Online nastava / pregled ideja i radova koje studenti izvode na predmetu TMI u vreme karantina

01.04.2020.

Ivana Kosanović

Da li sam ja umetnica? Gde je moj umetnički prostor?
Mogu li pobeći od nametnute slobode i poželjne tematike?

 

Moment1

Moment3

Moment9

Ivana Kosanović

“Zagrljaj kože”

 

30.03.2020.

Milica Bilanović

Bilo mi je bitno na početku da prvo kroz tekst sama sebi objasnim kako kapitalizam funkcioniše, i onda sam provela dosta vremena samo u tom objašnjavanju nečega što za ovaj rad i nije bitno, bitno mi je da sam sada bar odredila neke glavne okvire kojima želim da se bavim.
ideja ovog prirucnika trebala bi da bude savjetovanje za preživljavanje bez kapitalizma, ali mi se čini da sve više i više pokušavam objasniti sam kapitalizam i ubjediti čitaoca publiku da je to pogrešno. i oću da se odmaknem od toga ali se bojim da pisanjem samo savjeta i “mojih” vidjenja kako treba da bude samo pišem novu bibliju a ne nešto konstruktivno i korisno u smislu razumijevanja problema..
Tako da sam sada odlucila iscitati jos jednom neke od materijala s kojima radim ( čitala sam marksovu bijedu filozofije i negrijev imperij, koncept nematerijalnog rada, cetvrti svjetski rat itd) i malo ostaviti ovo pisanje sa strane. shvatila sam da su mi glavni okviri o kojima pišem ekonomska neravnopraavnost, pitanje samoorganizacije, i pitanje nove tehnologije i AI.
Ja sam ovaj prirucnik zamislila u nekoj formi ilustracija sa tekstom. tako da ću narednih dana provesti više u skiciranju ilustracija za prirucnik, nego u samom pisanju prirucnika
ilustracije treba da prate određene taktike za izbjegavanje kapitalistickog sistema, ali i pored toga odredjena prakticna znanja o novim mogucim formama održivih gradnji, energija itd koje se nude kao mogucnost odcjepljenja od sistema.
tako da vam sada saljem dokument i dalje je sve nabacano i neuredno i dosta stvari je irelevantno besmisleno i treba da se briše, ustvari odlucila sam da ubuduce vise radim samo na pisanju taktika za izbjegavanje kapitalističkog sistema …

 

 

Nina Momčilović

Work in progress / Preview

Ovaj  rad prvi je iz teme ” Lepota nasilja ” koji  kritikuje muške stereotipe moći koji se ispoljavaju kroz oružje i agresiju. Objekti se realizuju kroz tradicionalne ženske radove heklanja i pletenja i svi ženski ukućani su uključeni u proces. Pre svega, sukobljavanjem muškog i ženskog principa želim da oslobodim pojedinca predodredjene uloge u društvu.

pistolj

27.03.2020.

Ivana Kosanović

Work in progress / Preview

… nekoliko fotografija iz video rada koji je još u traženju nekog oblika.

Fetišizam robe je najizrazitiji oblik čovekovog otuđenja.

Ako si pametan – zašto nisi bogat?!

F 0010

26.03.2020.

Tijana Petrović

Meditiram za kreativnost

Danas sam osetila blagu iscrpljenost od svakodnevnog pravljenja radova i mišljenja o njima. Usled umora nije mi ništa padalo na pamet. Rešila sam da potražim pomoć „spolja“, tj. na Internetu. Tražila sam sve moguće metode kako bih unapredila kreativnost. U moru raznih self help i life coach članaka i videa sam našla i vođenu meditaciju za kreativnost. Rešila sam da se prepustim i da, kad već ne mogu sama da dođem do ideje, da mi neko pomogne. Na kraju je ta potraga i postala rad.

vlcsnap-2020-03-27-15h29m09s618

25.03.2020.

Tijana Petrović

Rutina

Ovaj rad prikazuje fotografije koje beleže momente „neposredno nakon“. U pitanju su svakodnevne radnje koje su u izolaciji postale još svakodnevnije. Prikazala sam ih kao crno-bele kako bih naglasila monotonost rutine i pridodala melanholičnom osećaju.

bw

Petar Kovačević

24.03.2020.

Work in progress / Preview

24.03.2020.

