013, Video, 25:00
American Soldiers, Thomas Galler, CH 2012, HD, 05:22 min
THE GREEN SERPENT – OF VODKA, MEN AND DISTILLED DREAMS, Benny Jaberg, CH/RU 2013, DPC, 21:00
RED AND YELLOW, Veli&Amos, CH 2013, HD, 00:58

21:00 | Velika sala | Main Theatre
Konkurencija / Competition
PROGRAM #4

Dustin!, Konstantinos-Antonios Goutos, 2009, Greece, 9 min.
Nerazgovetni razgovori / Indistinct Conversation, Iva Musović, 2012, Serbia, 4 min.
Kino Crvena zvijezda / The Red Star Cinema, Silvestar Kolbas, 2014, Croatia, 10 min.
Desi’re – The Goldstein Reels, Romeo Grünfelder, 2006, Germany, 4 min.
Listen, Try Not to Dwell On That Idea, Please…, Benjamin Ramirez Perez, 2014, Serbia/Germany, 6 min.
Bleu Gouttes / Dripping Blue, Gillian Wylde, 2014, United Kingdom, 6 min.
Glue, Moritz Uebele, 2013, Germany, 7 min.
Камыш / Reed, Mikhail Zheleznikov, 2014, Russian Federation, 3 min.
Pepper’s Ghost, Stephen Broomer, 2013, Canada, 18 min.
Under the Heat Lamp an Opening, Zachary Epcar, 2014, United States, 10 min.
Koža će nam postati siva / Our Skin is Going to Gray, Ivan Bakrač, 2014, Serbia, 13 min.
Nokturno, Nikola Djurić, 1974-2014, Serbia, 15 min.

22:30 | Velika sala | Main Theatre & Klub | Club
Vasili Burikas predstavlja / Vassily Bourikas presents
LA ÚLTIMA PELÍCULA / THE LAST FILM
r: Raya Martin, Mark Peranson, Canada/Denmark/Mexico/Philippines, 2013, 88 min.

13.12. | Subota | Saturday

10:00 | Sala za sastanke | Conference Hall
Okrugli sto / Round Table Discussion
ALTERNATIVNI FILM U REGIONU 2014 / ALTERNATIVE FILM IN REGION IN 2014

15:00 | Mala sala | Small Theatre
Konkurencija / Competition
PROGRAM #4

17:00 | Mala sala | Small Theatre
Retrospektiva / Retrospective
VIDEO KOLONIJA MOTOVUN 1976. / VIDEO COLONY MOTOVUN IN 1976
Uvodna reč / Introduction by Lucia Aspesi, Branka Benčić and Greg De Cuir, Jr
Un suono a testa, Michele Sambin, 7 min.
Open Reel, Dalibor Martinis, 4 min.
Monument, Sanja Iveković, 5 min.
Video Immunity, Dalibor Martinis, 3 min.
Instrukcije 1, Sanja Iveković, 6 min.
Untitled, Goran Trbuljak, 2 min.
Rekonstrukcije 1952-1976, Sanja Iveković, 8 min.
Untitled, Goran Trbuljak, 1 min.
Untitled, Goran Trbuljak, 6 min.
Triptych, Dalibor Martinis, 5 min.
Untitled, Goran Trbuljak, 30 sec.

19:00 | Mala sala | Small Theatre
Pretpremijera / Preview
PETLJA / THE LOOP
r: Milutin Petrović, Serbia, 42 min.

21:00 | Velika sala | Main Theatre
ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2014
Lista značajnih ostvarenja Festivala / List of Important Works of the Festival

Žiri / Jury

Karpo Godina (Slovenija / Slovenia), Sebestyén Kodolányi (Mađarska / Hungary), Milutin Petrović (Srbija / Serbia)

Selekciona komisija / Selection Committee

Zoran Saveski, Greg De Cuir, Jr

——————————————————————————————————————————————————

Festival: S.U.T.R.A.//TOMORROW

Dom Omladine

Makedonska 22/IV, 11000 Belgrade, Serbia
November 21 – November 23

Učestvuju: Saša Spačal i Anil Podgornik, Mikofon Unison/ Mycophone_Unison; Isidora Todorović, Can You Fill the Spill & DIY Games; Sanja Kojić Mladenov, Cargo East; Uroš Krčadinac, Mape priča – Kartografija i pripovedanje/Story Maps – Cartography and Storytelling; Hrvoje Hiršl, Sfere – Euklidski prostor/Sphere – Euclidian Space; Izvanredni Bob i VuU/Incredible Bob and WoO, Piplmetar/Peoplemeter; Vukašin Stančević, Presiklaža/Presscyclage & Pure Data Workshop; Dejna Silina/Daina Silina, Biotricitet/Biotricity i Polja/Fields, RIXC (Riga, Letonija); Jasna Jovićević i Zvuk ptica/Jasna Jovićević and The Sound of Birds; Grupa O/Group O, Heklanje matematike/Crocheting Math Group.

S.U.T.R.A. (Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i Autentičnog) će u tri dana pokušati da predstavi umetnike, koncepte i projekte koji istražuju vezu umetnosti, nauke i tehnologije kroz razgovore sa umetnicima, prezentacije i interaktivne radionice. Istovremeno
S.U.T.R.A. je inicijativa i podrška Doma omladine Beograda za ponovno pokretanje art&science festivala u Beogradu.
S.U.T.R.A. je naša najbliža i najdalja budućnost. On neće doći danas, nego sigurno S.U.T.R.A.
S.U.T.R.A. može postati naša svakodnevica.
Konačno S.U.T.R.A. – Festival koji nedostaje milionskom gradu, naučno i umetničkom centru, kao što je Beograd.

ENGLISH PROGRAM: http://www.domomladine.org/vesti/festival-tomorrow/

PROGRAM:

1. DAN: petak, 21. novembar, sala Amerikana
18.00 MIKOFON UNISON, instalacija Saše Spačal, Mirjana Švagelja i Anila Podgornika, otvaranje festivala (Mycophone_Unison by Saša Spačal, Mirjan Švagelj, and Anil Podgornik, Slovenia)
18.00-22.00 Isidora Todorović, prezentacija i igranje igre “Can You Fill the Spill”,
Hol spred sale Amerikana i IT kutak
19.00 Sanja Kojić: CARGO EAST, prezentacija projekta i izložbe
20.00 Isidora Todorović: DIY GAMES (Uradi Sam Igrice)
21.00 Uroš Krčadinac: MAPE PRIČA – KARTOGRAFIJA I PRIPOVEDANjE
22.00 Hol ispred sale Amerikana, Hrvoje Hiršl: SFERE, Euklidski prostor,
(Hrvoje Hiršl: SPHERE, Euclidian Space, Croatia), instalacija, svečano otvaranje rada
22.30 Velika sala, Izvanredni Bob i VuU (Incredible Bob and WoO): PIPLMETAR (Peoplemeter),
Expanded cinema performans

2. DAN: subota, 22. novembar, sala Amerikana
18.00 Vukašin Stančević: PRESIKLAŽA/PRESSCYCLAGE, svečano otvaranje instalacije
19.00 Dejna Silina/RIXC, Riga, Letonija: BIOTRICITET (Biotricity) i POLjA (Fields),
lajv strim projekat i prezentacija izložbe
20.00 Saša Spačal, CONNECTIONS, prezentacija/predavanje
21.00 Jasna Jovićević & ZVUK PTICA,
prezentacija muzičko ekološkog projekta i muzički performans

3. DAN: nedelja, 23. novembar, sala Amerikana
12.00-18.00 Hol ispred sale Amerikana, Radionica Minimikofon
Napravi svoj minimikofon!
17.00-20.00 Hol ispred sale Amerikane, Hrvoje Hiršl SFERE (Euklidski prostor), instalacija
18.00-22.00 Sala Amerikana, radovi MIKOFON UNISON i PRESIKLAŽA biće dostupni publici osim tokom drugih prezentacija
18.00 Vukašin Stančević: PRESIKLAŽA, razgovor sa umetnikom
18.30 Ivana Đokić i Milena Životić Ilić: HEKLANjE MATEMATIKE/ Crocheting Math Grupe O
19.00 Izvanredni Bob: GLIČER KAO MEDIJSKI GREŠNIK, razgovor sa umetnikom
20.00 Hrvoje Hiršl: LASERSKI TONER, SFERE, POVRATNA SPREGA, razgovor sa umetnikom

OPŠIRNIJE O PROGRAMU: http://www.domomladine.org/vesti/lat/festival-s-u-t-r-a

S. U. T. R. A. festival je nastao kao pilot projekat 2009. godine u okviru Trećeg Festivala nauke. Kao deo ovog programa, prikazani su naučno-umetnički filmovi u saradnji sa Science Film Festivalom iz Njujorka, i prezentacija softvera Visikord, programera Davora Magdića, koji živi i radi u Kaliforniji. Zatim je prvi SUTRA festival realizovan kroz postavku u okviru Četvrtog Festivala Nauke 2010. godine, posetilo ga je više od 5200 posetilaca, predstavio je 13 umetnika/istraživača Drugi SUTRA festival realizovan je kroz postavku u okviru Petog Festivala Nauke, od 2. do 4. decembra 2011. godine, u galeriji Narodne banke Srbije na Slaviji. Na drugom SUTRA festivalu predstavljeno je 9 radova. 2013. godine u Domu omladine Beograda održano je četvrto izdanje ovog festivala, kada su predstavljeni Ana Rajčević, Chris Bruckmayr, Future Lab, Dejan Pestotnik, MMC KIBLA , Dobrivoje Milijanović, Ivan Stanić, Kišobran, Monika Pocrnjić, Nataša Teofilović, raum.null live, Soft Control i Stevan Kojić

S.U.T.R.A. festival je nastao 2009. godine. Nastao je, nestao, nastaje i nedostaje nam S.U.T.R.A.: da istražuje vezu tehnologije i umetnosti, da animira društvo u cilju razvoja nauke i umetnosti, da predstavi naučna i tehnološka dostignuća kroz umetnost, da ponudi primere njihovih graničenja, spajanja, prožimanja i sažimanja, da deci, mladima i stručnjacima ukaže na to da su nauka i umetnost nezaobilazni deo svakodnevice, da ono što je danas naučni ili umetnički eksperiment S.U.T.R.A. može postati naša svakodnevica.

TIM PROJEKTA SUTRA:
Autori, koncept i selekcija: Dušana Nikolić Radošević i Ivan Stanić
Dušana Nikolić Radošević, umetnička rukovoditeljka projekta
Ivan Stanić, kustos projekta i istoričar umetnosti
Marko Radojković, izvršna produkcija
Jakov Ponjavić, dizajn projekta
Milica Ševarlić, PR projekta

Pokrovitelji SUTRA: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Skupština grada Beograda. Radionice i predavanja na S.U.T.R.A su deo projekta Soft Control, koji je ostvaren uz podršku Evropske komisije.

Gostovanje projekta Mikofon (Mycophone) je deo međunarodne saradnje sa MMC Kibla (Maribor). Projekat Zvuk ptica se realizuje kroz Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira ga Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj

——————————————————————————————————–

Kondenz: Belgrade Dancefront

Festival savremenog plesa i izvođačkih umetnosti Kondenz, u organizaciji Stanice, predstavlja od 21. do 26. oktobra intenzivan program objedinjen temom “Belgrade Dancefront”, odnosno suočavanjem procesa džentrifikacije Savamale (kroz projekat Belgrade Waterfront – Beograd na vodi) i procesom promene javne kulturne politike koja ukida prostore za savremenu umetnost.

Sedmi Kondenz prikazaće osam predstava autora i autorki iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Švedske, Nemačke, Singapura i SAD, a tokom celog trajanja festivala, na otvorenom javnom prostoru Savamale gradiće se novi prostor za savremenu plesnu scenu, jer ga Beograd nema.

Stanica Servis za savremeni ples, organizator Kondenza, godinama se bori za adekvatan prostor za savremeni ples u Beogradu, verujući da su savremene izvođačke umetnosti, uključujući i ples, izuzetno sredstvo za skretanje pažnje na društvene procese i da komuniciraju na direktan način sa svim vrstama publike.

Sedmi Kondenz ukazuje da te umetničke prakse, koje su transdisciplinarne, zasnovane na učešću i dijalogu, kritične i izuzetno zainteresovane za kontekst u kojem nastaju ili u kojem se predstavljaju, zaslužuju javni prostor u jednoj evropskoj prestonici, a Beograd je jedna od retkih koje ga nemaju.

Kondenz će biti otvoren 21. oktobra u 17 sati na platou između Brankovog mosta i restorana Promaja, uz šetalište reke Save, u samom susedstvu projekta “Beograda na vodi” koji gradske vlasti realizuju sa arapskim partnerima.

Uz celodnevni program “Belgrade Dancefront: Novi prostor za StanicuDušana Murićai Martina Šika (Schick), koji će do 26. oktobra biti realizovan na potezu od Brankovog mosta do Beton hale, Kondenz će biti održan i u Magacinu u Kraljevića Marka, Bitef teatru,  na Kalemegdanskoj terasi…

Švajcarski umetnik Šik i beogradski koreograf Murić, nakon iskustva gradnjeGeodezijske kuće u Švajcarskoj u junu 2014, napraviće u Beogradu još jednu, veću konstrukciju istog tipa.

Prvi deo projekta u Švajcarskoj bavio se post-kapitalizmom, takoreći – bliskom budućnošću, dok je drugi mnogo više posvećen sadašnjoj situaciji, reflektujući razliku između jakog kapitalističkog društva, koje traži nove modele organizovanja, i tranzicionog društva, u kojem su problemi mnogo bliži nečemu što bi se moglo nazvati „,prošlošću kapitalizma”, odnosno prvobitnom akumulacijom kapitala. U beogradskom delu projekta stoga postoji dvostruki fokus: jedan koji uključuje post-kapitalističke prakse deljenja, solidarnosti i zajedništva, i drugi, koji se bavi društvenim i kulturnim nepravdama i nesrećama u današnjem srpskom društvu.

Umetnici će izgraditi geodezijsku strukturu (najmanje 5 metaravisoku) koja će simbolički predstavljati rezervni radni prostor Stanice, organizatora Kondenza, kojoj preti opasnost gubljenja sadašnjeg prostora u Magacinu, dok vlasti ne nude mogućnost drugog prostora gde bi mogla da nastavi rad. Proces pravljenja ove geodezijske strukture, novog prostora za Stanicu, obeležiće zajednički građevinski rad u koji će se uključiti umetnici-saradnici Stanice, gosti Kondenza, umetnička zajednica Beograda i publika.

Radni proces obuhvata i dnevnu gimnastiku za učesnike, inspirisanu “budžetskom gimnastikom” Kondenza, kao i procesom izgradnje.

U okviru jutarnje gimnastike za zajednicu “Bodybuildings“, umetnici razvijaju fizičke vežbe i igre, nudeći razgibavanje svakog jutra od 22. do 26. oktobra. Tokom 30 do 45 minuta, graditelji će pripremati telo i um za dnevni građevinski rad/igru.

Novi prostor će na kraju biti upotrebljen za makar jedan festivalski program i druge događaje, poput klasova ili radionica, a cilje je podizanje svesti o problemu nedostajućeg prostora za umetnike i unapređenje vidljivosti kritičkih umetničkih praksi.

Deo programa Kondenza biće održan u Magacinu u Kraljevića Marka, počev od “Etide za Slavoj Žižek TrioIvana Mijačevića i Aleša Zoreca. Inspiracija je Murićev tekst “Napumpajmo komade sebe u luksuzni instrument savremenog robovlasništva”, kreiran u okviru projekta “Task” i festivala platforma.hr u Zagrebu u aprilu ove godine.

“U slučaju da se morate odlučiti između ponavljanja onoga što je teško ponoviti i menjanja onoga što je teško promeniti, šta biste odabrali?”, pitanje je koje postavlja taj rad, koji potpisuju Mijačević i Zorec.

Slavoj Žižek Trio aktivan je od 2007/2008. godine, a dolazi iz Ptuja i živi i radi u Ljubljani, razvijajući strategije za kritičko posmatranje kreativnog procesa.

Za 22. oktobar u Magacinu najavljen je i Murićev Performans koji poziva na uništenje sveta“, koji ostaje na scenskom setu koji je prethodno napustio Slavoj Žižek Trio, a poziva na revoluciju, uz  molitvu, ritual, akt psovanja…

Za 23. oktobar u Bitef teatru najavljen je solo plesni komad “Kinetik MakeoverMilke Đorđević – umetnice iz SAD koja se interesuje za istraživanje granice između tačaka na kojima ples počinje i gde se završava. “Kinetik Makeover” je komad koji “daje moć i autonomiju” telu, koje pokušava da proizvede različite slike kroz samonametnuti zadatak ponavljanog i kompulzivnog kretanja/pokreta.

“Neprekidna akcija je sredstvo promene da bi se uspostavio novi način gledanja i bivanja. Različiti pragovi tela otkrivaju se kroz to samovođenu istrajnost. Akcije osciliraju između repetitivnog, mehaničkog, modenskog, održivog, hipnotičkog, energetskog, agresivnog i euforičnog. Akt činjenja je uvek u pregovoru između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ples je pokušaj ovde i sada, beskrajni napor koji prestaje da postoji. Rad je ostatak tela i njegovog potencijala, onoga što predstavlja i kako postoji”, navedeno je u najavi programa.

U Bitef teatru biće izveden 24. otobra i rad “Rearranging (and) the self-arrangedSonje Pregrad i Nives Sertić iz Zagreba, rezultat rezidencije u okviru projekta Identity.Move!, koji je tematski fokusiran na identitet, proces i povezivanje kako plesnih institucija istočne Evrope, tako i plesnih umetnika sa umetnicima raznovrsnih disciplina.

Za autorke je pitanje identiteta, između ostalog, i pitanje odnosa i načina na koji reflektujemo one s kojima smo u odnosu. Prijateljice i saradnice grade istraživanje o odnosu – dva medija (plesa i videa/filma), dva tela, dva id-entiteta, njih dve.

Sonja Pregrad i Nives Sertić održaće 25. oktobra u Magacinu u Kraljevića Marka iradionicu, koja je takođe posvećena odnosu medija pozorišta i medija videa, a pokazaće između ostalog, kako se ogledaju jedan u drugom i koji je produkt tog odnosa.

Program Kondenza biće nastavljen 25. oktobra na šetalištu Beograske tvrđavetročasovnim gastro-predstavom “Saosećajno/Pljuvanje” američke umetnice Karmen C. Vong (Carmen C. Wong), koja je na masteru Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Onapretvara banalno, svakodnevno iskustvo jedenja/pljuvanja u simbolički izraz, pretvarajući nešto što je inače prepoznato kao čin gnušanja u čin blagosiljanja i stvaranja. Učesnike će saradnici zamoliti da probaju izbor hrane (kustoski odabran iz kolekcije narativa jedenja) i izbace semenke dok stoje iza odbrambenih zidova Beogradske tvrđave. Ovako jedenje/pljuvanje postaje oblik znanja, razigrani način prepričavanja priče i meditativni ritual.

Učesnici će postati izvođači – aktivni agenti koji mogu odabrati da prevaziđu norme, te da odluče šta odbijaju/ispaljuju, fizički proizvodeći potencijal promene. Ispod površine igre i hrane (i igranja hranom), projekat istražuje šta bi moglo da bude očuvano, a šta se konzumira; u čemu se može uživati, a šta se izbacuje.

Pretposlednjeg dana Kondenza u Magacinu u Kraljevića Marka biće izveden i rad “#aspellforfainting” (Gillian Chadsey i Ivan Talijančić) grupe WaxFactory koja istražuje mnogostrukost pozorišnih vizija.

Novi rad za solo performera (PJ), umetnika koji se bavi zvukom (DJ) i za video umetnika (VJ), “#aspellforfainting” je improvizacija ponovo kreirana za svako izvođenje kroz upotrebu raznih tekstualnih izvora (Galeb, Makbet, Tramvaj zvani želja, Američki idol,Ples sa zvezdama, instrukcije sa YouTube kanala…), niz muzičkih tema i zvukova, kao i mnoštvo objekata kao istraživanje u haosu stvaranja. Performer dobija niz zadataka da izvrši, dok DJ/VJ tim konstantno kruži kroz tekstulane izvore, zvukove, svetlosne promene i rekvizite postavljene na put performera. Koristeći Charcoova “Predavanja utorkom uveče” i njegova istraživanja histeričnog performansa kao odskočne tačke, umetnici trasiraju linije nesvestice, halucinacije, deluzije, i ljubavna pisma koja promiču kroz materijal, slaveći živu, sirovu neurozu bivanja performerom.

U završnici Kondenza, 26. oktobra u Bitef teatru biće predstavljen projekat “Poligon. Nepodnošljiva lakoća participacije” (Bojan Đorđev, Katarina Popović, Jana Jevtović, Siniša Ilić, Dušan Broćić, Ljiljana Tasić, Maja Mirković, Dragana Jovović), koji je materijalni scenario za izvedbu i aktivni izvedbeni društveni prostor. “Poligon” proširuje konvencionalno shvaćen pojam scene i postavlja pitanja o participaciji u savremenoj umetnosti i sadašnjem društveno-političkom trenutku.

Krećući se kroz prostor zgrade Bitef teatra, a prateći uputstva, publika, koja je u istom trenutku i izvođač, nailazi na niz vizuelnih zvučnih, arhitektonskih i konceptualnih izazova i zadataka koji uslovljavaju njen boravak u prostoru i određuju trajanje predstave.

Projekat je nastao u okviru platforme Nomad Dance Academy i programa Performance Situtation Room / Life Long Burning.

Za sam kraj Kondenza u Magacinu u Kraljevića Marka najavljen je rad “A TalkJolike Sudermann iz Berlina i Alme Soderberg iz Amsterdama, zasnovan na istraživanju sopstvene i konverzacije drugih ljudi.

“Sve smo više uverene da, kada se sretnemo da pričamo, mi se zapravo sretnemo da pevamo i plešemo jedna drugoj, da uđemo u razigranu igru kompozicije jezika. Zumiramo u muziku i ples i izvlačimo pogreške, mnoge pukotine koje nastaju kada govorimo. Sve ono što je deo jezika, a što nećete naći u rečniku, privlači našu pažnju”, navele su umetnice koje slave jezik sa dečjim zadovoljstvom, konstantno oscilirajući između senzibilnosti i stvaranja smisla.

Kondenz festival ove godine je proširen programom Kritičke prakse (Made in Yu) / Critical Practice (Made in YU) – platformom usmerenom ka jačanju diskurzivnih promišljanja o savremenim izvođačkim umetnostima i njihovom prodoru do šire publike, koji Stanica realizuje sa Nomad Dance Academy i Life Long Burning.

Stanica i tim projekta Temporaries predstaviće i foto izložbu koja će omogućiti prisustvo umetnika Temporaries na Kondenzu, dok su zapravo fizički razasuti po Evrope, gde studiraju, rade i žive. Izložba problematizuje i ironično naglašava odsustvo aktera scene na jednom od retkih programa kojima se njihov rad promoviše i podržava u Srbiji.

Kondenz podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Gete institut u Beogradu, švajcarska ambasada u Beogradu, projekat Identity Move! i Bitef teatar.

—————————————————————————————————————————————————————————

U petak /subotu -17.i 18.oktobra

Centar za kulturnu dekontaminaciju

En Garde, Avant-Garde: 20/21
„Čovek peva posle rata“

Nedavno iskustvo pobuna i gubitka iluzija, intenzivno recikliranje ratnih priča kao resursa za nove ratove i političke rekonfiguracije, aktuelizacija revolucionarnih pokreta i praksi u društvu koje se reflektuju u kulturi donekle podsećaju na ukupnu situaciju iz koje su svojevremeno proizašli avangardni pokreti, i reflektovali društveni kontekst pre, za vreme i posle Prvog svetskog rata. Osmotički procesi imanentni avangardnim praksama biće razmatrani u formi otvorene učionice – mlađa generacija naučnika/naučnica i oni koji su istraživali avangarde u prošlosti, uporediće epistemologiju i ukupni kontekst istraživanja. Kritičke prakse – one u umetnosti, nastojeći na kontinuitetu u metodu, ili one aktuelne javne intervencije u medijski diskurs i javni prostor – pozvane su da ispitaju današnju i moguću kritiku kao i njenu ulogu u društvu.


Program

Prvi dan
petak, 17. oktobar

Paviljon CZKD

10.00
Otvaranje: recital „Čovek peva posle rata“, u izvođenju Bekima Fehmijua
audio zapis iz arhive Javnog medijskog servisa – Radio-televizije Srbije (RTS)

Poruka dobrodošlice: Borka Pavićević i Maria Glišić

Otvorena učionica – Nekad i sad
Predstavljanje kontinuiranog istraživanja i bavljenja istorijskim avangardama, praćeno diskusijom s istoričarima/istoričarkama umetnosti, piscima/spisateljicama, i drugim naučnicima/naučnicama  koji/koje su se ovim pitanjem bavili/bavile tokom proteklih decenija, kao mogući uvid u način promene epistemologije i pojašnjenje procesa čiji smo očevici, a koji se tiče političke dekontekstualizacije istorijskih avangardi. Otvorena učionica, za razliku od akademske konferencije, poziva na javno učešće i podstiče doprinos svih učesnika/učesnica.

10.30
Uvod u program: Aleksandra Sekulić i Branislav Dimitrijević

11.00 – 13.00
Otvorena učionica, prvi deo
Izlaganja: Gal Kirn, Gordana Nikolić
Diskusija: Jerko Denegri, Radonja Leposavić, Irina Subotić, Nikola Dedić, Miško Šuvaković
Moderator: Branislav Dimitrijević
Obezbeđen prevod za delove izlaganja na engleskom jeziku

13.00 – 14.00
Ručak
Muzički performans:  EPP, inspirisano časopisom Zenit

14.00 – 16.00
Otvorena učionica, drugi deo
Izlaganja: Atila Širbik, Stanislava Barać
Diskusija: Dejan Ilić, Radonja Leposavić, Vida Golubović
Moderator: Branislav Dimitrijević
Obezbeđen prevod za delove izlaganja na mađarskom jeziku

16.30
Identitet po izboru
Početkom 21. veka, CZKD je organizovao projekat Moderna koji se bavio ispitivanjem kontinuiteta moderne počev od ranog 20. veka, i njene moguće aktuelizacije u promišljanju budućnosti.

  • Odabrana video dokumentacija programa Moderna preuzeta iz projektaModerna,   CZKD,  2001.
  • Prezentacija: Teodora Maciropulo[1], Solun/Beograd

Prezentacija na engleskom jeziku

  • Izložba projekta Moderna, CZKD,  autor: Branko Pavić


18.00 – 20.00
Diskusija o slikama 1914. godine
Marsel Bajer, nemački pisac, u razgovoru s Dubravkom Stojanović, istoričarkom iz Beograda.
Razgovor se vodi na nemačkom i srpsko-hrvatskom, obezbeđen simultani prevod

20.00
Prezentacija: Nađa Bobičić
Osvrt na pozorišna i literarna obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata  

Izložbe i arhivski materijal

Paviljon
Izložba projekta Moderna, CZKD (autor: Branko Pavić)

Klub CZKD
Arhivski televizijski materijal u saradnji s Javnim medijskim servisom (RTS)

Drugi dan
Subota, 18. oktobar
Klub CZKD
Arhivski televizijski materijal u saradnji s Javnim medijskim servisom (RTS);  programModerna preuzet iz projekta Moderna, CZKD, 2001.

Paviljon
Izložba projekta Moderna, CZKD (autor: Branko Pavić);

Otvorena učionica – Paviljon CZKD

15.00
Početak performansa „Šetnja za Dimitrija Tucovića“, Marko Brecelj
(performans traje do 19.45 – finale kod spomenika Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija)

15.30
Bad design
Koja je mogućnost delovanja i kritike umetničkih praksi prilikom velikog spektakla povodom obeležavanja godišnjice od početka Prvog svetskog rata, posebno ako se odnose na centralno mesto proslave u Sarajevu.
Igor Bošnjak – Prezentacija umetničkog istraživanja nastalog prilikom 100. godišnjice Prvog svetskog rata. Moderatorka: Aleksandra Sekulić

16.30
 Veliki metod
„Izopšteni. U trenutku opasnosti”, film-performans kolektiva Chto Delat  u 12 scena, uz učešće diplomaca Škole za angažovanu umetnost i drugih drugova/drugarica. Diskusija sa Olgom Egorovom Caplijom (kolektiv Chto Delat)
Razgovor se vodi na engleskom jeziku

18.00
Dimitrije Tucović – kao javni gest
Reaktuelizacija Dimitrija Tucovića u godini velikog spektakla povodom godišnjice od početka Prvog svetskog rata nameće mnoga pitanja, od političke teorije, pogleda na njegovu anticipiranu društvenu emancipaciju tokom prošlog veka, antiratnih pokreta, do najavljenog izmeštanja spomenika Dimitriju Tucoviću sa Trga Slavija u Beogradu.
Uvodne napomene: Milan Miljković (IKUM); učesnici/učesnice diskusije: Miloš Jadžić Baković (CPE),  Stanislava Barać

19.45
Susret kod spomenika na Slaviji
performans-omaž Dimitriju Tucoviću; autor: Marko Brecelj.

Program je realizovan u saradnji između Centra za kulturnu dekontaminaciju i Fondacije Hajnrih Bel.
Partneri na projektu: Goethe Institut, Beograd i Udruženje Krokodil

———————————————————————————————————————————————————

7. KONDENZ Festival savremenog plesa i izvođačkih umetnosti

Beograd, 21 – 26. oktobar 2014.

Svakog oktobra već sedam godina za redom, Stanica Servis za savremeni ples organizuje festival savremenog plesa i izvođačkih umetnosti KONDENZ. KONDENZ svake godine predstavlja izbor najnovijih radova autora iz Srbije i iz inostranstva, ka eksperimentu i kritici usmerenog programskog i produkcijskog opredeljenja, nudeći publici, a često radeći sa samom publikom, nove formate festivalske produkcije, umetničkog izražavanja i neposrednog delovanja u polju kulture i društva.

21 – 26.10. Plato pored Save [BELGRADE DANCEFRONT: NOVI PROSTOR ZA STANICU – Dušan Murić & Martin Schick] + BODYBUILDINGS – jutarnja gimnastika za zajednicu
21.10. u 20č, BITEF Teatar [OPET ROBERTA – Roberta Milevoj]
22.10. u 20č, Magacin u Kraljevića Marka [double bill – Mijačević/Zorec/Murić]
– [ETIDA ZA TRIO SLAVOJ ŽIŽEK STEP NINE – Ivan Mijačević]
– [PERFORMANS KOJI POZIVA NA UNIŠTENJE SVETA – Dušan Murić]
23.10. u 20č, BITEF Teatar [KINETIK MAKEOVER – Milka Djordjevich]
24.10. u 20č, Magacin u Kraljevića Marka [REARRANGING (AND) THE SELF-ARRANGED – Sonja Pregrad & Nives Sertić]
25.10. od 10.30 – 15.30, Magacin u Kraljevića Marka: [WORKSHOP: Sonja Pregrad & Nives Sertić]
25.10. od 16 – 18.30, Kalemegdan [OSETNO/PLJUVANJE- Carmen C. Wong]
25.10. u 20č, tbc [#ASPELLFORFAINTING – Gillian Chadsey & Ivan Talijančić/ WaxFactory]
26.10. u 17.30, BITEF Teatar [POLIGON. NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PARTICIPACIJE – Bojan Đorđev, Katarina Popović, Jana Jevtović, Siniša Ilić, Dušan Broćić, Ljiljana Tasić, Maja Mirković, Dragana Jovović]
26.10. u 21č, Magacin u Kraljevića Marka [A TALK – Jolika Sudermann & Alma Söderberg]

+++ Critical Practice (Made in Yu)
+++ TEMPORARIES foto – prisustvo

Dobrodošli!

Ovogodišnje izdanje festivala podržavaju Ministarstvo kulture, Gete Institut, Ambasada Švajcarske u Srbiji i projekat Identity.Move !

www.dancestation.org
www.facebook.com/dancestation.org
stanicainfo@gmail.com

—————————————————————————————————————————————————–

Dom omladine Beograda
REZ | 1. festival savremenog eksperimentalnog filma
HEINZ EMIGHOLZ: Arhitektura filma
3. / 4. / 5. oktobar 2014.

 

REZ | 1. festival savremenog eksperimentalnog filma
HEINZ EMIGHOLZ: Arhitektura filma

3. / 4. / 5. oktobar 2014.
Dom omladine Beograda

All architecture is what you do to it when you look upon it. [Walt Whitman]

 Teorija koja Hoda [TkH] pokrece filmski festival koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetnickog filma. Svake godine, u fokusu ce biti jedan/na od najznacajnijih i jos uvek aktivnih autora/ki koji svoje radove smestaju u polje filmskog eksperimenta. Cilj festivala je da kreira umetnicku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.

Prvo izdanje festivala predstavice rad nemackog autora Heinza Emigholza, koji se ubraja medju najznacajnije evropske filmske eksperimentatore. Njegov, sada vec cetrdesetgodisnji postojani rad u poslednje vreme je u zizi interesovanja filmskih krugova, te su odrzane brojne retrospektive njegovih dela na najvaznijim svetskim festivalima i u kinotekama. Emigholz je svojim filmskim konstrukcijama napravio svojevrsnu “autobiografiju moderne” snimajuci modernisticku arhitekturu.

Heinz Emigholz je krajem septembra i pocetkom oktobra u Zagrebu i Beogradu gost Teorije koja Hoda u okviru REZ-a, 1. festivala savremenog eksperimentalnog filma i Multimedijalnog instituta u okviru programa Vizualni kolegij. Program se sastoji od retrospektive centralnih Emigholzovih filmova, predavanja, razgovora s umetnikom, predstvaljanja njegovog sireg konteksta delovanja, a posebno isticemo razgovor Emigholza i Slobodana Sijana u Domu omladine Beograda i koncert grupe Kreidler u Zagrebu.
U pripremi za 2015. je takodje i publikacija o Heinzu Emigholzu koja ce ukljuciti eseje Gertrud Koch, Giuliane Bruno, Siegfrieda Zielinskog i dr.

PROGRAM

+ Ulaz na sve programe je besplatan.
++ Diskurzivni program festivala je na engleskom jeziku.

03. 10. [PETAK]

19.00 _ Od partiture do naracije
[Uvodno predavanje Heinza Emigholza]

20.00 _ Parabeton – Pier Luigi Nervi i rimski beton
[Parabeton – Pier Luigi Nervi und römischer Beton, 2011, 100′]
+ razgovor sa autorom
Parabeton u hronoloskom sledu pokazuje 17 jos uvek ocuvanih gradjevina italijanskog inzenjera i arhitekte Pier Luigija Nervija (1891-1979). Prikaz tih odvaznih konstrukcija Emigholz spaja sa filmskim studijama antickih zdanja napravljenih od rimskog betona.

04. 10. [SUBOTA]

17.30 _ Formativne godine:
Schenec-Tady I [1972/73, 40′]
Demon [1976/77, 29′]
„Umetnicki rad Heinza Emigholza istrazuje granicu izmedju filma i vizuelnih umetnosti. Njegovi rani filmovi dali su kljucan podstrek medjunarodnom pokretu eksperimentalnog filma 70-ih i 80-ih godina proslog veka. Smatraju se retkim eksperimentalnim radovima iz Nemacke koji su stekli trajno postovanje u svetu. Projekat THE FORMATIVE YEARS(Formativne godine) osvetljava i priblizava deo istorije filma koji, u svetlu obrtâ u analognom svetu i pomeranja ka digitalnom, omogucava razmatranje sasvim savremenih tendencija.“ [Stefanie Schulte-Strathaus]

19.00 _ Misli:Film
[Think:Film, predstavljanje inicijative + diskusija]
Ucesnici: Heinz Emigholz (Think:Film, Berlin) i Ulrich Ziemons (Arsenal, Berlin)
Moderira: Marta Popivoda (TkH, Beograd)

Misli:Film – Medjunarodni kongres eksperimentalnog filma odrzan je na berlinskoj Akademiji umetnosti u organizaciji Arsenala – Instituta za film i video umetnost, a u saradnji sa Institutom za film Univerziteta umetnosti u Berlinu.
Nakon razdoblja diverzifikacije eksperimentalnih oblika umetnicke proizvodnje, novi nacini razmisljanja o filmu i vrstama misljenja koje film moze da stvori postali su neophodni. Glavni cilj kongresa Misli:Film bio je da ponudi novu filozofsku procenu posebnog polozaja koji film i filmska slika uzivaju u umetnickoj i intelektualnoj praksi.

20:00 _ Perret u Francuskoj i Alziru
[Perret in Frankreich und Algerien, 2012, 110′]
+ razgovor sa autorom
Auguste Perret (1874-1954) je bio poznati francuski arhitekta i inzenjer, posebno vazan zbog inovativnih betonskih konstrukcija oblikovanih u neo-klasicnom izrazu. Film prikazuje 30 Perretovih ostvarenja u Francuskoj i Alziru, artikulisuci time indirektno i odnos modernizma i kolonijalizma u arhitekturi.

05. 10. [NEDELJA]

17.30 _ Kratki film i muzicki spotovi:
Dva muzeja [Two Museums, 2013, 18′]
Heinz Emigholz & Kreidler:
Crvena pustinja [Rote Wüste, 2012, 21′]
Zima [Winter, 2012, 8′]
Trka moljaca [Moth Race, 2012, 4′]

19.00 _ Dijalog

[Razgovor dva autora]
Ucesnici: Slobodan Sijan i Heinz Emigholz
Moderira: Petar Milat (Multimedijalni institut, Zagreb)

20.00 _ Goff u pustinji
[Goff in The Desert, 2003, 110′]
+ razgovor sa autorom
Bruce Goff (1904-1982) je velika nepoznanica americke arhitekture, pa su jos za zivota, njegovi radovi izazivali brojne kontroverze. Film prikazuje 62 gradjevine – od malih benzinskih stanica do reprezentativnih muzeja – koje je projektovao ovaj americki arhitekta. Gotovo sva njegova zdanja stajala su kao sokovi u krajoliku, utiruci put tada jos uvek nezamislivim prodorima u arhitekturi.

//

Program se realizuje u saradnji Teorije koja Hoda, Multimedijalnog instituta iz Zagreba, Doma omladine Beograda i Goethe-instituta. Uz podrsku Filmgalerie 451 i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

————————————————————————————————————————————————————

Muzej savremene umetnosti u Beogradu u saradnji sa prestiznim Tejt Modern muzejom iz Londona poziva vas na otvaranje izlozbe “Preokreti” u cetvrtak, 17. jula u 19 casova u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14).

Umetnici: Sinisa Ilic i Tina Gverovic / Ben Kejn (Ben Cain)

Kustosi: Una PopovicMSUB / Hana Djuar, Tejt Modern (Hannah DewarTate Modern)

Prateci program:

Petak, 18. jul, 18 casova, Salon MSUB – razgovor sa umetnicima

Predstavljanje saradnje MSUB i Tejt Modern i izlozbi Izvrnuta kuca i Preokreti“. Razgovor moderiraju kustoskinje Hana Djuar i Una Popovic. Razgovor ce biti na engleskom jeziku.

Subota, 19. jul, 19 casova, Salon MSUB – prezentacija

Predstavljanje muzeja Tejt Modern, programa i organizacione strukture, kao i programa Project Space. Prezentaciju ce odrzati kustos Tejt Modern muzeja Hana Djuar na engleskom jeziku.

Izlozba “Preokreti”koja ce trajati od 17. jula do 28. septembra, predstavlja drugi deo saradnje  izmedju muzeja Tejt Modern iz Londona i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Ova izlozba je formalni i tematski nastavak izlozbe “Izvrnuta kuca” koja je organizovana od 22. novembra 2013. do 13. aprila 2014. u muzeju Tejt Modern u Londonu. Umetnicima Sinisi Ilicu i Tini Gverovic koji su se predstavili u Londonu, na izlozbi u Beogradu pridruzice se i engleski umetnik Ben Kejn. 

Pitanje namene muzeja danas, kroz promatranje slicnosti u promisljanju programa i rada dve institucije, uprkos jasnim ekonomskim i socijalnim razlikama dve zemlje, jeste polaziste celokupnog projekta. Zgrada Muzeja savremene umetnosti na Uscu je vec sedam godina zatvorena za javnost usled rekonstrukcije i postavlja se pitanje izlaganja i upotrebe kolekcije, edukacije publike o istoj sto dalje otvara i pitanje znacaja i znacenja  ne samo Muzeja kao institucije – formalne kuce moderne i savremene umetnosti – vec i izlaganja i opstanka savremene umetnosti u Srbiji danas. Sa druge strane, Tejt Modern koji godisnje poseti i do pet miliona ljudi, jeste institucija od svetskog znacaja i svojevrstan muzejski brend, a same socijalne i ekonomske okolnosti u kojima deluje i nacin na koji deluje su znatno drugaciji.

Izlozba “Preokreti” u Salonu Muzeja savremene umetnosti bavi se pitanjem muzeja i osnovnih premisa muzeja kao takvih – kolekcijom, publikom i zgradom – i na taj nacin se tematski nadovezuje na izlozbu “Izvrnuta kuca” u Tejt Modernu. Pored pojedinih segmenata sa prve izlozbe, druga ce imati fokus na tri rada posebno producirana za ovu priliku u Beogradu tokom maja, juna i jula: film “Kameleon” i zvucni zapis “Kuce u pokretu Sinise Ilica i Tine Gverovic i rad engleskog umetnika Bena Kejna pod nazivom “Kratki padovi”.

Za potrebe snimanja korisceni su razliciti segmenti instalacije sa prethodne izlozbe “Izvrnuta kuca”, kao sto su mural, sator/tenda, serija crteza i slika,  koji su na neki nacin preradjeni i iznova upotrebljeni kao deo postavke u razlicitim prostorima u zgradi Muzeja savremene umetnosti. Film sprovodi metaforu o medjuljudskim odnosima, upravo kroz proces pravljenja mesta (u ovom slucaju muzeja), i realnih potreba individua i njihovih funkcionalnih realnosti. Namerno se istice proces izgradnje prostora kao nedovrsen, koji se nalazi izmedju neregularnog, prekinutog, nedefinisanog i onoga koji ipak polako stice neki oblik i pocinje da ima smisla.  Rad britanskog umetnika Bena Kejna “Kratki padovi” predstavlja rad koji se direktno odnosi  na Muzej savremene umetnosti. Rad se sastoji od tri dela: iskrojene tkanine u obliku muzejskog tlocrta – jednoobraznog plana sacinjenog od sest kubusa sasecenih uglova; crno belih fotografija tkanine u samoj zgradi Muzeja; i video rada koji podrazumeva snimak coveka kako stoji na tkanini koja mu se izmice pod nogama, i vecito je u kontradikciji izmedju pada i stajanja na istoj. Britanski umetnik Ben Kejn je pozvan da ucestvuje na beogradskoj izlozbi kao autor koji bi mogao da doprinese drugacijem pogledu, pogledu „spolja“, kao neko ko sustinski ne poznaje ovu sredinu i mada delimicno upoznat sa njom, on je jako brzo i lucidno cita, i njene prednosti i mane.

Izlozba “Preokreti” u Salonu MSU na vise nivoa ima nameru da definise muzej kao prostor za razmisljanje, prostor u kome se gradi i formira proces. Povezujuci lokalna iskustva i delovanja, preispitujuci globalne namere i posledice, umetnici su na suptilan nacin predstavili probleme piripadanja, raseljenosti i nestabilnosti u okviru sireg drustveno politickog konteksta koji danas, mozda vise nego ikada pre, markira polozaj umetnosti i formira specificnosti i osobenosti umetnickih institucija.

Saradnja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Tejt Modern muzeja iz Londona se realizuje u okviru programa/projekta “Project Space” koji Tejt Modern uspesno sprovodi vec dve godine i podrazumeva direktno udruzivanje Tejt Modern sa umetnickim institucijama i ne-komercijalnim kulturnim organizacijama sirom sveta. Namera ovog programa jeste da se promovise serija samostalnih ili grupnih internacionalnih izlozbi i prezentuju mladji autori i projekti savremene vizuelne umetnicke prakse.

Vise informacija o prvoj izlozbi “Izvrnuta kuca” u Tejt Modern muzeju pronadjite na sajtu Muzeja savremene umetnostihttp://www.msub.org.rs/izvrnuta-kuca i sajtu Tejt Modern muzeja http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/project-space-inverted-house.

—————————————————————————————————————————————————————

Book launch and presentation of the Red Athena University Press

Thursday, June 19, 2014, 5 p.m.
at the Trubar Literature House, Ribji trg 2, entrance Stritarjeva 7, Ljubljana

While acknowledging the “problem of performativity”, Performative Gestures – Political Moves, however, (still) lingers on the term, exploring its echoing in the research focused on what should thus also be considered as an effect of the performance of power – on the art and theory production in so-called “Eastern Europe”. The book does not (only) represent the research on performance art and performativity in a region denoted as “East European”, but also produces positions that go beyond the representation(s) of what performance art, performativity in/and “Post-Socialist Europe” are.

Performative Gestures – Political Moves therefore also raises questions of historisation(s) and their ideological positioning. Especially within feminist art history but also in feminist curating, the question of labelling art production as feminist has been till today a burning subject. How, what, when, why, where, by whom and for whom is (performance) art feminist, obviously does not have an unambiguous answer. The same is true for art and feminism as such. Therefore, the publication has aimed to foster a reflection on research positions and theoretical considerations of performativity, performance art, feminism, historisation and, above all, their political implications in/and/for the “continental Post-Socialist” condition.

With contributions by
Angela Dimitrakaki, Ana Peraica, Barbara Orel, Dunja Kukovec, Grupa Spomenik and DeLVe, Marija Ratković, Marina Gržinić, Martina Pachmanová, Milijana Babić, Suzana Milevska, Tea Hvala, Waldemar Tatarczuk


Edited by

Katja Kobolt and Lana Zdravković

The Performative Gestures – Political Moves has been published by the City of Women, Ljubljana and Red Athena University Press, a collaborative publishing project by the Centre for Women’s Studies Zagreb and trans-Yugoslav feminist scholars.

——————————————————————————————————————————————————————–

Predavanje – sreda 11.06.2014. – 14h.

Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Ashley Mears: Girl Capital in the Consolidation of Class among Elites: A Relational Approach to Ownership

In the wake of Bourdieu, the capital concept has proliferated in studies of culture and stratification, usually depicting personal advantages within given fields. But this approach sidesteps issues of ownership: how might the value of cultural captial diffuse unevenly through fields? Based on fieldwork in the VIP party circuit from New York to Cannes, I document the appropriation of women’s bodily capital by men, who use women as a symbolic resource I term ‘girl capital’ to generate money, status, and social ties. Relational work between promoters and women, cemented by gifts and strategic intimacies, frames women’s labor as leisure and friendship, while boundary work legitimizes the circulation of women as distinct from sexual labor. This system of traffic in women facilitates class consolidation among men in the global elite, while reproducing gender inequality at the top of the social class hierarchy. This article shifts the analysis of capital away from personal advantages and onto the social relations that make capitals convertible, bringing ownership back into the study of culture and class.

Ashley Mears is Assistant Professor of Sociology at Boston University. Her research, at the intersection of cultural and economic sociology and gender studies, documents processes of valuation and evaluation, with a focus on how cultural logics of worth shape social inequalities. She received her Ph.D. from New York University and was a visiting fellow at the Center for Gender Studies at the University of Cambridge. Her first book, Pricing Beauty: The Making of a Fashion Model (University of California Press, 2011), examines the backstage production of the ‘look’ in New York and London fashion markets. Her research appears in Ethnography, Theory & Society, and Social Forces, and she has written for The New York Times and The Week.

———————————————————————————————————————————————————————–

Postovani,

 

zelimo da vas obavestimo da je KONKURS za Nagradu “Dimitrije Basicevic Mangelos” za 2014. godinu produzen do 29. maja!

Rok za online prijavu i dostavljanje portfolia u Remont – nezavisnu umetnicku asocijaciju je 29. maj do 17 h ( u slucaju da portfolio saljete postom molimo vas da isti posaljete do 29. maja, a uz navedenu adresu treba staviti i naznaku: ZA KONKURS “DIMITRIJE BASICEVIC MANGELOS”)

Podsecamo da se prijavljivanje obavlja u dva obavezna koraka:

  1. online, na sajtu Nagrade “Dimitrije Basicevic Mangelos”: www.mangelosnagrada.org.rs
  2. dostavljanjem portfolia na adresu: Remont – nezavisna umetnicka asocijacija, Marsala Birjuzova br. 7, Beograd, svakog radnog dana od 12 do 17h (u slucaju da portfolio saljete postom molimo vas da isti posaljete do 29. maja, a uz navedenu adresu treba staviti i naznaku: ZA KONKURS “DIMITRIJE BASICEVIC MANGELOS”)
  1. Online prijava treba da sadrzi:

 Formular popunjen na sajtu http://www.mangelosnagrada.org.rs, posle cega cete elektronskom postom dobiti uputstvo za online registraciju i upload krace verzije portfolia.

  1. Portfolio treba da sadrzi:

– vizuelni materijal (predstaviti do 10 radova; za video radove postoje dve opcije: u formularu za online registraciju mogu se uneti linkovi, ukoliko video radovi postoje na nekom od video servisa (YOUTUBE, VIMEO), ili se mogu doneti na CD/DVD-u u prostorije Remont – nezavisne umetnicke asocijacije)
– tekstove – kratka objasnjenja radova (do 2000 karaktera sa razmacima po radu)

Napomene: 

Pravo prijavljivanja imaju umetnici i umetnice rodjeni posle 31. decembra 1978. godine
.

 

Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u ISCP-u

 

(International Studio and Curatorial Program)
Rezidencijalni boravak u Njujorku, u prestiznom umetnickom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program), traje sest nedelja i organizuje se u periodu izmedju 1. oktobra 2014. i 31. marta 2015. godine. Obezbedjeni su troskovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troskovi, smestaj i dnevnice. Nagradjenom/oj umetniku/ci po povratku iz Njujorka bice organizovana samostalna izlozba u Beogradu.

Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja

 

Ziri u sastavu: Una Popovic (istoricarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Beograd), Jelena Spaic (istoricarka umetnosti i kustoskinja Galerije Fakulteta likovnih umetnosti Beograd), Srdjan Tunic (istoricar umetnosti i kustos – Nezavisni edukativni i istrazivacki projekat Kustosiranje), Ivan Arsenijevic (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Sasa Tkacenko (umetnik, dobitnik Nagrade “Dimitrije Basicevic Mangelos” za 2013. godinu) odabrace do pet finalista i finalistkinja, sa kojima ce obaviti intervjue kako bi odlucio o dobitniku/ci Nagrade.

Online konkursni materijal ce u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 29. maja 2014. godine.

O  rokovima glasanja i rezultatima konkursa svi/e prijavljeni/e umetnici/ce bice blagovremeno obavesteni elekronskom postom.

Sve dodatne informacije mozete dobiti na sledece kontakte: mangelosnagrada@gmail.com i +381 (0)11 3223406.

Podrska 

 

Nagrada, koja nosi ime znacajnog umetnika, rodonacelnika konceptualne umetnicke prakse i istoricara umetnosti sa prostora bivse Jugoslavije, Dimitrija Basicevica Mangelosa, ove godine ce biti dodeljena trinaesti put. Rezidencijalni boravak u Njujorku je organizovan uz podrsku Fonda za medjusobno razumevanje (Trust for Mutual Understanding).

————————————————————————–

КОНФЕРЕНЦИЈА: НЕВИДЉИВО НАСИЉЕ

СУБОТА, 10. МАЈ 2014. ОД 10:00 ДО 16:30
ДОБ//ВЕЛИКА САЛА

Ретрадиционализација, Бироктратизација, Експлоатација
Партнери: МСУБ и Институт за филозофију и друштвену теорију у Београду

Конференција ће окупити теоретичаре и уметнике који ће расправљати о три тематска кластера пројекта које сматрамо кључним симптомима “невидљивог насиља” унутар европског контекста данас.

Мулти-дисциплинарни пројекат у копродукцији Музеја савремене уметности из Београда и АРТИУМ, Баскијског музеја – центра за савремену уметност из Виторије

Кустоси: Зоран Ерић, Бланка де ла Торе и Шејмус Кили

Сарадња подразумева две посебне али заједнички рађене изложбе, филмски програм који ће пратити сваку изложбу, конференцију у сарадњи са локалним академским институцијама, и низ предавања, панел дискусија и едукативних радионица.

10:00

Панел 1 Ретрадиционализација

(фолклор, национализам, идентитет & траума, брисање историје …)

Говоре: Тициана Андина (ИТ), Деклан Лонг (IE), Сузана Милевска (МК), Јан Милер (ДЕ)

Модератор: Стеван Вуковић (РС)

12:10

Панел 2 Бирократизација

(ЕУ апартхејд – насиље нових законодавстава; проблематика институционалне управе, утицај политике …)

Говоре: Петар Бојанић (РС), Даниел Гарсија Андухар (ЕС), Масимо Палма (ИТ)

Модераторка: Адриана Захаријевић (РС)

14:25

Панел 3 Експлоатација

(рад, мреже капитала, нове политичке хегемоније …)

Говоре: Даниел Лоик (ДЕ), Ициар Барио (ЕС), Никола Радић Луцати (РС)

Модераторка: Ана Виленица (РС)

Позадина пројекта

Пројекат истражује облике ‘невидљивог’ насиља присутног у свакодневним, домаћим ситуацијама или оним везаним за посао; административно и бирократско насиље; визуелно насиље у адвертајзингу и медијима, као и суптилне форме секташтва и анимозитета у заједницама из скорашњег историјског контекста. Ти облици насиља могу се посматрати као глобално присутни. Оваква поређења насиља истражују се кроз сучељавање уметничких радова који проблематизују територијалне, националистичке и митске теме, као и оне везане за питања идентитета, и то на актуелан начин и без упадања у замку дуалистичких, раздељених или опречних репрезентација.

Тема насиља као предмет изложбе по природи ствари је осетљива и често провокативна, а понекад и подложна манихејским дефиницијама ‘ми и они’. Због тога овај пројекат настоји да се одупре непотребном фокусирању на питања рата, геноцида или екстремног насиља, иако ове теме одјекују у позадини пројекта. „Насиље” чије се манифестације преиспитују и рефлектују у радовима позваних уметника, је оно које задобија форму насиља у језику, репрезентацији, као резултат промењених друштвено-економских услова и нових идеја и политика које се могу идентификовати као извор „културног” насиља над гео-политичким ентитетима и појединцима. То не значи да се ови „актуелнији” и наглашенији облици насиља (тероризам, рат, етничко чишћење и геноцид) експлицитно избегавају, већ да они не доминирају пољем референци на овој изложби која настоји да истовремено рефлектује различите форме културног и друштвеног насиља. Сем тога, и разноврсне препреке које су се појавиле током реализовања читавог пројекта (које се, иронично, могу дефинисати као кључни примери невидљивог насиља) предочавају се и дешифрују током сáме изложбе и унутар дискурса који је прате. Наиме, првобитно замишљен као сарадња партнера из три земље, а сада изложба која се реализује у Србији и Шпанији, без ирског партнера, овај пројекат је у току разраде и сâм наишао на неочекиване и нежељене облике ‘невидљивог насиља’.

Пројекат има за циљ да испита универзализујуће аспекте нових облика невидљивог насиља који су тренутно преовлађујући у целој Европи; оних облика насиља који се, на пример, препознају као кључна претња произвођењу егалитарних идеала европског грађанства.

***********************

Изложбени простори пројекта НЕВИДЉИВО НАСИЉЕ:

Салон МСУБ, Париска 14

Кућа легата, Кнеза Михаила 46

Институт Сервантес, Чика Љубина 19

9. мај – 30. јун 2014.

Отварање 9. маја у 19. часова

+

АРТИУМ, Баскијски музеј – центар за савремену уметност – Виторија, Шпанија.

12. септембар 2014 – 11. јануар 2015.

Филмски програм у оквиру пројекта НЕВИДЉИВО НАСИЉЕ

Партнери МСУБ и Филмфорумом Студентског културног центра

Велика сала СКЦ, Краља Милана 48

од 20 часова

Распоред пројекција и разговора с ауторима

уторак, 20. мај – Жоао Салавиза (ПТ)

уторак, 27. мај – Данкан Кембел (IE)

понедељак, 9. јун –  Ферхат Езгир (ТР)

уторак, 17. јун – Џеси Џонс (IE)

уторак, 24. јун – Павел Браила (МД)

—————————————————————————————————————————————————————
BREDA BEBAN
Let’s call it Love / Nazovimo to ljubav
Na izložbi koja će biti postavljena u svim galerijskim prostorima KCB-a (Likovna galerija, Artget, Podroom, Pop-up) biće prikazani radovi ove poznate jugoslovenske i evropske multimedijalne umetnice iz perioda 1992 – 2012.
03. april/ četvrtak / 18:00

.

Izložba/projekat Breda Beban Let ’s call it Love /Nazovi to ljubav, koji partnerski organizuju Kulturni centar Beograda i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u saradnji sa Portalom za Jugoistočnu Evropu Seecult, postavljena je u svim galerijskim prostorima KCB-a od 3. do 26. aprila, u MSUV u Novom Sadu od 15. maja do 15. juna, a tokom jula/ avgusta izložba gostovaće u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

Na izložbi će biti prikazani radovi ove poznate jugoslovenske i evropske multimedijalne umetnice iz perioda 1992 – 2012. koji predstavljaju period Bredinog stvaralaštva posle njenog emigriranja u Veliku Britaniju, pa sve do prerane smrti 2012. Publika u Beogradu i Novom Sadu imaće priliku premijerno da vidi serije fotografija, video instalacije i filmove koje je ova umetnica izlagala u najpoznatijim institucijama savremene umetnosti u svetu kao što su Tate Britain u Londonu, MoMA u Njujorku, Museo Reina Sofia u Madridu i dr, za koje je dobijala prestižne nagrade i priznanja na savremenoj vizuelnoj sceni i na ugledenim filmskim festivalima u svetu.

Baveći se delikatnim temama iz intimnog života u egzilu, Beban u svom radu kamerom i fotoaparatom govori o jednostavnim životnim temama – ljubavi, smrti, prijateljstvu. Na izložbi će biti predstavljene fotografije iz ciklusa I lay on the bed waiting for his heart to stop beating / Ležim na krevetu čekajući da njegovo srce prestane da kuca (2000), ciklusa Arte Vivo / Umetnost uživo (2008-2011), koje su nastale kao omaž poznatom argentinskom umetniku Albertu Grekuč zatim video radovi: The most beautiful woman in Gucha, 2007-2008, koji se nalazi u kolekciji video radova Tate Britain, Let ’s call it Love / Nazovi to ljubav ( 2000), Walk on three chairs / Hodanje na tri stolice (2003), The beautiful exile / Prelepo izgnanstvo (2003), How to change your life in a day / Kako promeniti život u jednom danu (2004), My funeral song / Moja posmrtna pesma (2008-2011), te filmovi Little films to cry to / Kratki filmovi za plakanje i drugi koje je umetnica snimala zajedno sa svojim partnerom Hrvojem Horvatićem.

Ova reprezentativna izložba imaće i veliki broj pratećih programa: vođenja kroz izložbu, radionice za mlade, razgovore posvećene čestim boravcima Brede Beban u Beogradu gde je imala prvu samostalnu izložbu slika u Galeriji SKC 1984. godine, i učestvovala u snimanju više performansa za emisiju „TV Galerija“ autorke Dunje Blažević krajem 80-ih. O Bredi će govoriti njeni beogradski prijatelji: video umetnica Dragana Žarevac, slikarka Marija Dragojlović, fotografkinja Goranka Matić, novinar Miroljub Marjanović, biće organizovano filmsko veče posvećeno filmovima koje su Breda i Hrvoje koautorski realizovali, sa uvodnim predavanjem likovnog kritičara Stevana Vukovića.

Izložba radova Brede Beban iz londonskog perioda predstavlja ujedno i najcelovitiji uvid u stvaralaštvo ove umetnice u našoj sredini i regionu nakon izložbi organizovanih tokom 2013. u Trieste Contemporaneo u  Trstu, Photon galeriji u Ljubljani, Muzeju savremene umjetnosti u Rijeci i Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu.

Breda Beban je rođena u Novom Sadu 1952, odrastala je u Skoplju, Umetničku akademiju, slikarstvo, završila je u Zagrebu. Po iseljenju iz Jugoslavije, živela je i radila u više zemalja u Evropi i Južnoj Americi, najviše u Velikoj Britaniji čiji je bila državljanin. Pored umetničkog rada, bogate izlagačke prakse na samostalnim izložbama i grupnim izložbama u celom svetu, predavala je multimedije na Umetničkoj akademiji u Stokholmu i prestižnom Halam univerzitetu u Šefildu, a delovala je i kao kustos u nekoliko projekata od kojih su najpoznatije izložbe Imaginarni Balkan, 2002 (Šefild, Edinburg, Mančester), iThe Endles School, 2010. Preminula je u aprilu 2012. u Londonu.

Izložba se realizuje ljubaznošću porodice i galerija Kalfayan Atina-London, London. Projekat su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje Vojvodine, McCann, Beograd i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.

————————————————————————————————————————————————————————

ACT! Reaguj

dvodnevni međunarodni seminar

Kulturni centar Beograda

Prostor POP UP, Trg Republike 5

6. i 7.mart

Evropa je u krizi. I vrednosnoj i ekonomskoj. Da li delovati? Kako reagovati kroz savremenu umetnost, kulturu, teoriju i praksu?  Kako između globalnog i multikulturalnog negovati razlike, (dis)kontinuitet i protivurečnosti? Da li umetnost ima kapacitet da dovede u vezu različite istorijske, kulturne i društvene elemente, da otkrije i prikaže demokratske promene, otvori i stvoti prostor za neočekivane susrete pojedinaca, grupa, društava…

12 predavača će kroz dvadesetominutna predavanja govoriti o sopstvenim iskustvima u različitim okolnostima u Klužu, Parizu, Berlinu, Ljubljani, Beogradu… o digitalizaciji umetničkog aktivizma, o primerima kreativnih sredstava komunikacije, o neo-liberalnom aktivizmu kada je reč o savremenoj umetnosti, konkretnim umetničkim praksama.

Tanja Ostojić / Roxana Pencea / Miran Mohar (IRWIN) / Emmanuel Wallon / Joelle Zask / Maziar Afrassiabi / Biljana Srbljanović / Marcell Mars / Mara Ratiu / Rabiah Mroue / Gordan Paunović / Deca sa meseca

Simpozijum se realizuje u okvitu evropskog projekta pod nazivom Act & Democ(k)racy

Obezbeđen je simultani prevod.

Broj mesta je ograničen.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti slanjem imena i prezimena na adresu: pr.kcb@kcb.org.rs

PARTNERI U PROJEKTU A.C.T. DEMOC(K)RACY: Francuska La Criée – centar za savremenu umetnost, Ren (koordinator) / Visoka evropska škola za umetnost Bretanje, Ren (ko-organizator) / Mains d’Oeuvres, Sent Uan (pridruženi partner) / Holandija: Onomatopee, centar za istraživanja, Ajndhoven (ko-organizator) / Artschool Kunstacademie St.Joost, ’s Hertogenbosch (pridruženi partner) / Rumunija: Altart Fondacija, Kluž-Napoka (ko-organizator)/ Univerzitet za umetnost i dizajn, Kluž-Napoka (ko-organizator) / Fabrica de Pensule, Kluž-Napoka (pridruženi partner) / Srbija: Kulturni centar Beograda, Beograd (ko-organizator)

 

—————————————————————————————————————————————————

KONTEJNER vas poziva
da se svojim projektima odazovete na natjecajTOUCH ME FESTIVAL 2014i na taj nacin sudjelujete u cetvrtom medjunarodnom interdisciplinarnom projektu Touch Me koji ce se odrzati u Galeriji Klovicevi dvori u studenom 2014. godine.Natjecaj je otvoren od 1. ozujka do 2. lipnja 2014.Tekst natjecaja i prijavnicu pronadjite u privitku ili na sljedecim linkovima:
http://www.kontejner.org/natjecaji/Touch_Me_2014_prijavnica.doc
http://www.kontejner.org/natjecaji/Touch_Me_2014_natjecaj.pdfKoncept i realizacija projekta: Kontejner | biro suvremene umjetnicke prakse (Zagreb)
Programska suradnja: Galerija Klovicevi dvori, Zagreb (HR), PRAKSA  â  Institut za istrazivanje, Ljubljana
(SLO); ECTOPIA, Lisabon (PG); The  Center for New Cinema, Seattle, (SAD); Sveuciliste u
Barceloni, Fakultet fizike, Barcelona (SP) i Synergetica LAB, Amsterdam (NL)>>>>>SOUND ART INKUBATOR – PRODULJENJE NATJECAJAKONTEJNER | biro suvremene umjetnicke prakse produzuje rok za prijavu na Sound Art Inkubator – natjecaj za realizaciju novih umjetnickih sound art produkcija namijenjen mladim umjetnicima i studentima domacih likovnih i umjetnickih akademija. Natjecaj je otvoren do 15. ozujka 2014.Prijave se primaju na:
e-mail: galerija@mochvara.hr
ili postansku adresu:
Kontejner
Kvaternikov trg 2
10 000 Zagreb–
KONTEJNER | bureau of contemporary art praxis
kontejner@kontejner.orgTo unsubsribe from this service, please go to:
http://www.kontejner.org/cgi-bin/dada/mail.cgi/u/kontejner_info/ztodorovic/yahoo.com/Mailing List Powered by Dada Mail
http://www.kontejner.org/cgi-bin/dada/mail.cgi/what_is_dada_mail/
—————————————————————————————————————————————————–
RESONATE / BELGRADE / 3-5 APRIL 2014
—————————————————————————————————————————————————–
GRUPA 143: Radikalno mišljenje
Msuv Novi Sad

January 23 at 7:00pm until February 16 at 2:00pm

Izložbu otvaraju dr Dietmar Unterkofler i dr Miško Šuvaković
Kustosi: dr Dietmar Unterkofler i Dragomir Ugren

Grupa 143 je osnovana 14. 03.1975. godine u Beogradu i predstavlja posledniji strogo konceptualno orjentisani umetnički kolektiv u bivšoj Jugoslaviji. Ime je izvedeno iz datuma osnivanja.

Početni projekat Grupe 143 bio je da se mladim umetnicima, istoričarima umetnosti i izvesnim aktivnim saučesnicima programa SKCa ponudi zajednička platforma za razvijanje njihovih umetničko-teorijskih kompetencija.

„Novi „antiumetnik“ je odbijao profesionalni kanonski trougao: akademija–galerija–muzej. Odbijao je njegovu legitimnost. „Svet umetnosti“, kako ga je tumačio Artur Danto, više se nije razumevao kao izolovani i autonoman svet odvojen i ograđen od društva i kulture. Naprotiv, u središte interesa postavlja se društvo i upotreba umetnosti kao društvene prakse. Parola o jedinstvu umetnosti i života, koja je formulisana u istorijskim avangardama početkom 20.veka, sa entuzijazmom se reaktuelizuje i realizuje u umetničkim pojavama posle 1968.godine.“

„… Članovi grupe 143 su programski težili da stvore „mikrodruštvo“ koje je aktivno, zasnovano na znanju i koje se koristi sredstvima teorije i analize. Njihov rad je bio ozbiljan pokušaj da se emancipuju od sveprisutne, protivrečne stvarnosti jugoslovenskog kasnog socijalizma i da stvore alternativne modele znanja i života.“

(Dietmar Unterkofler, Grupa 143: Kritičko mišljenje na granicama konceptualne umetnosti 1975-1980, Službeni glasnik, 2013, deo iz uvodnog teksta)

Tokom pet godina postojanja u Grupi 143 su delovali: Biljana Tomić (1975-1980), Miško Šuvaković (1975-1980), Neša Paripović (1978-1980), Jovan Čekić (1975-1979), Paja Stanković (1975-1980), Maja Savić (1975-1980), Mirko Diliberović (1978-1980), Vladimir Nikolić (1977-1980), Dejan Dizdar (1975-1976), Nada Seferović (1975), Bojana Burić (1975), Stipe Dumić (1975), Momčilo Rajin (1975), Ivan Marošević (1975), Slobodan Šajin (1975).

—————————————————————————————————————————————————–

Dobrodošle/i na peti, jubilarni, BeFem festival, 7 – 8. decembar

befem-plakat

Vraćajući se u 2009. godinu kada smo počele da pravimo skicu i organizujemo feministički festival u Beogradu, naša najveća motivacija je bila da napravimo događaj koji ćemo i same želeti da posećujemo – duhovit, uzbudljiv, progresivan i kreativan prostor u kojem ćemo govoriti o feminizmima. I tada smo to želele, i danas nam je važno da BeFem predstavlja otvoren prostor u kojem se osećaju pozvanim i dobrodošlim sve/i one/i koji žele da razgovaraju i da tako daju svoj doprinos feminističkoj misli i akciji. Verujemo da feminizam podrazumeva spremnost da se sve što smo do sada učile/i «kako bi trebalo da bude» može menjati i zahvalne smo svima vama koje/i ste nam svojim učešćem prethodnih godina na Befem festivalima učinile/i da ovo naše uverenje postane feministička stvarnost koju živimo.

Nadamo se da ćete voleti i ovogodišnje izdanje BeFema. Kao i uvek, teško je u nekoliko reči sažeti ceo program, ali hajde da kažemo da se kreće od razgovara o klitorisu, medijskoj proizvodnji i reprezentaciji roda, strategijama protov rasizma i različitih oblika normativnosti do queer salse i queer čitanja turbo folka. BeFem je kao i uvek, eklektičan, političan, kritički orijentisan i zabavan u isto vreme.

—————————————————————————————————————————————-

Skc Filmforum, utorak, 3. decembar u 20h, mala sala

Londonska hronika (The London Chronicle)

Video radovi londonskih umetnika u selekciji Slobodana Trajkovića

https://www.facebook.com/events/1397828493791980/

http://www.slobodantrajkovic.com/

http://skc.org.rs/filmforum.html

Video radovi londonskih umetnika u selekciji Slobodana Trajkovića. U okviru Londonske hronike biće prikazani radovi sledećih autora: Stephen Hall, Vanya Balogh, Mona K., Dean Todd, Lili Ren, Martin Sexton, Garry Doherty, Aldo Giannotti & Pablo Chiereghin, Headley Roberts, Louis Benassi, Jose Carlos Teixeira, Slobodan Trajkovic. Poseban gost: Pavle Trajković. .

“Hronika savremene umetničke scene Londona, predstavljena ovde na Filmforumu, je prvi zajednički pokušaj navedenih autora da sa selektorom, Slobodanom Trajkovićem, stvore događaj koji prikazuje stanje jedne specifične kulturne scene. Štaviše, ova prezentacija video radova realizuje se u svojevrsnoj sprezi sa izložbom “Estetika ruševina” (The Aesthetics of Ruins) u galeriji O3one, na kojoj osam umetnika koji rade u Londonu predstavlja svoj rad.

Umetnici koji učestvuju u ovom događaju su pozvani ne na osnovu nekih konkretnih prethodnih radova, već njihovih poetika, senzibilnosti i pozicija koje su demonstrirali u svojim radovima i drugim umetničkim formama. Ja smatram da ukoliko neko zauzme poziciju u okviru kulturnog i političkog okružja, tada se i rad koji je proizveden u skladu sa tim pozicijama na kritički način koreni u tim kontekstima i izrasta iz njih.

Na primer, rad muslimanskog umetnika Gerija Doertia, o tragičnim događajima “minhenskog”, terorističkog napada na izraleske sportiste na Olimpijskim igrama 1972. godine, pokušaj je da se dosegnu istorijska ishodišta i da se ona povežu sa našim novim vizijama i značenjima savremenog života. To znači imati stav spram događaja i izgraditi političku osetljivost i podsticati interkativnost u sagledavanju umetnosti.”

Iz izjave selektora, Slobodana Trajkovića

—————————————————————————————————————————————-

Uvod u kvir teoriju: pol, rod, seksualnost

razgovaraju sa vama

dr Adriana Zaharijević, dr Jelisaveta Blagojević i Dušan Maljković.

1. Značenje samog termina QUEER — od “izopačenog” do “neheteronormativnog”. Prevođenje na srpski jezik — da li je KVIR adekvatno?

2. Rađanje kvir teorije od gej i lezbejskih studija i studija roda (muških i ženskih) — sličnosti i razlike. Pojam “kvir teorije” i njeno akademsko (ne)etabliranje. Iv Kosovski Sedžvik. Veza sa filozofskom tradicijom Frojda (savremena depatologizacija homoseksualnosti) i Platona (mit o androginima).

3. Osnovni pojmovi: pol kao biološka kategorija, rod kao socijalna kategorija — može li stajati i obrnuto? Simon de Bovoar i Džudit Batler.

4. Podela na heteroseksualnost i homoseksualnost kao istorijska kategorija. Mišel Fuko.

5. Seks i seksualnost. Heteronormativnost i homonormativnost. Homosocijalnost i homoerotizam — u kakvoj vezi stoje sa homoseksualnošću?

6. Kritika politike identiteta. Dekonstrukcija identiteta posredstvom kvira. Žak Derida.

7. Kritika kvira kao još jednog normativa/identiteta te depolitizujuće teorije nasuprot aktivizma.

Razgovor sa diskusijom održaće se u subotu, 23. novembra, od 14 do 16hna Institutu za filozofiju i društvenu teoriju,Kraljice Natalije 45, Beograd. Sala je na I spratu — iznad mezanina! — obeležena plakatom kvir studija.

Program susreta:

 14. — 14.15h    Okupljanje

14.15 — 14.30h Predstavljanje učesnika/ca

14.30 — 14.45h Predstavljanje programa kvir studija

14.45 — 15.15h Prvi deo razgovora

15.15 — 15.30h PAUZA

15.30 — 16.00h Drugi deo razgovora sa diskusijom

16.00 — Piće u kafeu Službenog glasnika

 

—————————————————————————————————————————————-

Limit festival/ Noć performansa 

ПЕТАК, 22. НОВЕМБАР 2013. У 22:00
ДОМ ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА

3. ЛИМИТ – ЛАЈВ АРТ ФЕСТИВАЛ//21-24. новембра 2013. ДОБ
Улаз је слободан.

Ноћ преформанса је сајт-специфик догађај у склопу којегПерфорације позивају Хрватске и регионалне уметнике да представе инсталације, експерименте са светлом/звуком/покретом, различите просторне интервенције, моделе партиципације с публиком и слично.

Уз Загреб, Сплит и Београд, Ноћ перформанса изводила се у Љубљани, Скопљу, Бресту (Француска), Портланду (САД) и Кану (северна Француска). Након што је прошлих година с одличним реакцијама публике изведена на ЛИМИТ-у, Ноћ перформанса се враћа у Дом омладине 22. новембра 2013.

ПРОГРАМ НОЋИ ПЕРФОРМАНСА:

Тамара Биланков: Инкубатор

Никол Хјуит, у сарадњи са Јасмином Равњак, Видом Гузманић: Ова жена се зове Јасна 01
Ноћне визије
Ана Лацо: Тело у зраку
Маријан Црталић: Еволуција

—————————————————————————————————————————————-
Вас Ист АРКзин

ARKzin u Novom Sadu – javna diskusija i izložba u organizaciji kuda.org

Javna diskusija povodom predstavljanja izložbe o časopisu ARKzin

ponedeljak, 25. novembar 2013. u 18h
NDNV –
 Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad

Učesnici diskusije:
Dejan Kršić
, dizajner i urednik ARKzin-a, Zagreb

Vesna Janković
, glavna urednica ARKzin-a, Zagreb

Boris Buden
, filozof i član uredništva ARKzin-a, Berlin
Tomislav Medak,
 Multimedijalni institut mi2, Zagreb

članovi NDNV-a i Centra_kuda.org, Novi Sad

Izložba Was Ist Arkzin
25. novembar – 6. decembar 2013.
otvaranje izložbe: ponedeljak, 25. novembar u 20h

Galerija SULUV-a, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad

Produkcija izložbe i kataloga:
kuda.org, Novi Sad i Multimedijalni institut, Zagreb

Postavka izložbe:
kuda.org, Novi Sad

Dizajn i tehnička priprema kataloga izložbe:
Dejan Dragosavac Ruta i Dejan Kršić

Urednik kataloga/novina:
Petar Milat

Izložba Was Ist Arkzin u Novom Sadu proizašla je iz projekata i izložbe IZGLEDI ARKZINA predstavljene u Zagrebu (od 28.05. – 12.06.2013.), a zatim i iz medijskog projekta INSTALIRANJE JAVNOSTI (Zagreb, novembar-decembar 2013.), u produkciji Multimedijalnog instituta mi2 i saradnika. Čаsopis Arkzin je pokrenut je u septembru 1991. godine kаo fаnzin аntirаtne kаmpаnje u Hrvаtskoj i nа širem prostoru bivše Jugoslаvije. Kаo nezаvisni, аlternаtivni, kritički mаgаzin koji je otvаrаo prostor zа rаsprаvu, Arkzin je spаjаo rаdikаlne teme sа rаdikаlnim dizаjnom i nа tаj nаčin je pokušаo dа proširi domete vizuelne percepcije.

Iz kataloga izložbe, deo teksta kuda.org:

[…] Zašto danas o Arkzinu, sad magazinu il’ fanzinu, minule nam antiratne akcije? Ne samo zato što je jedna stvar pitati se todanas, trinaest godina posle rata (koji se za Srbiju odužio), a druga, postaviti to pitanje nekada. Niti isključivo zato što je jedna stvar stati na crtu u Hrvatskoj, a sasvim druga ustati protiv rata Srbiji. Jasno nam je da nije bilo isto biti antiratni aktivista u zemlji koja kaže da se brani i biti to u državi koja kaže da ne napada. Arkzin prizivamo zbog toga što znamo da za rat nisu potrebna prava i da je njihova pravna regulacija politika države, i zbog toga tvrdimo da smo u ratu i danas – u ratu, koji možemo i ne moramo priznati, ali će od toga zavisiti hoćemo li shvatiti da je borba i rat politička kategorija koju država nastoji monopolisati i usmeriti protiv nas.[…]

Izložbu i javnu diskusiju u Novom Sadu organizuju kuda.org i Multimedijalni institut u sklopu projekta Proširena estetska edukacija [http://www.aestheticeducation.net/]. Projekat se realizuje u saradnji s organizacija: Berliner Gazette iz Berlina, Mute iz Londona, Kontrapunkt iz Skoplja, Multimedijalni institut iz Zagreba i kuda.org iz Novog Sada, uz podršku programa Kultura 2007-2013 Evropske komisije.

Izložbu i javnu diskusiju u Novom Sadu su takođe podržali: Zavod za kulturu Vojvodine // Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje // Fondacija za otvoreno društvo, Srbija // European Cultural Foundation // Galerija SULUV

--
Autonomije
Institut za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon vas poziva na
otvaranje izložbe “Autonomije”Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Dunavska 37, Novi SadIzložba
Autonomije
07 – 28.11.2013.Umetnice/ci:Darija Medić SRB
Emilio Vavarella IT
Geraldine Juarez SE
Heath Bunting UK
Jan Lemitz DE
Joana Mol ES
Les Miserables SRB
Matthias Tarasiewicz AT
Shinseungback Kimyonghun KR
Stevan Kojić SRB
Wonbin Yang USA
Zvonko Gorečan SRB21h Seeds Underground party by Shu Lea Cheang (USA/France)
Club Izba Zeleznicka 4
http://napon.org/seeds-underground-party-in-novi-sad/Izložba Autonomije kroz umetničko istraživanje ispituje složene odnose
tehnološkog razvoja i ekosistema. Pojam autonomije u ovom značenju
primarno predstavljaju autonomiju u sferi automatizacije i nivoa
samostalnosti algoritama i hardverske osnove. Pojam mašinskih autonomija
neizbežno prate i propitavanja položaja čoveka u mašinizovanom
ekosistemu i tehnokapitalističkom poretku.Pitanje mašinskih autonomija je ispunjeno savremenim mitologijama i
realnostima. Sa jedne strane postoji određena mistifikacija
algoritamskog aktera i operacija koje obavlja u složenim svakodnevnim
operacijama, a sa druge strane u društvu postoji izbegavanje suočavanja
sa realnostima algoritamskog ekosistema  i njegovim realnim uticajem u
svetu. U svetu berzanskih finansijskih algoritama taj značaj je možda i
najvidljiviji, iako sam proces finansijskih operacija ovih algoritama je
daleko od transparentnog.Većina radova na izložbi je izbor radova koji su pristigli na konkurs.
Radovi na izložbi predstavljaju umetnička istraživanja fenomena HFT
(visoko frekventne trgovine), mašinskih grešaka na primerima Google
street view-a ili softvera z prepoznavanje lica. Neki radovi se bave
autonomnim sistemima monitoringa granica, a neki radovi izbegavanjima
elektromagnetnih polja. Značajan deo izložbe je fokusiran na odnos
ekološkog i tehnološkog, od analize velikih tehnoloških sistema i
njihovim prožimanjem sa lokalnim ekosistemima, do mikroekoloških
intervencija.

Koncept: Kristian Lukić, Sunčica Pasuljević – Kandić

Produkcija: Institut za fleksibilne kulture i itehnologije – Napon
Koprodukcija: Zavod za kulturu Vojvodine, Muzej savremene umetnosti
Vojvodine
http://www.napon.org

Izložba je deo međunarodnog projekta Tehno-ekologije” u saradnji sa
Centrom za nove medije RIXC iz Rige, Baltan Laboratories iz Ajndhovena,
Finskim društvom za bioumetnost iz Helsinkija i Ars Longa iz Pariza.

Podrška: Program EU Kultura, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje AP
Vojvodine, Ministarstvo kulture Republike Srbije

—————————————————————————————————————————————-
KONDENZ  od 16. do 30. oktobra.

Preuzmi program Kondenz Festival 2013

—————————————————————————————————————————————-

U  POTRAZI ZA OKTOBROM

utorak, 11. jun u 20.00
Prikazivanje dokumentarnog filma o istoimenom projektu iz 2003. godine, i razgovor sa Ivanom Kucinom i drugim autorima i ucesnicima projekta
Autori Projekta: Katherine Carl, Srdjan Jovanovic Weiss, Ivan Kucina i Stevan Vukovic,
Ucesnici projekta: Irina Bocvarska, Ivo Hasanovic, Filip Jovanovski, Nenad Luzanin, Marijana Miladinovic, Tatjana Miladinovic, Andreja Miric, Jelena Mitrovic, Dejan Mrdja, Radmila Nikolas, Dubravka Sekulic, Boris Zerjav, Grozdana Sisovic i Anna Weber.
Gostujuci predavaci i kriticari:
Marcello Arosio, Dusan Gligorov, Ana Miljacki, Kyoung Park, Jenny Perlin, Metodije Sentevski, Sabine von FischerScenaristi filma: Dusan Gligorov i Ivan Kucina
Rezija: Dusan Gligorov
Producent: Vlado Janjic
Kamera: Srdjan Bajski i Vukan Buric
Montaza: Dusan Gligorov
Zvuk: Igor Gligorov
Tonsko snimanje naratora: Ivan Radosavljevic
Narator: Vlado StevanovicTacno pre deset godina, juna 2003. godine, grupa arhitekata, umetnika, pisaca i teoreticara koja je bila okupljena oko projekta pod nazivom  “Skola izostavljenih studija”, pokrenula je pitanje simbolicnog znacaja promene datuma koji se vodi kao dan Beograda, kao i ideoloskih okvira u kojima je dan oslobodjenja grada od nacisticke okupacije zamenjen danom u kome se u pismu pape Jovana VIII, upucenom bugarskom knezu Borisu, prvi put belezi slovensko ime Beograda u nekom sacuvanom dokumentu. Naime, upravo je te, 2003. godine, 20. oktobar 1944.  ustupio mesto kljucnog dana u istoriji ovog grada 16. aprilu 878. Desilo se brisanje, i ponovno ispisivanje istorije, i to toliko naglo i brzo da simbolicka topografija grada to nije mogla da isprati. Ostala je Osnovna skola “20. oktobar”, bioskop “20. oktobar”, kao i  mnoge ulice, firme, javne ustanove i manifestacije poput Oktobarskog  salona, Oktobarske nagrade i slicno, koje su u svom nazivu nosile taj  datum pobede nad fasizmom, koji je u doba tranzicije poceo da postaje tretiran kao vec sasvim nevazan, ili bar od sekundarne vaznosti u odnosu na neke druge. Traganje za oktobrom, i to onim oktobrom koji je slavljen svih tih godina kada je socijalizam bio u naponu snage, pocelo je, i u njemu su ucestvovali studenti arhitekture uz pomoc vise eksperata iz razlicitih oblasti kulturne produkcije i naucnih disciplina koje grad tretiraju kao mesto promena i popriste sukoba. Rezultati tog visemesecnog traganja prikazani su u  kulturnom centru Reks, oktobra te godine, i ukljuceni su i u dokumentarni film Dusana Gligorova, koji ce ovog puta biti prikazan, uz razgovor o tome koje je to znanje potrebno da bi se  tumacile tranzicione promene u gradu, i koje taktike se mogu koristiti za simbolicko oslobadjanje onih gradskih prostora koje su tranzicione promene zatvorile ili stavile van funkcije.
—————————————————————————————————————————————-
POLIGON IAI, ISUT I KCB vas pozivaju na:IZLAGAČKE PRAKSE U UMETNOSTI I JAVNI PROSTOR 02
utorak, 11. jun 2013. KCB, Galerija Artget, 18:00h
predstavljaju:
UDRUŽENJE KURS, moderatorka Milica TomićIZLAGAČKE PRAKSE U UMETNOSTI I JAVNI PROSTOR 03
sreda, 12. jun 2013. KCB, Galerija Artget, 16:00h
radno okupljanje:
JAVNI PROSTOR/MURAL KAO SREDSTVO TRANSFORMACIJE*, Udruženje Kurs,*za sve zainteresovane učesnike/učesnice više informacija u vezi radnog sastanka nakon predstavljanja Udruženja Kurs 11. junawww.udruzenjekurs.orgProdukcija i izlaganje savremene umetnosti u Beogradu je u mnogome određeno blokadom i nestajanjem izlagačkih prostora, kao i nezainteresovanošću i nepostojanjem strateškog mišljenja kulturne politike. Polazeći od stava da je usled pritiska politika privatizacije izlaganje umetnosti postalo jedno od mesta produkcije i transmisije privatizacionih ideologija, POLIGON IAI (Inicijativa za arhitekturu izlaganja) i ISUT (Inicijativa sa savremenu umetnost i teoriju) osmislili su i organizuju seriju radnih okupljanja u težnji da se razumeju i definišu uloga arhitekture i umetnosti u ovom procesu, kao i u prozvodnji novih koncepata prostora izlaganja, kritičkog mišljenja i kreiranja nepostojeće javne sfere Niz predstavljanja, predavanja i razgovora sa publikom biće posvećeni strategijama i politikama umetnika/ca, kustosa/kinja, radnika/ca u kulturi, umetničkih kolektiva, grupa i nezavisnih organizacija koji se na različite načine bave izlaganjem.POLIGON IAI (Inicijativa za arhitekturu izlaganja) se od 2008. godine bavi pitanjem izlagačkih praksi kroz odnos arhitekture, izlaganja, prostora i produkcije umetničkog dela. IAI radi na formiranju lokalne scene profesionalne discipline dizajn izlaganja. Projekat je pokrenula i osmislila arhitektonska grupa Poligon, a do sada je rezultirao serijom predavanja i publikacijom objavljenom 2009. godine. U toku je priprema nove publikacije.ISUT (Inicijativa sa savremenu umetnost i teoriju) od 2011. godine radi na povezivanju umetnosti i humаnistike, kаo i uspostаvljаnju novih obrazaca mišljenja sаvremene umetnosti i teorije usled nestajanja javnog prostora koji isključuje kritičko mišljenje i ‘teška pitanja’ iz javne sfere. Rad ISUT-a je baziran na samoobrazovanju i samoorganizovanju u okviru različitih delatnosti radnih grupa kao što su: Radna grupa ‘Četiri lica Omarske’, Radna grupa ‘Studentski centar Zagreb’, Radna grupa ‘Udruženi rad’ itd.Dobro došli!
—————————————————————————————————————————————-
Kastrati – Pevajuća mašina i “queerness” starog režima
 Ksenija Stevanović

Opera, više nego mnoge drugi umetnički oblici, konicidira sa uspostavljanjem tropa modernosti, kao tropa permanente krize. Zbog toga, ona se pokazuje kao sasvim partikularna antropološka mašina koja proizvodi ljudsko iskustvo omeđeno trouglom muzika-scena-telo, uvek na ivici sloma i kraha. 

Jedan od najfascinantnijih primera “rada” operske mašine jeste kastrat. Iako ovaj fenomen jeste nešto stariji od samog nastanka opera, početkom  XVII veka, on postaje ubrzo integralni deo operske istorije. Operacioni zahvat nad telom dečaka, koje još nije ušlo u pubretet, kako bi se stvorila “savršena mašina za pevanje” uslovljava razvoj operskih formi, arija i identiteta. Glasovi najpoznatijih kastrata Farinelija, Senesina, Gvadanjija, Kafarelija i  Karestinija ispunjavaju najpoznatije operske kuće XVIII veka, ushićujući publiku, dovodeći je u stanje ekstaze, No, ovi glasovi nestaju u svojevrsnoj dugačkoj imploziji, s krahom starog režima. Nova, postrevolucionarna, epoha donosi drugačiji odnos prema telu u operi, sprovodeći nove, ali isto toliko urgentne forme života i distrubucije moći.
Kastrati, tako, ostaju simbol “prošlosti”, otvoreni za reintrepetacije, pa i za stid modernog, sekularizovanog čoveka. Da li danas možemo da sagledamo ovaj nestali glas, bez fikcionalizacije nestalog, bez naslađivanja “čudnim” i sa gestom uspostavljanja  queer prostora kao potencijalnosti slobode i diginiteta?
Tokom predavanja slušaćemo muziku i videti pojedine filmske odlomke. 

Ksenijа Stevаnović je rođenа 1976. godine u Beogrаdu. Zаvršilа je studije muzikologije nа Fаkultetu muzičke umetnosti u Beogrаdu, sа rаdom posvećenom biopolitičkom čitаnju problemа opere. Bilа je jedаn od prvih člаnovа i osnivača “Teorije koja hoda” (2000-2011). Jedаn je od osnivаčа CHINCH-а : Inicijаtive zа sаvremenu muziku, «live» i vizuelne medije, sa kojim je orgаnizovаlа veći broj koncerаtа elektronske muzike u Beogrаdu u okviru projekata Elektronska konkretna muzika, Explicit music i Post-piano. Radi kao muzička urednica na III programu Radio Beograda. Ljubav prema operi je ne napušta – aktivna je u prenosima Metropoliten opere na Radio Beogradu, a povremeno piše operske kritike za Politiku. 

Izlaganje će se održati u subotu 8. juna, neuobičajeno za termin kvir studija od 15h do 17h, na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, Kraljice Natalije 45, Beograd. Sala je na prvom spratu — iznad mezanina! — obeležena plakatom kvir studija.

—————————————————————————————————————————————-

Četvrtak, 16. maj u 18h

 

ĐOKICA JOVANOVIĆ: PRILAGOĐAVANJE. SRBIJA I MODERNA: OD STREPNJE DO SUMNJE

Centar za kulturnu dekontaminaciju – Paviljon Veljković
Birčaninova 21, Beograd

Učitelj Neznalica i njegovi komiteti i Centar za kulturnu dekontaminaciju pozivaju vas na predstavljanje knjige i razgovor sa autorom

Đokica Jovanović: Prilagođavanje. Srbija i moderna: od strepnje do sumnje

Učesnici/ce:
Olivera Milosavljević (Filozofski fakultet, Beograd)
Nada Sekulić (Filozofski fakultet, Beograd)
Milan Vukomanović (Filozofski fakultet, Beograd)
Jasmina Petrović (Filozofski fakultet, Niš)
Đokica Jovanović (Filozofski fakultet, Beograd)
Moderator: Branimir Stojanović (Učitelj Neznalica i njegovi komiteti)
Đokica Jovanović: Prilagođavanje. Srbija i moderna: od strepnje do sumnjeSVEN, Čigoja štampa, Institut za sociološka istrazivanja Filozofskog fakulteta u Beogradu; Niš i Beograd; 2012.

Autor je prvi dobitnik nagrade „Vojin Milić“ za najbolju sociološku knjigu u 2012. godini. Nagradu dodeljuje Srpsko sociološko društvo.

U ovoj knjizi se problematizuju tegobe modernizacije kroz koje Srbija prolazi od ustanaka, početkom XIX veka, pa do danas.

U knjizi se problematizuje nekoliko pretpostavki. Evo nekih.

U poslednjih dvestotinak godina moderne istorije u Srbiji nije dat odgovor na dilemu: Modernizacija ili tradicionalizacija. Put na Istok ili na Zapad? I, što je najvaznije, kakvi su modernizacijski i tradicionalni potencijali zemlje – moze li se, i kako, i na osnovu vlastitog kulturnog i političkog nasleđa modernizovati zemlja?

Pitanje modernizacije Srbije je, u njenoj tzv. modernoj dvovekovnoj kulturno-političkoj istoriji, uvek, na ovaj ili onaj način, bilo i pitanje nacionalizma, ma kako se taj nacionalizam ideološki imenovao – kao „drzavotvorni“, „kulturni“, „etnički“, „narodni“, „crkveni“, „herojski“, „pravoslavni“, „oslobodilački“, „odbrambeni“… Drugim rečima, teškim tegovima protivmoderne kulture Srbija je još uvek prikovana za imobilizirajući nacionalizam.

Novovekovne promene Evrope su misaono (u kulturi: umetnosti, filozofiji, nauci…) pripremane već od kasnog srednjeg veka. U tom svetlu se dešavaju i revolucije koje su temeljno promenile Evropu. Posebno se analiziraju engleska, francuska i oktobarska revolucija. Izbor je pao na ove revolucije jer se u njima stiču magistralni pravci novovekovnih revolucionarnih promena u Evropi.

Srbija, kao i mnoge druge evropske i balkanske zemlje, nije pripremala svoje promene u okviru sopstvene kulture. Zato je Srbija doživela niz buna i jednu revoluciju koja nije pokrenuta prevashodno unutrašnjim društvenim protivrečnostima. II svetski rat je dao pokretačku osnovu toj revoluciji. Revolucija je, po karakteru, bila jugoslovenska, a potom i srpska.
Srbija se modernizovala tako što se nevoljno prilagođavala evropskim uzorima, okrećući, pri tom, leđa svojim modernizatorima (koje je imala, a ima ih i danas). Jedini modernizacijski period, koji nije bio kidan kardinalnim diskontinuitetima, u kome je izvršena temeljna promena društvene strukture, kulture, privrede i politke, je bio period samoupravnog socijalizma. Ipak, ova se modernizacija moze smatrati nepotpunom modernizacijom jer je bila praktikovana pod monopolom monoideološkog poretka.

Jedan od zaključaka glasi: „Srbija se moze modernizovati tek onda kada pokloni ozbiljnu paznju sopstvenim modernizatorima“. Naša današnja stručna i politička javnost, koja je orijentisana ka modernizaciji, okreće se skoro isključivo iskustvima i znanjima zapadne tradicije, zaboravljajući na sopstveno modernizatorsko nasleđe.

Na kraju, u srpskom društvu ipak obitavaju snazna kritička kultura i umetnost – koje suvereno i ravnopravno korespondiraju sa evropskom i svetskom kulturom. Autor ne kaže ovo slučajno. U Srbiji su dva podsistema deplasirana: privreda je razorena, politički podsistem je generator anomije. Kulturni podsistem, uz jak i blokirajući pritisak pseudotradicionalizma, još uvek deluje punom snagom. Mozda u ovom pravcu treba tragati za izlazom?

—————————————————————————————————————————————-
22. maj 2013, 18 h

Magacin u Kraljevića Marka 4, Beograd

Pozivamo vas na razgovor sa Silviom Federici

Silvia Federici je feministička aktivistkinja, spisateljica i predavačica bliska autonomističko-feminističko-marksističkoj tradiciji. Poznata je kao jedna od pokretačica kampanje ”Nadnice za kućni rad” u Italiji 1972. godine, su-osnivačica Komiteta za akademske slobode u Africi, članica kolektiva Midnight Notes, aktivistkinja u alter-globalisičkom pokretu, u pokretu protiv smrtne kazne u SAD, kao i podrška studentskim borbama protiv neoliberalnog restrukturiranja.

Doprinela je feminističkom promišljanju rada ukazivanjem na skriveni reproduktivni rad (reč je o radu koji omogućava biološku i socijalnu reprodukciju radničke klase kroz aktivnosti kao što su kućni rad, negovateljski rad, odgoj dece, obrazovanje itd.) na kome se temelji kapitalistička akumulacija, koja u svojoj suštini predstavlja proizvodnju rasnih, rodnih, starosnih, klasnih rarzlika, nejednakosti, hijerarhija, podela. Danas je aktivna učesnica debata o globalizaciji i politikama zajedničkog, kroz istraživanje promene u dinamici internacionalne podele rada i ukazivanje na neophodnost stvaranja reproduktivnih zajedničkih dobara.

Objavila je veliki broj eseja, a njena najpoznatija knjiga Kaliban i veštica: Telo i primitivna akumulacija uskoro će biti objavljena kod nas u izdanju Burevesnika.

Sa Silviom Federici razgovaraćemo o odnosu feminizma i levice, reproduktivnom radu, o inicijativi ”Nadnice za kućni rad”, feminističkim ekonomijama, feminističkim politikama zajedničkog, o aktuelnim drustvenim pokretima, studentskim borbama…

Preporučujemo vam da pročitate esej Silvie Federici ”Briga o starima” koji je objavljen u knjizi Postajanje majkom u vreme neoliberalnog kapitalizma (pdf knjige za slobodno preuzimanje nalazi se na ovoj adresi: http://www.uzbuna.org/yu/drugarska-preporuka/postajanje-majkom-u-vreme-n…), kao i tekst ”Feminizam i politike zajedničkog” koji je objavljen u prvom broju žurnala uz)bu))na)))  (http://www.uzbuna.org/yu/%C5%BEurnal/razgovori-o-novom-feminizmu-i-umetn…)

Vašoj pažnji preporučujemo i dva intervjua sa Silviom Federici koja su prevedena i objavljena u časopisima Solidarnost (http://www.scribd.com/doc/138298254/Solidarnost-29-specijal-o-%C5%BEensk…) i Nepokoreni grad (http://mladi-antifasisti.hr/download/Casopis.pdf), kao i odlomak iz knjige Kaliban i veštica (http://anarhisticka-biblioteka.net/library/silvia-federici-kaliban-i-ves…).

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.

Sve i svi ste pozvani da uzmete učešće u razgovoru!

—————————————————————————————————————————————-

Galerija DOB

SOFT CONTROL: Natasa Teofilovic
Kustos Ivan Stanic

Otvaranje izlozbe u sredu, 8. maja u 19h

Izlozba traje do 17. maja

Retrospektivom ambijentalnih instalacija umetnice Natase Teofilovic zapocinje ucesce Doma omladine Beograda u trogodisnjem evropskom projektu  SOFT CONTROL.  Uz Dom omladine Beograda, kome je ovo prvi projekat ovih razmera, SOFT CONTROL okuplja partnere iz Slovenije, Portugala, Letonije, Ceske Republike, Spanije, Hrvatske i Srbije, kako iz oblasti kulture i umetnosti, multimedije, nauke i tehnologije, tako i brojne naucne institucije. Projekat se realizuje uz podrsku Evropske komisije, a kao deo programa Kultura 2007-2013.

Na ovoj izlozbi bice predstavljene tri ambijentalne postavke Natase Teofilovic: “s.h.e”, “1:1” i “a|symmetry”.

Radno vreme izlozbe je od 13 do 21 sat.

vise o izlozbi:
http://www.domomladine.org/izlozbe/soft-control-natasa-teofilovic/

O aktuelnim javnim konkursima i pozivima za izlaganje,  mogucnostima studijskih boravaka, dogadjajima, izlozbama i konferencijama u okviru projekta SOFT CONTROL mozete se informisati  na

http://softcontrol.info/about-soft-control/

http://kiblix.org/kiblix2012/softcontrol/

—————————————————————————————————————————————-

ANDREJA KULUNCIC: INDEX.ZENE

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd
http://www.msub.org.rs
Radno vreme: od 12:00 do 20:00 casova, osim utorkom

Kustos izlozbe: dr Zoran Eric

Otvaranje izlozbe: petak, 26. april 2013. u 19:00 casova

Izlozba ce biti otvorena do 2. juna 2013.

Andreja Kuluncic, jedna od najprisutnijih hrvatskih umetnica na medjunarodnoj sceni, razvila je specificnu istrazivacku metodologiju rada u domenu vizuelnih umetnosti fokusirajuci se na neuralgicne tacke razlicitih drustava i njihove goruce probleme. Njeni radovi podrazumevaju procese saradnje i zajednickog kreiranja rada sa uspostavljenim mrezama profesionalaca razlicitih profila (sociolozi, filozofi, naucnici, dizajneri i marketinski strucnjaci). Radovi cesto zahtevaju i aktivno ukljucivanje publike koja je pozvana da ih “dovrsi”.

Umetnicka taktika delovanja takodje prisvaja metode advertajzinga i ubacivanje rada u medijski prostor (bilbord i city-light plakati, novinski oglasi, radijski dzinglovi) cime se proizvodi svojevrsna drustvena laboratorija. Umetnica na taj nacin deluje istovremeno i unutar i izvan umetnickog sveta, koristeci galerijski prostor i institucionalni umetnicki okvir samo kao jedno od mogucih podrucja za aktivno promisljanje drustvenih odnosa i praksi.

U centralnom projektu izlozbe index.zene, koji je posle Spilta i Napulja proizveden i za beogradski kontekst, umetnica primenjuje viralne strategije tako sto se sluzi popularnim obrascima svake kampanje kao sto su posteri u urbanom okruzenju (city lights), anonimni telefonski intervjui, itd. da bi se obratila odredjenoj ciljnoj grupi i skenirala reakcije zena na anketu. Takav metod ona koristi s namerom da analizira motivaciju zena da definisu i razviju svesnost o svojim individualnim ulogama u porodici kao i u sirem drustvenom kontekstu. Potreba da se bavi pitanjima rodne ravnopravnosti, nasilja u porodici, i ulogom zena u drustvu, od velike je vaznosti i u kontekstu Srbije gde mnogi stereotipovi o ovim pitanjima jos uvek preovladjuju u javnoj sferi. Jedan od potencijalnih problema se vidi i u oklevanju zena da javno govore o svojim pozicijama na poslu, u kuci, u javnosti.

Ideja projekta je, takodje, da se “izadje iz prostora galerije” s ciljem da se komunicira sa sto sirom publikom. To je svojstveno umetnickoj strategiji Andreje Kuluncic i stvara novu percepciju uloge umetnika koji ukazuje na vazne drustvene probleme.

Pored rada index.zene, u prostoru Salona bice prikazani i radovi 1 Franak = 1 Glas, U krugu, i Samo za Austrijance, u kojima se na razlicite nacine umetnica bavi problemom drustvene segregacije i marginalizovanim grupama koje su pritom vecinom i rodno odredjene, kao sto su ilegalni imigranti u Svajcarskoj, pacijenti u psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu ili diskriminisani strani radnici u Austriji.

Akcija 1 Franak = 1 Glas predstavljala je politicku intervenciju u svajcarskom drustvu. Cilj projekta je bio da ljudi bez licnih dokumenata, koji su prinudjeni na to da budu nevidljivi, dobiju simbolican glas. Akcija je podrazumevala sakupljanje po 1 franka od ilegalizovanih osoba i doniranje sakupljenog novca za rekonstrukciju zgrade parlamenta. Svajcarski parlament je na taj nacin bio prinudjen da ukoliko primi simbolican poklon od ilegalnih imigranata  prizna njihovo postojanje u svajcarskom drustvu, a ukoliko odbije, sto se konacno i desilo, pokaze svoj odnos prema socijalno ugrozenim i marginalizovanim slojevima drustva.

Video instalacija U krugu realizovana je u psihijatrijskoj bolnici Vrapce u Zagrebu u saradnji sa osobama kod kojih je dijagnoziran tezak depresivni poremecaj i psihoterapeutkinjom prof. Dubravkom Stijacic, kao i sa strucnjacima razlicitih suprotstavljenih stavova o uzrocima depresije kod zena. Ucestvujuci u grupnoj terapiji koja je sprovodjena u psihijatrijskoj bolnici, umetnica je tokom sest meseci istrazivala problem mentalnog poremecaja sa rodnog stanovista jer statistika pokazuje da su zene dvostruko podloznije teskim oblicima depresivnog poremecaja nego muskarci. Posetioci su pozvani da se prikljuce terapiji na kojoj pacijentkinje govore o uzrocima, simptomima i posledicama oboljenja, kao i o svojoj percepciji polozaja i uloge unutar braka.

Rad Samo za Austrijance problematizuje diskriminisanje stranih radnika u Austriji. Na profesionalno dizajniranim reklamama u obliku postera, oglasa u novinama, i reklamnog materijala za postanske sanducice, ponudjeni su slabo placeni i ponizavajuci poslovi i to iskljucivo Austrijancima.

Projekat su podrzali: ERSTE Stiftung, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Alma Quattro, Telekom Srbija, DPC, multiVISON i Orange Studio.
Medijski partner: B92
………………………

Andreja Kuluncic

Znacajne medjunarodne izlozbe: documenta11 (Kasel), Manifesta4 (Frankfurt), 8.Istanbul Biennial (Istanbul), Liverpool Biennial04 (Liverpul), 3.Tirana biennial (Tirana), 10.Triennial-India (Nju Delhi).

Kolektivne izlozbe u muzejima: Whitney Museum of American Art (Njujork), PS1 (Njujork), Walker Art Centre (Mineapolis), Museum MUAC (Meksiko Siti), Palais de Tokyo, (Pariz), Kumu Art Museum (Talin), Casino Luxembourg (Luksemburg), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Moderna galerija (Ljubljana), Zacheta National Gallery of Art (Varsava), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka), Museum of Modern Art (Sent Etjen), Ludwig Museum (Budimpesta).

Samostalne izlozbe: Museo MADRE (Napulj), Art in General (Njujork), Artspace Visual Art Center (Sidnej), Darat Al Funun (Jordan), galerija NOVA (Zagreb), galerija Miroslav Kraljevic (Zagreb).

http://www.andreja.org

—————————————————————————————————————————————-

Film “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” otvara BELDOCS festival

Nakon premijere na 63. Berlinalu film

“JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO”

rediteljke Marte Popivode

biće premijerno prikazan u Beogradu

na otvaranju BELDOCS festival

Petak, 26. april, 19.30

Velika dvorana Sava Centra

 

Trejler filma

https://vimeo.com/63807470

JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO

Srbija / Francuska / Nemačka

62 min / 2013.

Film se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa. Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog razdoblja Jugoslavije (1945‒2000), fokusirajući se na masovne državne izvedbe (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti itd.), kao i na javne proteste (’68, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina; revoluciju 5. oktobra 2000. itd.). Prolazeći kroz medijske slike, film (re)konstruiše postepeno iscrpljivanje komunističke ideologije kroz promene odnosa između ljudi, ideologije i države.

REŽIJA Marta Popivoda

SCENARIO Ana Vujanović, Marta Popivoda

MONTAŽA Nataša Damnjanović

IZVRŠNA PRODUKCIJA Dragana Jovović

DIZAJN ZVUKA Jakov Munižaba

MIKS ZVUKA Christian Obermaier, Jakov Munižaba

KOLOR KOREKCIJA Maja Radošević

PRODUCENTI Marta Popivoda, Alice Chauchat

KOPRODUCENTKINJA Ann Carolin Renninger

PRODUKCIJA

TkH [Teorija koja Hoda], Beograd

Les Laboratoires d’Aubervilliers, Pariz

Universität der Künste Berlin, Berlin

joon film, Berlin

FILM POMOGLI

Programski arhiv televizije Beograd

Périphérie – Centre de création cinématographique

Dart film

*Ovaj film je deo dvogodišnjeg istraživačkog projekta Performance and the Public (Izvedba i javnost) Ane Vujanović, Bojane Cvejić i Marte Popivode, članica umetničko-teorijskog kolektiva TkH (Teorija koja hoda), realizovanog u kulturnom centru Les Laboratoires d’Aubervilliers u Parizu.

—————————————————————————————————————————————-

KONKURS za Nagradu “Dimitrije Basicevic Mangelos” za 2013. godinu

Raspisuje se konkurs za Nagradu “Dimitrije Basicevic Mangelos” u organizaciji Remont – nezavisne umetnicke asocijacije iz Beograda i Fonda “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada.Nagrada “Dimitrije Basicevic Mangelos” dodeljuje se za osoben i izvanredan visegodisnji umetnicki rad, koji podrazumeva zaokruzeno kriticko i estetsko promisljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.Nagrada “Dimitrije Basicevic Mangelos” dodeljuje se vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine zivota, koji/e se aktivno bave umetnoscu i drzavljani/ke su Republike Srbije.

Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnicki rad realizovan tokom prethodne dve godine.
Nagrada “Dimitrije Basicevic Mangelos” se dodeljuje pojedincu/ki godisnje, u obliku sestonedeljnog boravka u umetnickom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program) u Njujorku, SAD.Konkurs je otvoren od 24. aprila do 24. maja  2013. godine. Prijavljivanje se obavlja u dva obavezna koraka:1.    online, na sajtu Nagrade “Dimitrije Basicevic Mangelos”: http://www.mangelosnagrada.org.rs2.    dostavljanjem portfolia na adresu: Remont – nezavisna umetnicka asocijacija, Marsala Birjuzova br. 7, Beograd, svakog radnog dana od 12 do 17h (u slucaju da portfolio saljete postom, uz navedenu adresu treba staviti i naznaku: ZA KONKURS “DIMITRIJE BASICEVIC MANGELOS”)Rok za online prijavu i dostavljanje portfolia je 24. maj do 17 h. Ukoliko portfolio saljete postom, posiljka mora biti poslata najkasnije 24. maja (pecat na koverti).

1.    Online prijava treba da sadrzi:

Formular popunjen na sajtu http://www.mangelosnagrada.org.rs,  posle cega cete elektronskom postom dobiti uputstvo za online registraciju i upload krace verzije portfolia.

2.    Portfolio treba da sadrzi:

– vizuelni materijal (predstaviti do 10 radova; za video radove postoje dve opcije: u formularu za online registraciju mogu se uneti linkovi, ukoliko video radovi postoje na nekom od video servisa (YOUTUBE, VIMEO), ili se mogu doneti na CD/DVD-u u prostorije Remont nezavisne umetnicke asocijacije)

– tekstove – kratka objasnjenja radova (do 2000 karaktera sa razmacima po radu)

Napomene:

Pravo prijavljivanja imaju umetnici i umetnice rodjeni posle 31. decembra 1977. godine.

Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u ISCP-u
(International Studio and Curatorial Program)
Rezidencijalni boravak u Njujorku, u prestiznom umetnickom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program), traje sest nedelja i organizuje se u periodu izmedju 1. oktobra 2013. i 31. marta 2014. godine. Obezbedjeni su troskovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troskovi, smestaj i dnevnice. Nagradjenom/oj umetniku/ci po povratku iz Njujorka bice organizovana samostalna izlozba u Beogradu.

Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja
Ziri u sastavu:  Jelena Veljkovic (istoricarka umetnosti i nezavisna kustoskinja), Una Popovic (istoricarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Beograd), Jelena Spaic (istoricarka umetnosti i kustoskinja Galerije Fakulteta likovnih umetnosti Beograd), Srdjan Tunic (istoricar umetnosti i kustos – Nezavisni edukativni i istrazivacki projekat Kustosiranje), Slobodan Stosic (umetnik, dobitnik Nagrade “Dimitrije Basicevic Mangelos” za 2012. godinu) odabrace do pet finalista i finalistkinja, sa kojima ce obaviti intervjue kako bi odlucio o dobitniku/ci Nagrade.

Online konkursni materijal ce u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 24. maja 2013. godine.

O  rokovima glasanja i rezultatima konkursa svi/e prijavljeni/e umetnici/ce bice blagovremeno obavesteni elekronskom postom.

Sve dodatne informacije mozete dobiti na sledece kontakte: mangelosnagrada@gmail.com i  +381 (0)11 3223406.

Podrska
Nagrada, koja nosi ime znacajnog umetnika, rodonacelnika konceptualne umetnicke prakse i istoricara umetnosti sa prostora bivse Jugoslavije, Dimitrija Basicevica Mangelosa, ove godine ce biti dodeljena dvanaesti put. Rezidencijalni boravak u Njujorku je organizovan uz podrsku Fonda za medjusobno razumevanje (Trust for Mutual Understanding).

—————————————————————————————————————————————-

Ciklus predavanja

Analize procesa periferizacije i kritike tranzicionog diskursa

Dom omladine Beograda 7. mart, 12. april i 6. maj

[Program prolećnog ciklusa predavanja]

Četvrtak, 7. mart
18:00 Primož Krašovec: O nekim protivrečnostima postsocijalističke evropske ideologije
20:00 Asbjørn Wahl: Uspon i pad države blagostanja

Petak, 12. april
18:00 Ursula Huws: Kriza kao kapitalistička prilika: nova akumulacija kroz komodifikaciju javnih usluga
20:00 Catherine Samary: Istočna periferija Evrope unutar globalne sistemske i evropske krize

Ponedeljak, 6. maj
18:00 Goran Musić: Godine raspleta: jugoslovensko radničko samoupravljanje između tržišnog socijalizma i neoliberalizma, 1987-1991.
20:00 Michael Lebowitz : Protivrečna reprodukcija i kontradikcije socijalizma

Nakon sloma državnog socijalizma, balkanski region biva zahvaćen agresivnim procesima neoliberalne transformacije. Njihovo napredovanje, pre svega u vidu privatizacije privrede, deregulacije tržišta i komodifikacije svih vrsta dobara, dovelo je do drastične polarizacije društva. Pod izgovorom „stvaranja bolje poslovne klime“, „dobijanja povoljnih kreditnih aranžmana“ i „privlačenja stranih investivija“ kao jedinih načina za podsticanje privredne aktivnosti i ostvarivanje ekonomskog razvoja, političko-ekonomska moć koncentriše se u rukama vladajuće manjine.

Ovi procesi su krajem prve i početkom druge decenije XXI veka dodatno pojačani krizom akumulacije kapitala i oštrim merama državne štednje, koji se kao odgovor na nju sprovode u većem delu sveta. Spirala ekonomske krize prešla je put od američkog finansijskog sektora, preko dužničke krize zemalja evropske periferije i krize čitave evro zone, pa sve do dovođenja u pitanje daljih EU integracija.

Takozvane tranzicione procese u Istočnoj Evropi napokon treba nazvati pravim imenom – procesima periferizacije. U suštini, tamo kuda su krenula pre više od dve decenije, nekadašnja socijalistička društva su odavno već stigla: na mesto (polu)periferije svetskog kapitalističkog sistema. Iako u lokalnom javnom govoru i dalje dominira ideja o mogućnostima za „pošteni kapitalizam“ – navodno smo se zagubili negde na putu ka njemu – istina je da kapitalizam na periferiji ni ne može da izgleda drugačije od ovoga u čemu trenutno jesmo: zaglavljeni u odnosima sveopšte zavisnosti spram zemalja kapitalističkog centra.

Problem aktuelnih procesa neće biti razrešen bez radikalnog preispitivanja samih osnova postojećeg sistema. Tek kada razumemo poziciju u kojoj se nalazimo možemo predložiti konkretne alternativne programe drugačijeg razvoja društva: onog u kojem će osnovne društvene aktivnosti biti usmerene na zadovoljavanje potreba ljudi, a ne kapitala.

Stoga će program Zaglavljeni na periferiji imati za cilj analizu procesa kapitalističke restauracije koji su proizveli periferizaciju privreda i društava istočnoevropskih postsocijalističkih zemalja. Kroz seriju predavanja i razgovora na kojima će gostovati veliki broj aktuelnih domaćih i međunarodnih predavača i predavačica insistiraće se na kritici „tranzicionih“ i „evrointegracijskih“ procesa iz perspektive levice, kako bi se osvetlila postojeća pozicija i uloga ovih zemalja unutar globalnog kapitalizma, ali i promislile moguće alternative sadašnjem stanju.

[Biografije predavača/ica]

Primož Krašovec je nezavisni istraživač, publicista i prevodilac. Urednik je časopisa Borec, izdavačke kuće Naprijed! i član Delavsko-punkerske univerze iz Ljubljane.

Asbjørn Wahl je savetnik pri Norveškom sindikatu javnih i komunalnih radnika i predsednik upravnog odbora norveške organizacije Kampanja za socijalnu državu. Takođe radi kao potpredsednik Sekcije radnika u drumskom saobraćaju pri Međunarodnoj federaciji radnika u transportu (ITF) i predsednik je ITF-ove Radne grupe o klimatskim promenama. Član je i koordinacionog odbora Foruma socijalna Evropa, neformalne mreže progresivnih sindikalista u Evropi, i deluje u radu mreže Rad i globalizacija. Obrazovan kao istoričar i sociolog, objavio je niz članaka iz oblasti politike, socijalnih i radničkih pitanja u časopisima i knjigama u Norveškoj i van nje. Njegova najnovija publikacija je “The Rise and Fall of the Welfare State” (Pluto Press, London, 2011.).

Ursula Huws je profesorka na Studijama rada i globalizacije na Univerzitetu Hertfordshire i urednica međunarodnog interdisciplinarnog časopisa Work Organisation, Labour and Globalisation.

Catherine Samary je predavačica i istraživačica na Univerzitetu Paris-Dauphine i Institutu za evropske studije. Doktorirala je u oblasti ekonomskih nauka istražujući različite reforme ranijih jugoslovenskih i istočnoevropskih sistema, njihove krize i transformacije unutar kapitalističke globalizacije i proširenja Evropske unije. Saradnica časopisa Le Monde Diplomatique. Članica Naučnog saveta francuskog ATTAC-a. Aktivna od 1960-ih u Francuskoj, u internacionalističkim mrežama radikalne levice. Članica Četvrte internacionale.

Goran Musić je ekonomista, istoričar i dugogodišnji aktivista u studentskim i radničkim inicijativama. Trenutno na doktorskim studijama istorije u Italiji (Evropski univerzitetski institut u Firenci) gde istražuje štrajkački pokret u poznom jugoslovenskom socijalizmu.

Michael A. Lebowitz je prof. emeritus ekonomije, na Simon Fraser Univerzitetu u Kanadi. Njegova poslednja knjiga, Contradictions of ‘Real Socialism’: the Conductor and the Conducted, objavljena je prošle godine od strane Monthly Review Press. Među ranijim knjigama su: Beyond Capital: Marx’s Political Economy of the Working Class (2003), Build it Now: Socialism for the Twenty-first Century (2006), Following Marx: Method, Critique and Crisis (2009) i The Socialist Alternative: Real Human Development (2010). Između 2004. i 2010. godine radio je u Venecueli kao savetnik i direktor programa Transformativna praksa i ljudski razvoj pri Internacionalnom centru Miranda u Karakasu.

—————————————————————————————————————————————-

IZLAGACKE PRAKSE U UMETNOSTI I JAVNI PROSTOR 1

Produkcija i izlaganje savremene umetnosti u Beogradu je u mnogome odredjeno blokadom i nestajanjem izlagackih prostora, kao i nezainteresovanoscu i nepostojanjem strateskog misljenja kulturne politike. Polazimo od stava da je usled pritiska politika privatizacije, izlaganje umetnosti postalo jedno od mesta produkcije i transmisije privatizacionih ideologija. U teznji da razumemo i definisimo ulogu arhitekture i umetnostu u ovom procesu, kao i u prozvodnji novih koncepata prostora izlaganja, kritickog misljenja i kreiranja nepostojace javne sfere, POLIGON IAI i ISUT organizovace seriju Radnih okupljanja. Niz predstavljanja, predavanja i razgovora sa publikom bice posveceni strategijama i politikama umetnika-ca, kustosa-ica, radnika-ca u kulturi, umetnickih kolektiva, grupa i nezavisnih organizacija koji se na različite načine bave izlaganjem.

Projekat su osmislili:

POLIGON IAI (Inicijativa za arhitekturu izlaganja)  se od 2008. godine bavi pitanjem izlagackih praksi kroz odnos arhitekture, izlaganja, prostora i produkcije umetnickog dela. IAI radi na formiranju lokalne scene profesionalne discipline dizajn izlaganja. Projekat je pokrenula i osmislila arhitektonska grupa Poligon, a do sada je rezultirao serijom predavanja i publikacijom objavljenom 2009. godine. U toku je priprema nove publikacije.

ISUT (Inicijativa sa savremenu umetnost i teoriju) od 2011. godine radi na povezivanju umetnosti i humаnistike, kаo i uspostаvljаnju novih obrazaca misljenja sаvremene umetnosti i teorije usled nestajanja javnog prostora koji iskljucuje kriticko misljenje i ‘teska pitanja’ iz javne sfere. Rad ISUTa je baziran na samoobrazovanju i samorganizovanju u okviru razlictih delatnosti Ranih grupa kao sto su: Radna grupa ‘Cetiri lica Omarske’, Radna grupa ‘Studentski centar Zagreb’, Radna grupa ‘Udruzeni rad’ itd.

21. maj od 18.00 do 20.00 ARTGET 

IZLAGACKE PRAKSE U UMETNOSTI I JAVNI PROSTOR 1
Predstavljanje izlagackih praksi
Predstavljaju: Selman Trtovac i III Beograd

22. maj od 14 do 20.00 / radionica, ARTGET 

IZLAGACKE PRAKSE U UMETNOSTI I JAVNI PROSTOR 1

Moderiraju: Milorad Mladenovic i Selman Trtovac

—————————————————————————————————————————————-

Ljubav prema subverziji / LINK

Tomislav Gotovac, Sickle, Hammer and Red Star,6 bw photographs, dimensions variable, photography by Velizar Vesovic, 1986

Tomislav Gotovac,  Sickle, Hammer and Red Star,6 bw photographs, dimensions variable, photography by Velizar Vesovic, 1986

Pozivamo Vas,  dana 21.03.2013 u 20 sati, na otvaranje audio- vizualne izlozbe “Ljubav prema subverziji” autor Branko Franceschi, direktor Muzeja avangarde (Varaždin- R. Hrvatska) u  Galeriji “dr. Vinko Perčić” Maksima Gorkog 22, Subotica. / LINK

Izložba obuhvata vremenski  raspon od 1932- 2012. godine i cine ju zastupljeni autori Grupe OHO, Crveni Peristil, Bosch + Bosch, Grupa sestorice umetnika Željko Kipke, Josip Seissel (Traveleri), Gorgona, Marjan Molnar, Balint Szombathy , Tomislav Gotovac, Obitelj iz Šempasa, Bogdanka Poznanović, Attila Csernik, Vladimir Petek, Ante Verzotti, Ivan Martinac, Miroslav Mikuljan, Slobodan Šijan, Petar Trinajstić,Marko and Marika Pogačnik, Naško Križnar, Marjan Ciglič, Ljubomir Šimunić, Era Milivojević, Ivana Tomljenović, Marina Abramović.

Materijali izlozbe posudjeni su od autora, Kolekcije Marinko Sudac, Muzeja suvremene umetnosti u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza.

Izlozba traje do 26. 04. 2013, svaki radni dan od 9- 18.30 sati, subotom od 10- 14 sati.

Leave a comment