Tijana Petrović

Idealni umetnik: recept

Odgledala sam 49 video snimaka iz edicije: Advice to the Young (Louisiana Channel). Snimljeni su poznati umetnici (vizuelna umetnost, muzika, književnost, film, arhitektura) koji daju savete mladim umetnici. Od svega sam izvlačila glavne stvari koje su spominjali da umetnik mora da poseduje i sastavila od toga „recept“, tj. sve što je potrebno da se napravi idealni umetnik.

Zatim sam izvučene pojmove pretvorila u sastojke u medicinskim ambalažama (lekovi) – kako bi se to konzumiralo.

1

23.03.2020.

Tijana Petrović

Crno i belo

Ovog dana se moja sestra ponudila da mi „uradi rad“. Napisala je jedan tekst iz ugla „velike umetnice“ u kojem sarkastično priča o svom geniju i svojoj poziciji u vremenu korona virusa. Pisala je sve ono što je čula od mene, neke moje frustracije i prozivke, a (bogami) mislim da je i mene htela malo da ismeje.

Krajnji produkt je zapravo video gde ona glumi (amaterski) tu veliku umenticu koju smo nazvale Anita God i koja čita ono napisano ispred svojih izloženih radova. Ove radove je Anja (moja sestra) nacrtala samo za ovu priliku.

Rad je satiričan, ali mi je zanimljivo bilo da vidim čega se ona sve naslušala i kako neko ko se ne bavi umetnošću vidi „taj svet“.

vlcsnap-2020-03-27-15h30m36s209

22.03.2020.

Anastasja Pavić

Video performans koji problematizuje izraz ” I would move mountains for you” i grandioznost fraza koje se koriste za izjavljivanje ljubavi u kolokvijalnom govoru, pravljenjem kontrasta između date metafore i doslovnim shvatanjem akcije koju opisuje.

22.03.2020.

Tijana Petrović

Deca

Ovog dana nisam imala mnogo inspiracije. Rešila sam samo da skupim par fotografija koje sam zabeležila telefonom a koje prikazuju nađene asesoare ili igračke dece. Sa ovim još ne znam šta bih radila, ali bilo mi je zanimljivo da viđam i fotografišem tragove dece. Vidim nešto pomalo tragično u tome.

deca (5)

deca (1)

21.03.2020.

Tijana Petrović

Studija boje: CRVENA

U pitanju je knjiga umetnika koja se bavi nekom vrstom studija boje, i to crvene. Crvenom bojom sam duže vreme već opsednuta i od pre četiri godine sam pokrenula instagram profil posvećen njoj. Od tad sam oko istrenirala da primećujem i beležim sve što je obojeno ovom bojom. Zato sam htela i da uradim jedno istraživanje koje je podrazumevalo iščitavanje eseja i tekstova vezanih za istorijat i simboliku crvene boje. To znanje sam htela da iskoristim na „umetnički način“. Iz hrpe časopisa sam sekla „uzorke“ ove boje. Zatim sam ih komponovala u jednu knjižicu i preko toga intervenisala sa onim što sam naučila o crvenoj i sa nekim ličnim značenjima koje sam upisala u tu boju.

Instagram profil: https://www.instagram.com/red_crveno/

20.03.2020.

Tijana Petrović

Shitty art is contageous too / Sranje umetnost je takođe prenosiva

Kada je počeo period izolacija i kada je nestalo maski po apotekama ja sam počela da ih pravim kod kuće za svoje ukućane. Za sebe sam htela da napravim „duplu“ zaštitu. Naime, iskoristila sam ovaj oblik zaštite ali kao virus sam locirala „lošu umetnost“ (onako kako je ja razumem) iliti – shitty art. Ideja mi je da (kada budem mogla) posećujem galerije i umetnička okupljanja noseći ovu masku i tako se, simbolički branim od loših uticaja. Jer, eto, i loša umetnost je prenosiva.

IMG_20200321_141536

19.03.2020.

Tijana Petrović

OMAŽ DLAKAMA

Rad čini pet fotografija sa intervencijom po njima. Ove fotografije su napravljene nakon depilacije nogu. Nakon depilacije na nogama se pojavi iritacija, tačkice na mestima gde su bile dlake.

Preko isprintanih fotografija koje to prikazuju napravila sam intervenciju iscrtavajući dlake tamo gde su one nekada bile. Trudila sam se da pratim svaki trag i svaku iziritiranu tačkicu.

Ovako sam simbolički „vratila“ ono što je bilo tu i načinila krajnje apsurdnu akciju. Iako volim svoje dlake, ja ih depiliram i u redu mi je da onde postoje samo kao crtež. Ovo je neka vrsta spomenika ili omaža mojim dlakama.

1a

1b

%d bloggers like this: